Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Відпочинок на морі в Україні 2022: які курорти окуповані та як виживає населення
Печать
01.08.2022 г.

Відпочинок на морі в Україні 2022: які курорти окуповані та як виживає населення



Практично з перших днів повномасштабного військового вторгнення росії в Україну морські курорти Запорізької та Херсонської областей опинилися в окупації. Українці вже давно зрозуміли, наскільки цинічні та жорстокі ворожі війська. Про це, насамперед, свідчать їхні звірства у Бучі та Бородянці Київської області. Які ж справи на території тимчасово окупованих курортів, і з якими труднощами стикаються їхні жителі, читайте у нашому матеріалі. Про це пишуть Новини Донбасу.

Які морські курорти України зараз окуповані

  • Бердянськ
  • Кирилівка
  • Приморськ
  • Арабатська стрілка
  • Залізний порт
  • Лазурне
  • Генічеськ
  • Скадовськ
  • Хорли
  • Степанівка Перша
  • Приморське

Викрадають та катують активістів

З перших днів окупації жителі БердянськаПриморськаГенічеська та інших міст та селищ практично щодня виходили на мирні мітинги, закликаючи окупантів скласти зброю та повернутися додому. Адже їх ніхто сюди не кликав. Але у відповідь на ці протести російські військові лише почали викрадати та катувати людей з активною проукраїнською позицією.

У Кирилівці окупанти кілька разів викрадали голову селищної ради Івана Малєєва, пропонуючи йому перейти на їхній бік. Однак щоразу у відповідь вони чули відмову. Декількома тижнями раніше з тих самих причин було викрадено мера Приморська Олександра Кошелевича. Він, повернувшись із полону, поїхав до Запоріжжя та керує містом дистанційно.

Лазурне разом із островом Джарилгач перетворилися на військову базу російських військ. Узбережжя заміновані та постійно контролюються окупантами. У селищі було облаштовано військову базу, вже зруйновану ЗСУ.

Як справи в маленьких селах на кшталт Степанівки Першої та Хорлів — взагалі невідомо. Із самого початку окупації жодної інформації з цих населених пунктів не надходить.

Зв'язку немає, а у магазинах російські продукти

На окупованих курортах не працює український мобільний зв'язок та інтернет. Банкомати теж не працюють, розплатитися карткою можна лише у деяких магазинах, де є зв'язок. Товар, здебільшого, привезений із росії. Якісним його важко назвати, зате ціни в рази вищі від звичайних.

В обмін на паспортні дані окупанти пропонують прострочену гуманітарку або російські стартові пакети. Отримані дані вони використовуватимуть для «референдумів» про приєднання окупованих територій до росії.

На Арабатській Стрілці та в Скадовську є перебої з постачанням ліків. Єдиний позитивний момент – бойових дій тут немає. Але скрізь стоїть російська техніка, тому відносний спокій не сильно відчувається.

Курорти в окупації вимерли

У Залізному Порту, як і на інших морських курортах, зараз був би аншлаг на пляжах. Але з настанням «руського міра» все змінилося.

Очевидно, що ні про який курортний сезон у цих населених пунктах не може бути й мови. Бо відпочивати там зараз дуже небезпечно. На пляжах можна побачити лише місцевих та мешканців із сусідніх окупованих міст.

Що відбувається із попитом на відпочинок в окупації

Для оцінки попиту на відпочинок в окупації ми звернулися до представників служби бронювання готелів More24.ua, яка до війни обслуговувала окуповані пляжні курорти.

«На даний момент ми не приймаємо заявки на бронювання номерів на окупованих курортах. Але телефони, месенджери та форми онлайн-бронювання на сайтах включені, тому можна побічно оцінити попит на морський відпочинок в окупації. Так, якщо раніше у липні ми щодня приймали близько 200-800 звернень на добу, то зараз кількість звернень перебуває в межах 2-3 заявок на день, які знову ж таки доводиться відхиляти. Тому можна констатувати, що, як мінімум, попит на онлайн-бронювання впав у сотні разів. А якщо керуватися інформацією, що надходить із зони окупації, то ймовірно, на місці ситуація приблизно така сама», - прокоментував ситуацію з попитом на відпочинок в окупації представник служби «Море 24» Олександр Мостовий.

Таким чином можна констатувати факт, що сезон-2022 на окупованих курортах повністю провалений.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg