Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow На краю прірви. Охтирка може втратити ще один навчальний заклад
На краю прірви. Охтирка може втратити ще один навчальний заклад Печать
Автор Газета "Город А"   
23.02.2016 г.
ImageБорги за січень і поточні лютневі витрати Охтирського центру ПТО покриють з місцевого бюджету.

Це означає, що державний навчальний заклад утримується за рахунок охтирчан. Таку ситуацію керівництво області і міста називає вимушеною, критичною, але безальтернативною. Протягом двох днів - 11 і 12 лютого збиралися депутати на позачергову сесію, перш ніж з'явилося остаточне рішення. 1 683 500  гривень віддають державному навчальному закладу «Охтирський центр професійно-технічної освіти», у тому числі 755 800 грн. на оплату праці та на енергоносії - 347 825 грн. На цих грошах школа робітничих кадрів протримається до березня місяця. Що буде далі, достеменно не відомо.

  

Система опинилася на краю прірви через злиття на місцеві бюджети

Жахлива ситуація, в якій опинився навчальний заклад криється у головному фінансовому документі країни, ухваленому 25 грудня минулого року. Відповідно до ст. 27 закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» Кабмін мав би забезпечити «передачу видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах на фінансування з місцевих бюджетів» до 1 січня 2016 року, проте передав місцевому самоврядуванню лише обов'язок фінансувати.

Держава зняла з себе відповідальність за існування профтехосвіти, скасувавши відповідну субвенцію і переклавши цю відповідальність на бюджети міст-обласних центрів і міст обласного значення, яким і є Охтирка.

До таких радикальних дій з боку держави на місцях готові не були. По Охтирці це дуже добре видно. Коли грошей не вистачає на школи і лікарні, звідки взяти 12 мільйонів ще й на ПТО, філії якого розташовані в інших районах. Отже, запахло скандалом і руйнуванням.

Між тим, система ПТО заволала не тільки в Охтирці, а й по всій країні. 29 січня у Києві скликали всеукраїнську профільну нараду, куди поїхали і представники нашого закладу.

Директор Євгенія Панасівна Коритник виступала на поважних зборах, а на вулиці, з плакатами на захист свого права на роботу, освіту і професію її підтримували колеги. Усі зморилися від невизначеності і безгрошів'я.

«У мене, як керівника, - говорила на зібранні Є.П. Коритник, - виникає питання, а де кошти з державного бюджету на освітню субвенцію для підготовки робітничих кадрів? Куди вони поділися?Адже у закладах ПТО здобуття професійної освіти відбувається з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти. У нашому закладі із 569 учнів таких - 418.

Тож чому для учнів загальноосвітніх навчальних закладів держава виділяє кошти шляхом освітньої субвенції, а учням ПТНЗ - ні? Як це можна пояснити».

  

І «Титаник» ПТО почали рятувати

Мережа ПТО на Сумщині складається з 29 училищ, 7 з яких знаходяться в Сумах. Очевидно, що проблеми виникли не тільки в Охтирці. 29 січня сесія обласної ради ухвалює рішення про виділення з обласного бюджету субвенції на короткострокову підтримку училищ. Охтирці дають 900 тисяч гривень, тобто на один місяць.

Депутати Охтирської міської ради збираються 2 лютого, і ухвалюють рішення про прийняття субвенції, аби не залишити на вулиці сотні підлітків, передусім, з малозабезпечених родин. Вони ще не знають, що обіцяних грошей область не дасть.

10 лютого в Сумах, в обласній раді, збирають розширену нараду з проблемних питань профосвіти, на якій народний депутат Ігор Молоток розказує про стабілізаційну дотацію від уряду - 28,4 мільйони гривень, що ось-ось має надійти в область. Але навіть з урахуванням усіх субвенцій на утримання 29 ПТУ Сумщини все одно бракує близько 14 мільйонів гривень. Повідомляється, що у 2015 році утримання закладів професійно-технічної освіти області обійшлося у 186 мільйонів гривень.

11 лютого в Охтирці знову скликають позачергову сесію міськради. В сесійні залі збираються викладачі ПТО, батьки і студенти. З Сум приїздять другі особи керівного складу області: заступник голови ОДА Олександр Марченко та заступник голови облради Анатолій Річкаль.

З промов посадовців виходить, що обіцяних 900 тисяч не буде, гроші на два місяці для ПТО має дати Охтирка своїми силами. З 1 березня заклад, нібито, повинен перейти на утримання обласного бюджету, бо в Києві спішно ухвалюють зміни до чинних законів. Наші депутати опиняються у скрутному становищі. З одного боку - тиск сумського начальства, з іншого - люди в залі, що працюють без зарплати і в борг годують студентів. Зайвих грошей немає, це вони точно знають, хто б там що не говорив. Бюджетна ковдра куца і дірява. Сьогодні віддаси (а вимагається понад мільйон гривень), завтра будуть проблеми. Замість того, щоб скерувати гроші платників податків міста на покращення якості життя в Охтирці, вони змушені спрямувати їх на здобуття профтехосвіти учнями з інших населених пунктів.

За словами Олександра Марченка, рішення облради про передачу коштів на ПТО було політично вмотивованим, поспішним, а тому його відмінять. Ситуація критична. «Якщо ви зараз дасте кошти, тоді ми вас підтримаємо з гордістю у будівництві лікарні», - обіцяє пряника за хорошу поведінку заступник голови ОДА і дає зрозуміти, що вибору немає.

Олександр Марченко: « Ця встряска нікому потрібна не була. Спочатку треба було врахувати спроможність міст. Окремі міста - Суми, Конотоп, Ромни - можуть витримати таке навантаження, маючи потужний бюджет. Стосовно Охтирки, Глухова, Лебедина... в Охтиці більш-менш. В Лебедині і Глухові ситуація помітно гірша. На рівні держави прийняте рішення щодо коригування і внесені законодавчі зміни стосовно передачі мережі закладів міст обласного значення на обласний бюджет».

Але, за словами О.Марченка, на всіх в області не вистачить, а тому, Охтирка сьогодні - крайня.

Анатолій Річкаль: «Ні учні, ні викладачі, вони абсолютно не винуваті в ситуації, яка трапилася. Наприклад, для міста Суми це не проблема, і, навіть, колективи зраділи, що їх передали. Але для інших міст це абсолютно накладно для бюджету. Але ми повинні поступити по-державному. Зараз ми повинні ухвалити рішення для вчителів і учнів».

  

Пряма мова. Сесійне засідання 11 лютого. Епізоди

Посадовці говорили , що поспішили з рішенням про 900 тисяч, що грошей в обласному бюджеті обмаль, а в Охтирці вони точно є.

Місцеві депутати довго не могли зрозуміти і не хотіли погодитися з тим, що спочатку їх держава «кинула», а потім і область. І чому це вони мають бути державниками, в той час як сама держава посеред навального року припиняє фінансування свого ж навчального закладу. А область, ухваливши чинне рішення, відмовляється його виконувати, називаючи то «незаконним», то «поспішним» чи «політично вмотивованим».

Г.Юрко до присутніх тут депутатів обласної ради: Ви голосували за це рішення?

Одноголосно.

А тепер будете голосувати за його відміну?

Оплески.

М.Данилюк до Марченка: Поясніть в чому незаконність цього рішення? Ви маєте право фінансувати заклад. Пропозиція така, ви даєте 900 тисяч, ми даємо - 700.

Марченко: Рішення необґрунтоване.

Н.Панова до Марченка: Ви кажете що прийняли неправомірне рішення і ви будете його відмінять. Що робити нашим депутатам, теж відмінять?

Ви зараз тиснете на депутатів. Чи законно буде фінансувати заклад, що не є комунальним закладом міста?

Марченко: Так. Законно.

А.Чернишкін: Люди остались без зарплаты... Вы получаете зарплату. Я получаю пенсию.... Там основная масса студентов, родители которых не могут их содержать. Они живут на эти деньги. Что мне делать?

Марченко: Сегодня это ваша ответственность проголосать за их зарплату.

А.Чернишкін: А ваша?

Є. Коритник: Сумчани на білому коні, а ми охтирчани... Я борюся за колектив...

І.Алєксєєв: А я проти?

Є.Коритник: Не знаю. Наш заклад став заручником між державою і владою у місті. Якщо ви вчитаєтесь у той злополучний закон, прийнятий 24 грудня 2015 року, там конкретно, у 27 статті сказано, що фінансування ПТНЗ у містах обласного значення - з місцевих бюджетів. Ви, чи депутати обласної ради, були на сесії 29, а ми 29 січня колективом були в Києві, де боролися за зміни. І сьогодні, шановні депутати, я розумію одне: до тих пір, поки не будуть внесені зміни до закону про державний бюджет, залишається в силі 27 стаття, перший абзац, де заклади ПТО передані на місцеві бюджети. І приймите ви нас, чи не приймите, - я не маю права голосу щось вам говорити. Ми прийшли сьогодні з колективом, бо доведені до останньої крапельки. Не знаю, які би у вас були емоції, коли тебе відправляє колектив і чекає: чи ти привезеш заробітну плату, чи не привезеш, і коли діти-сироти... Он сидить шеф-кухар. Хай скаже, чи є у нас, чим годувати дітей.

Хай скаже. Є чим годувати дітей? - депутати.

Ні. Немає. - встає з місця кухар. - Ми годуємо 20 дітей. На сніданок, обід і вечерю. Продукти дають у борг, а що своїми силами. Є тільки крупи і цукор. Якщо зараз відмовлять нам постачальники, завтра ні м'яса, ні молока діти не отримають. Ми харчуємо дітей не по нормах.

Тобто, із-за того, що немає коштів, ви не по нормах харчуєте дітей? - питає Зінченко.

Так. Ми харчуємо тим, що у нас є.

Викладачі носять, хто картоплю, хто сало. Від сім'ї відриваєш, - звучить репліка поруч.

І.Алєксєєв: По-перше, я категорично не сприймаю закиди, що я нібито ворог закладу. По-друге, я закликаю усіх депутатів підтримати запропонований проект рішення. Я розумію чудово, що ці кошти повернуті до міського бюджету не будуть. Я розумію чудово, що частково профінансуємо потреби інших територіальних громад - Писарівки й Тростянця. Розумію також, що нам доведеться собі у дечому відмовляти, але думаю, що іншого виходу на сьогодні у нас немає.

Схоже, колектив ПТО очікував від мера більш активної позиції щодо себе.

А.Тронь: Чому приймалося рішення облради поспіхом? Тому що часу не було. І на мою думку, рішення було правильним. Для того, що підтримати. За відміну цього рішення я голосував би тільки тоді, коли були би надані аргументовані розрахунки про те, що міські бюджети самодостатні і можуть фінансувати. Спілкуючись із міським головою, аналізуючи бюджет, чесно кажучи, у мене немає упевненості в тому, що бюджет зможе це витримати. Але час іде, і нам з вами треба вирішувати це питання сьогодні. Ми - заручники ситуації. Треба голосувати позитивно.

О.Марченко: З обласного бюджету виділено на мережу професійних закладів освіти 48 млн. грн. Якщо фінансувати заклади з 1 березня, до кінця року нам не вистачає 10 млн., якщо з 1 січня - 20 млн. Все що я зараз можу гарантувати, це те, що протягом року ми будемо працювати над залученням субвенції. Минулого року держава добавляла.

Пропозиція В.Теличко: 1) Звернутися до голови обласної державної адміністрації про термінове виконання до 20.02.2016 рішення сесії обласної ради від 29.01.16 про фінансування 900 тисяч субвенції на утримання ПТО.

2) Зобов'язати секретаріат Охтирської міської ради підготувати звернення до Тростянецької та Великописарівської райрад про виділення субвенції на утримання відділень ДНЗ Охтирського ПТО, які знаходяться на території цих районів.  

Проголосували і пішли на перерву дозавтра, аби узгодити механізм фінансування.

  

Коментар у перерві.

Богдан Ланчак: «Спроба говорити тут про лікарню є шантажем депутатів. Це ненормально»

Свою позицію по ходу дебатів і прийняття рішень висловив Богдан Ланчак  -екс-кандидат у мери, а нині помічник депутата Охтирської міської ради Олександра Шнайдера. «У Писарівці і Тростянці - відокремлені особи. Люди там працюють, і там сплачують податки. А підпорядковується все це Центру, що знаходиться в Охтирці. В результаті - колізія. Це нереально. Можливо, я  в чомусь помиляюся, але це не по закону. Ст. 27 дійсно говорить - за рахунок місцевих бюджетів, але за рахунок тих поправок, які прийняли до закону про державний бюджет, заклади ПТО, що знаходяться в містах обласного підпорядкування, беруться на обласний рівень і обласний бюджет зобов'язаний їх фінансувати. Спроба говорити тут про лікарню є шантажем депутатів. Це ненормально... Ви зараз, а ми - потім...»

Довідка:

Сьогодні Охтирський центр ПТО це 569 учнів та 150 працівників. До його складу входять відокремлений навчальний підрозділ у м. Тростянці та філія у смт. Велика Писарівка.

Навчальний заклад, крім надання освітніх послуг з підготовки робітничих кадрів, виконує соціальні функції: 25 учнів (4,6 %), мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (м. Охтирка - 13; відокремлений навчальний підрозділ м. Тростянець - 6; філія смт. Велика Писарівка - 6), 10 учнів (1,8%) - особи з інвалідністю, 8 учнів (1,4%) - особи, які постраждали від Чорнобильської катастрофи), 33 (6%) - діти з малозабезпечених сімей), 160 учнів (28%) - діти з неповних сімей. (За матеріалами офіційного сайту закладу).

  

А тим часом у Києві...

4 лютого уряд ухвалив постанову, що покликана вирішити проблеми фінансування ПТО та забезпечити належне її фінансування за рахунок надання місцевим бюджетам стабілізаційної дотації з Державного бюджету на підготовку кадрів. Про це повідомляє Урядовий портал.

4 лютого Верховна Рада України ухвалює Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти», яким вносить зміни у порядок фінансування закладів ПТО. «Фінансування закладів ПТО здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету та з бюджетів міст, що є обласними центрами, а також за рахунок освітньої субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з державного бюджету місцевим бюджетам», - коментує народний депутат Лілія Гриневич.

9 лютого закон направлено на підпис Президенту.

  

Перехід у статус комунального означатиме неминуче згортання, щоб не сказати прямо - смерть

Друга частина сесії по ПТО була менш емоційною. 12 лютого в Охтирці ухвалили зміни до Положення про відділ освіти, який і став розпорядником коштів для підтримки ПТО. Проте колектив і студенти закладу прийшли знов.

Міський голова стомлено сказав: «Учора по завершенні сесії у нас була досить гаряча розмова з керівником, колективом, батьками і учнями і ми прийшли до висновку, що, відверто кажучи, ні нам, ні їм передача у комунальну власність міста Охтирки закладу не вигідна. Нам з тих питань, що ми не можемо це собі дозволити фінансово, фактично заклад доведеться, або скорочувати або оптимізувати або закривати. Тому наша спільна мета - добиватися того, щоб заклад залишився у державній власності і фінансувався із державного бюджету».

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg