Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Говорили про зарплати та маршрутки
Говорили про зарплати та маршрутки Печать
Автор Газета "Город А"   
05.06.2012 г.

ImageПоспіль дві важливі наради пройшли ми­нулої середи у міськраді. Обидві їх проводив виконуючий обов'язки міського голови О.В. Цілуйко, а активну участь у них брав помічник міжрайонного прокурора Б.О. Саєнко. Вже сам факт залучення до цих за­ходів прокуратури, погодьтеся, є доволі про­мовистим. Дійсно, питання на обох нарадах піднімалися актуальні та гострі.

ImageПоспіль дві важливі наради пройшли ми­нулої середи у міськраді. Обидві їх проводив виконуючий обов'язки міського голови О.В. Цілуйко, а активну участь у них брав помічник міжрайонного прокурора Б.О. Саєнко. Вже сам факт залучення до цих за­ходів прокуратури, погодьтеся, є доволі про­мовистим. Дійсно, питання на обох нарадах піднімалися актуальні та гострі.

І перша з них була присвячена "тіньовому" пра­цевлаштуванню - проблемі, як відомо,над­звичайно гострій для всієї України. Звичайно, Охтирка в цьому відношенні не є винятком. За слова­ми Олександра Цілуйка, дохідна частина міського бюджету на сьогодні виконується лише на 83%. Якщо врахувати, що добрі 80% його становлять відраху­вання із заробітної плати, то висновок стає доволі очевидним. У свою чергу Богдан Саєнко розповів про успішний досвід боротьби з нелегальною зай­нятістю в крамниці "Рибачок" (розташованій, до речі, поруч із прокуратурою!):там роботодавців зо­бов'язали укласти з найманими працівниками тру­дові угоди.Але у той же час представник прокуратури підкреслив: для більш ефективної роботи в цьому на­прямку правоохоронцям потрібна координація зу­силь з іншими службами, наприклад, з управлінням праці та соціального захисту населення,державною інспекцією праці, податковою інспекцією, пенсійним фондом, міліцією.Крім того, з вуст в.о. міського голо­ви прозвучала критика на адресу управління праці: мовляв, з року в рік на предмет порушень законо­давства перевіряються ті ж самі підприємства, у той час як численні станції техобслуговування, пилора­ми,автомийки не перевіряє практично ніхто. За підсумками заходу було прийняте рішення протягом семи днів створити спільну робочу групу з представ­ників різних служб, яка б щонайменше раз на тиж­день проводила рейди з метою виявлення та усунен­ня фактів незаконної зайнятості.

Що ж, рішення,складається враження, цілком вірне. Однак очевидно, що нелегальна зайнятість і,відповідно, зарплати "в конвертах" є лише частиною більш широкої проблеми: ухиляння від податків. А хто у нас найбільше ухиляється від податків?Невже дрібні підприємці з невеликих містечок на зразок на­шої Охтирки? Питання явно риторичне...

Безпосередньо після цього відбулося засідання комісії з контролю за станом пасажироперевезень у місті. Простіше кажу­чи, мова йшла про наші маршрутки.

Власне, про пов'язані з ними негаразди та незруч­ності всі ми знаємо: це й мікроавтобуси у годину пік набиті пасажирами, немов оселедцями, і водії, деякі з яких дозволяють собі під час руху говорити по мобільному телефону, курити тощо.Також на засіданні були озвучені наступні виявлені правоохоронцями факти порушень у маршрут­ках: неповірені вогнегасники, прострочені ліки в ап­течках,порвані сидіння (зокрема, на маршруті №20).

В принципі,контроль за усім цим має здійснювати міське управління економіки, але проводиться він, судячи з усього, досить формально. Це й стало приво­дом для накладення на управління прокуратурою дисциплінарного стягнення. Також О.В.Цілуйко зви­нуватив у пасивності щодо вирішення цієї проблеми державтоінспекцію і закликав приватних автоперевізників терміново навести порядок, "бо інакше в місті можуть з'явитися інші перевізники, наприклад, із Сум". "Ми - не злісні порушники!" - гаряче запевня­ли у відповідь перевізники. А голова їхньої асоціації "Сигнал" І.П. Голубченко у своєму дещо емоційному виступі повідомив: повірені вогнегасники можна придбати лише в комерційній структурі, куди направ­ляють з пожежної охорони, і притому за подвійною ціною.

Тож загалом враження від цього засідання зали­шилося подвійне. Дійсно, з одного боку, люди мають право їздити в маршрутках у людських умовах і кон­тролювати цей процес потрібно. А от ідея залучити до перевезень в Охтирці бізнесові структури з інших міст (сподіваємося, до її втілення в життя справа не дійде) викликає сумнів: не факт, що "чужі" перевізни­ки будуть краще піклуватися про пасажирів і більше прислухатися до влади, ніж "свої" охтирські.

Сергій Яковенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg