Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow ПЕРШЕ ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ТЕСТУВАННЯ ВІДБУЛОСЯ
ПЕРШЕ ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ТЕСТУВАННЯ ВІДБУЛОСЯ Печать
Автор Газета "Город А"   
23.04.2008 г.

Цього року у зовнішньому незалежному тестуванні беруть участь 211 випускників з 14 шкіл Охтирського району. Загальна ж кількість одинадцятикласників - 217 учнів.

У вівторок 22 квітня на базі Чернеччинської загальноосвітньої школи проходив перший іспит для випускників шкіл нашого району - вони перевіряли свої знання з української мови та літератури. Про підготовку до проведення незалежного тестування розповідає завідуюча районним методичним кабінетом Ірина Борисівна Шульга.

- Сьогодні для майбутніх випускників, їхніх батьків і вчителів дійсно нелегке випробування. В першу чергу через те, що іспити у вигляді тестування вони до цього часу не складали. Але напередодні було проведено пробне тестування. Розголошувати результати ми не маємо права, все, що лише можна сказати, - в цілому учні підтвердили свої шкільні поточні оцінки.

Педагоги з розумінням ставляться до схвильованого настрою дітей, тому ми вирішили забезпечити їх психологічною підтримкою, настановами, порадами. На тестуванні з української мови та літератури інструкторами виступають вчителі не філологічного напрямку - біологи, хіміки, вчителі фізичної культури, музики, початкових класів. Усі вони пройшли навчання в Харківському регіональному центрі. До речі, серед нас присутній уповноважений представник від Харківського регіонального центру. Це Юрій Михайлович Овча-ренко. Близько 9 години він провів жеребкування, в результаті якого визначилися пари інструкторів, які будуть присутні в аудиторіях.

У школі для проведення зовнішнього оцінювання відведено 15 аудиторій. У14 аудиторіях по 14 учасників тестування, в одній -15. На завдання відводиться час - 3 години. Розпочинаємо об 11.00. 15 хв - на роз'яснення, психологічний настрой на гарні результати. Отже, остання робота має здатися не пізніше, ніж чверть на третю.

У цей період до приміщення школи заборонено впускати будь-кого зі сторонніх. Тестувальникам виходити в туалет чи медпункт можна лише з черговим. Під час проведення тестування буде присутня і лікар Чернеччинського ФАПу. Ми хочемо, щоб наші діти під час тестування мали всі належні умови".

Тим часом на подвір'ї школи зібралися учасники тестування зі своїми педагогами. Об 10 годині до них із привітаннями та побажаннями успішно скласти перший тест-іспит звернулися відповідальні за проведення тестування.

О 10:15 бажаючих перевірити свої знання впускають всередину. При вході у приміщення ретельно перевіряють паспорти та запрошення тестувальників. Номер аудиторії, в якій складатиме іспит, кожен дізнається зі списків, вивішених у фойє.

Тест з української мови та літератури - це єдиний обов'язковий іспит. Два інших вибиратимуть з таких предметів, як математика, історія України, всесвітня історія, хімія, географія, економіка, фізика, біологія, основи правознавства та зарубіжна література. Наступне тестування з математики відбудеться 29 квітня на базі школи №1 та школи №3 м. Охтирки. З району виявили бажання пройти тестування з математики близько 100 випускників. Результати зовнішнього незалежного оцінювання будуть відомі на початку червня і надійдуть до кожного учасника тестування індивідуально.

ПІСЛЯМОВА

Обов'язкове загальне тестування стартувало. Понад півмільйона абітурієнтів 22 квітня склали перший іспит із української мови та літератури. Однак уряд лише наступного дня після першого тесту перевірить готовність до загального оцінювання. Юлія Тимошенко вважає підготовку "абсолютно неякісною" та киває на уряд Януковича. Ті критикують зміни, внесені в систему тестування Кабміном Тимошенко. І говорять про порушення Конституції та прав випускників.

Про стан підготовки зовнішнього оцінювання прем'єр хоче знати думку громадськості. Своє ж ставлення до цього вона обіцяє оприлюднити в середу, зауважуючи: "Ставити експерименти на дітях я нікому не дозволю. Уряд розробить реальні механізми, які без шокової терапії покладуть край корупції". Наскільки якісно та наскільки прозоро відбулося тестування, дізнаємося про це пізніше.

***

Викладачі дніпропетровських вузів шоковані. Вони ще не бачили такої кількості помилок у відповідях на запитання тестів. Якби не зовнішнє незалежне тестування, ніхто б і не дізнався, що вперше людина полетіла в космос 47-го року. Виявляється: передумовою для здобуття Україною незалежності стала Перша світова війна. Всі ці перли у тестах можуть навіть відмінника залишити без вищої освіти. Щодесяте завдання з правознавства містить помилки, некоректно складене або має кілька правильних відповідей замість однієї чи взагалі жодної. Деякі твердження суперечать Конституції України. Приміром, Кабінет Міністрів названо єдиним у державі органом виконавчої влади, а закон набуває чинності після підписання його президентом, а не по оприлюдненні. Через помилки укладачів, учні втратять бали.

О крім незліченних помилок у тестах є й інші зауваження. Дехто вважає, що тестування проводиться зарано, оскільки у тестових завданнях є питання, які учні мають вивчати лише у травні.

Марина Мартищенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg