Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Депутати дали "зелене світло" Програмі розвитку сільських територій Сумської області
Депутати дали "зелене світло" Програмі розвитку сільських територій Сумської області Печать
Автор Газета "Город А"   
09.04.2012 г.

30 березня відбулася п'ят­надцята сесія обласної ради шостого скликання. ЇЇ провів голова обласної ради Ген­надій Михайленко. Депутати, а їх прибуло на пленарне засідання 76, розглянули майже тридцять питань по­рядку денного.

Перш, ніж оголосити про по­чаток роботи пленарного засідання, Геннадій Михай­ленко повідомив, що в області три­ває акція "До світлого дня - світлі вчинки". Як і минулого року, вона проходить з ініціативи обласної дер­жавної телерадіокомпанії та Сумсь­кої єпархії Української православної церкви. Її мета - збір коштів для відділення гематології та онкології обласної дитячої клінічної лікарні. В організаціях, установах, навчальних закладах, храмах області встанов­лені спеціальні скриньки для по­жертв, також гроші можна перерахо­вувати на спеціальний рахунок. Крім того, допомогти можна не лише гро­шима, а й ліками, продуктами харчу­вання тощо.

На рахунок акції вже перерахували одноденний заробіток усі працівники Сумської обласної державної теле­радіокомпанії, виконавчого апарату обласної ради.

"Сподіваюся,що і депутати облас­ної ради, інші учасники сесії не зали­шаться байдужими до цієї акції. Ваша допомога може допомогти врятувати життя онкохворим дітям. Пам'ятаймо про це!" - наголосив голова обласної ради.

Варто зазначити,що його колеги відгукнулися на пропозицію - в фойє перед залом засідань стояла скринь­ка, в якій після завершення роботи сесії знаходилося 1 568 гривень - са­ме цю цифру було й озвучено.

Так сталося, що саме того дня, 30 березня, свій день народження свят­кував депутат обласної ради, а відне­давна начальник управління майном обласної ради Анатолій Линник. Ана­толію Івановичу від імені депутатсь­кого корпусу були вручені квіти.

Далі голова обласної ради озвучив повідомлення, які надійшли на його ім'я. Перше - від голови депутатської фракції партії "Сильна Україна" Кос­тянтина Єфіменка про розпуск фракції у зв'язку з ліквідацією партії "Сильна Україна". Наступне повідо­млення від керівника фракції Партії регіонів Володимира Демури про входження до фракції депутатів об­ласної ради Костянтина Єфіменка та Олега Свирида на підставі поданих заяв. Тепер фракція Партії регіонів в обласній раді нараховує 59 депу­татів.

Потім народні обранці приступили до формування порядку денного. Крім напрацьованих раніше 20 пи­тань, депутати проголосували ще за дев'ять, які внесли від імені своїх профільних комісій Володимир Демура та Володимир Токар.

Депутат Володимир Поцелуєв за­пропонував до порядку денного включити ще одне питання, що стосу­валося закриття в м. Охтирка тубер­кульозного відділення та ситуації, яка склалася навколо цієї події. Колегу підтримали депутати Микола Клочко, Григорій Доляр, який визначив цю проблему як "гаряча точка" і що її треба негайно гасити. А голова профільної комісії Ганна Богданова пояснила, що комісія категорично за­явила про відновлення тубвідділення, а тому у неї була серйозна розмо­ва з приводу порушеної проблеми з в.о. міського голови м. Охтирка Олександром Цілуйком та заступником го­лови облдержадміністрації Тамарою Іщенко.

Голова обласної ради, уважно вис­лухавши депутатів, ураховуючи, що дане питання не готувалося на сесію, відсутній навіть проект рішення, до­ручив заступнику голови облради Івану Ребенку спільно з членами постійної комісії з питань охорони здоров'я, материнства, дитинства, прав жінок та соціального захисту населення, залучивши до роботи за­ступника голови обласної держадміністрації, який відповідає за цю ділянку роботи, та працівників уп­равління охорони здоров'я ОДА, де­тально вивчити питання і винести йо­го на розгляд наступної сесії облас­ної ради. Таке рішення підтримали депутати.

Однак, ця тема ще тричі озвучува­лася на пленарному засіданні. Пер­ший раз у депутатському запиті депу­тата Володимира Шульги. Вдруге, ко­ли на трибуні перебувала (з зовсім іншого питання) заступник начальни­ка управління охорони здоров'я ОДА Світлана Кривцун. У неї депутати поцікавились позицією управління щодо закриття в Охтирці тубвідділення і почули у відповідь: "Категорично проти!".

Утретє це питання прозвучало в різному, коли депутат Микола Клочко передав право на виступ колезі з Ох­тирки - депутату міської ради Федору Кіселару, який від імені своїх колег просив посприяти у відновленні ро­боти тубвідділення. При цьому посла­нець заявив, що ситуація у місті про­сто таки катастрофічна і навів страшні факти -тільки за останній рік кількість хворих на туберкульоз зрос­ла на 120 відсотків. На сьогодні 28 хворих на відкриту форму туберкуль­озу, яким ніде лікуватися, розгулю­ють по Охтирці. Ситуація б'є на спо­лох! Голова обласної ради підтвердив своє доручення вивчити питання як­найдосконаліше і внести в порядок денний наступної сесії обласної ради.

... Нарешті депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Як завжди, першими були оприлюднені депутатські запити. А їх було подано народними обранцями 33. Вони сто­сувалися виділення коштів на ремонт доріг, освітлення вулиць, фінансової підтримки збереження зубрів у Коно­топському мисливському госпо­дарстві, перенесення кінцевої зупин­ки автобуса сполученням Суми-Низи, ситуації в Тростянці щодо відсторо­нення від обов'язків мера та ситуації в Охтирці щодо закриття туберкуль­озного відділення ЦРЛ, ліквідації пе­стицидів, виділення житла воїну-афганцю, незадовільної роботи уп­равління пенсійного фонду та інші.

Першим у порядку денному стояло питання "Про Програму розвитку сільських територій Сумської області на період до 2020 року". Голова об­ласної ради Геннадій Михайленко за­значив, що це головне питання сьо­годнішнього пленарного засідання, оскільки комплексної, цільової про­грами давно чекають на місцях. У її розробці були задіяні різні галузеві управління, депутати, представники органів місцевого самоврядування, громадськість.

З доповіддю з цього питання висту­пив начальник головного управління агропромислового комплексу ОДА Володимир Івченко, співдоповідача­ми були начальник головного уп­равління економіки, депутат облас­ної ради Олександр Сітак, заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Світлана Кривцун, в.о. на­чальника управління освіти та науки Інеса Пєсоцька. Усі вони відзначали, що вона обговорена та узгоджена між розробниками програми, на спільних засіданнях голів сільських,селищних, районних рад, очільників РДА, на громадській раді при облдер­жадміністрації,у ЗМІ, на профільній депутатській комісії. Це плід діяль­ності багатьох людей.Тож на її вико­нання чекаємо інвестицій на суму 55 млн. грн.

Основним моментом кожної програми є її фінансовий ресурс. Тому ще до прий­няття програми почали укладатися проекти угод про наповнення бюд­жетів рад різних рівнів, погоджено проект угоди із ВАТ "Укрнафта" - 70 відсотків коштів, які надасть товари­ство, піде на розвиток сільських те­риторій.

З прийняттям і реалізацією про­грами є сподівання на поліпшення медичного обслуговування сільських мешканців за рахунок реформуван­ня первинної ланки на основі сімей­ної медицини, організації пересув­них пунктів "швидкої допомоги" (пла­нується відкрити 14 нових), перепрофілювання медичних закладів з урахуванням кількості сільського населення, поліпшення кадрової ситу­ації.

Пройде оптимізація (найбільш прийнятне рішення) дошкільних та навчальних закладів на селі, реор­ганізація малих шкіл з метою ство­рення рівних стартових умов розвит­ку,навчання сільських дітей. За про­грамою буде закуплено додатково шкільних автобусів 17 - за рахунок обласного бюджету, ще 9 - місцевих бюджетів, буде придбано нове сучас­не обладнання для забезпечення навчального процесу, медичних кабінетів тощо. Там, де є дороги, жит­ло, сучасні умови для проживання, робочі місця - буде й школа. А там, де є школа - буде й село.

Голова постійної комісії Володимир Ладика позитивно оцінив річну робо­ту над проектом Програми розвитку сільських територій. Назвав доку­мент інтегрованою дорожньою кар­тою для сільських рад, депутатів усіх рівнів, хоча й не відкинув можливі критичні зауваження.

Також до слова запрошувалися де­путат обласної ради Григорій Поляков, який добряче критикував недо­статнє фінансування розвитку сільських територій з боку держави, хоча й не заперечив величезний об­сяг роботи при розробці програми, та голова регіонального відділення Асоціації сільських та селищних рад Надія Масалітіна,яка наголосила, що програма дозволить бачити перспек­тиву розвитку населених пунктів.

Підбиваючи підсумки розмови, го­лова обласної ради Геннадій Михай­ленко наголосив, що виконана вели­ка робота, але тепер головне добити­ся виконання наміченого. Над цим повинні працювати спільно законо­давча і виконавча влада, гро­мадськість.Депутати дали "зелене світло" Програмі розвитку сільських територій Сумської області на період до 2020 року.

Про відновлення Сумської облас­ної літературно-краєзнавчо-мистецької премії імені Пилипа Рудя -нашого земляка, військового журналіста, який воював у з'єднанні С.А. Ковпа­ка,і загинув 1942 року - доповідав перший заступник начальника уп­равління культури та туризму Василь Деркач, зазначивши, що така премія існувала в області, є лауреати. Депу­тати проголосували за це рішення од­ноголосно.

Народні обранці також схва­лили рішення з інших пи­тань порядку денного 15 сесії обласної ради.Зокрема, про Регіональну програму сприяння роз­витку урядового зв'язку та технічного захисту державних інформаційних ресурсів від незаконного витоку інформації з систем управління місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядуван­ня на території Сумської області на 2012-2014 роки, про внесення змін до Регіональної програми інформа­тизації на 2010 -2012 роки, до Об­ласної програми взаємодії органів виконавчої влади та органів місце­вого самоврядування з гро­мадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012 рік, до програми сприяння розвитку місцевого самоврядування в Сумській області на 2012-2014 роки, до програми економічного та соціального розвитку Сумської об­ласті на 2012 рік та до рішення Сумської обласної ради від27.12.2011 "Про обласний бюджет Сумської області на 2012 рік" та інші.

Наталія Розторгуєва, член НСЖу

 

����������� 

 
+1 #1 nikozin 09.04.2012 17:49
"член НСЖу" - если вы член национального союза журналистов Украины то почему "у" пишете прописной буквой?
Абсолютно непонятно каким боком в областной программе ахтырщина пойдет на "зеленый свет" Цель статьи совсем в другом только выкрутасы автора бездарные.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg