Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Як стати чемпіоном? Або шлях до себе
Як стати чемпіоном? Або шлях до себе Печать
Автор ГородА   
24.10.2016 г.

«Спортсмен, учитель фізкультури Охтирської ЗОШ №1, тренер клубу «Легіон», депутат міської ради В'ячеслав Копил вкотре прославив наше місто.

9-10 вересня у Глазго (Шотландія) відбувся Чемпіонат Світу з карате JKS. У складі збірної команди України виступив і наш земляк. В упертій боротьбі В'ячеслав Копил виборов срібну медаль змагань», - така коротка інформація про охтирського чемпіона з'явилась на першій сторінці нашої газети місяць тому.

 Як стати чемпіоном? - вирішила я дізнатись у самого чемпіона. І ось наша зустріч відбулася. На спортивному майданчику школи №1, на перерві між уроками, В'ячеслав поділився своїми спогадами, реаліями, планами та роздумами.

Твій шлях до успіху. З чого все почалося?

З дитинства я любив спорт. А карате почав займатися з 10 років. Чому саме карате? У 1996 році у старій «Славні» діяло багато спортивних секцій. Карате набувало популярності, можна сказати, перший «бум» в Охтирці. І ми з друзями вирішили спробувати зайнятись цим видом спорту. Пішли, записались, нас було п'ятеро. Через півроку тренувань із п'яти я продовжував один.
Ну а тепер про шлях: 1997 рік - 3 місце на чемпіонаті Охтирки. Це було моє перше серйозне змагання. Це був пік карате в Сумській області. До нас приїздили зі всієї Сумщини і Харкова. Далі неодноразово ставав призером обласних змагань. У 14 років - у мене вже чорний пояс, вдалось його здобути за 4 роки. У 15 років, це 2000 рік, став призером міжнародних змагань і Чемпіоном України. Мені подобалось боротись і перемагати. Під час виступу виникав азарт боротьби.

 Хто твій перший вчитель, тобто тренер по карате?

Олександр ПАНТЮХ - мій перший вчитель. І я йому дуже вдячний за те, що передав мені любов до спорту, до бойового мистецтва. Вчитель давав нам навантаження по максимуму. Я вдячний йому за формування мене як особистості. Саме Олександр Пантюх дав зрозуміти, що таке СИЛА ВОЛІ, і щоб чогось досягти у спорті, і взагалі, у житті - треба трудитись, трудитись, трудитись... постійно і напружено. Потім моїми тренерами були В'ячеслав НЕСТЕРЕНКО і Олександр ТІТЕНКОВ. Їм також вдячний за науку.

 Після закінчення школи, незважаючи на свої досягнення, на любов до спорту ти вибираєш ХНУРЕ. Що це тобі дало?

Так після школи я поїхав до Харкова і подав документи в університет радіоелектроніки. Послухався батьків і отримав першу професію - «інженер автоматичних систем». Але за час навчання у цьому ВУЗі спорту я не покидав. А продовжував займатись карате, став капітаном збірної команди ХНУРЕ по карате. У 2005-ому став МСУ (майстер спорту України). 2007-2009 роки - був тренером в інституті. Тренував дітей і студентів у клубі харківської обласної федерації карате.

Ти все ж таки маєш вищу спортивну освіту?

Так. Після ХНУРЕ, я закінчив магістратуру у ХНАФ (академії фізкультури), по спеціальністю «олімпійський і професіональний спорт». Це моє життя, мій сенс.

Ти в збірній команді України? Як це відбулося?

Все дуже просто, як у математиці. Я став членом збірної України у 2009 році за конкретні досягнення у карате, участь у двох міжнародних турнірах, де займав призові 1 та 2 місця. У 2011-ому здобув 1 місце на Кубку світу і отримав звання Майстер спорту України міжнародного класу. Щоб залишатись у збірній, потрібно постійно розвиватись і приймати участь у змаганнях, мати конкретні досягнення.

Твоя основна робота зараз?

З 2010 року працюю в школі №1 вчителем фізкультури і тренером по карате. Готуємось до змагань. В суботу їдемо на Кубок області  у Харків. Ми постійно туди їздимо, це престижні змагання, учасники із Запоріжжя, Сум, інших великих міст України. В Охтирській асоціації карате приблизно 120 дітей. Також підтримую зв'язки з Харківською асоціацією карате.

Твоє кредо по життю?

Ставити мету і досягати її, незважаючи на перешкоди.

Яка зараз мета?

Стати МС міжнародного класу. А ще, заслуженим тренером України. Я дуже вдячний своїм батькам за підтримку. Якби не батьки, я не став би, можливо, ким став.

Ти маєш родину -  дружину, сина. Ти ще й депутат. Як розділяєш це по місцях значимості.

На 1-ому місці - моя сім'я, моя Ірина і 4-річний Арсен. На 2-ому - спортивна кар'єра. На 3-ому - громадська діяльність.

Твій релакс?

Пікніки із своєю сім'єю на околицях нашої Охтирки, любимо ліс. Підходить і прогулянка по центру міста, відпочинок у якійсь затишній кав'ярні, в Охтирці такі є.

Найприємніша мить у твоєму житті?

Народження сина Арсена.  

 А коли грає гімн України і піднімається наш прапор - які відчуття?

Це неможливо пояснити словами. Це всередині щось відбувається, у твоєму тілі трепет... І почуття відповідальності за країну.

Твої турніри, змагання - це можливість побачити всю Україну і світ.Із твоїх попередніх «мандрів», які відкриття по країнах?

Дуже подобається Шотландія. Я там уже вдруге. В 2011-му були змагання в Едінбурзі, буквально кроку не вистачило до перемоги. ГЛАЗГО - це історичні цінності, це середньовічні замки. Це атмосфера, в якій люди просто живуть і насолоджуються життям. Особливо помітні - умови життя для інвалідів. Всі умови для нормального життя інвалідам. Це дуже помітно в порівнянні з Україною. Це називається соціальні стандарти.
Дуже вразила ЯПОНІЯ. Це зовсім інша планета. Якщо Україну можна якось порівнювати з Європою, то в Японії інший світ, в якому змішались природа, храми, мегаполіс. Країна, яка немає своїх природних ресурсів - стоїть по економічному розвитку на першому місці. Японці досягли всього своїм розумом. І це вражає. Японія це постійне здивування. Там не відрізниш школу від інституту.

  Що таке карате?

«ПОРОЖНЯ РУКА» - з японської. Карате - це бойове мистецтво, що  розвинулось з рукопашного китайського бойового мистецтва. Засновник карате - ЧІГІН ФУНАКОШІ - японець з китайським корінням змінив значення ієрогліфа, і змінив значення. А приставка «ДО» після слова карате несе численні значення, означає «дорогу», «стежку», «напрям», одним словом «ШЛЯХ». Тому бойові мистецтва, зокрема, КАРАТЕ-ДО - це не тільки прийоми бою, а також несуть духовний елемент. Це більше ніж шлях порожньої руки.

 І про це ти розповідаєш своїм вихованцям?

Звичайно. Теорія - обов'язково, спілкування з дітьми - це першоджерела карате. Спілкуємось скрізь: в автобусі, на тренуваннях, по дорозі... Карате-до знову набуває популярності. Карате формує дисципліну, діти стають сильнішими, участь у змаганнях - формує впевненість у собі, вчать не боятися відстоювати честь міста і країни на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Карате -  це формування особистості. І це важливо сьогодні і завжди.

 

Дякую за спілкування, за перемоги для міста.

Валерія Бакуліна

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg