Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow У місті Охтирка ігнорують підписаний Меморандум - Д.Живицький
У місті Охтирка ігнорують підписаний Меморандум - Д.Живицький Печать
Автор Админ   
20.12.2021 г.



Керівники громад не повинні підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду. На цьому наголошують в Сумській облдержадміністрації.

Голова облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ під час апаратної наради наголосив, що Президент, Уряд та облдержадміністрація свою частину домовленостей в рамках Меморандуму виконали. Наразі від органів місцевого самоврядування залежить, щоб для жодного жителя області тарифи на опалення не піднімалися.

Як повідомив директор обласного Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Сергій ЛУГОВИЙ, для Сумської області передбачено субвенцію у розмірі 480,1 млн гривень, в тому числі для постачальних підприємств – 464,3 млн грн. Отримання їх дозволить теплопостачальним підприємствам звільнитися від боргів та розпочати модернізацію власних підприємств.

«Станом на сьогодні виконують умови Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії в опалювальному періоді 2021/2022 рр.  міста Суми, Білопілля, смт. Краснопілля, м. Лебедин, м. Конотоп, Шостка По місту Ромни виконавчим комітетом Роменської міської ради прийнято рішення щодо зменшення порівняно з початком опалювального періоду 2021/2022 тарифів на послуги з постачання теплової енергії для КП «Ромникомунтепло» на 5 %, для КП «Ромнитеплосервіс» РМР на 8,2 % (2042,96 грн/Гкал). Планується залишити тарифи на рівні попереднього опалювального періоду в м. Глухів на найближчому засіданні виконавчого комітету Глухівської міської ради, – зазначив Сергій Луговий. – Водночас,  у місті Охтирка ігнорують підписаний Меморандум, внаслідок чого жителі міста сплачують в платіжках суми більші, ніж у попередньому опалювальному, що негативно впливає на добробут охтирчан».

Дмитро Живицький, заслухавши керівника Охтирської громади Павла КУЗЬМЕНКА, доручив заступнику голови облдержадміністрації Олені БОЙКО та Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності попрацювати з керівництвом Охтирської громади та теплопостачального підприємства щодо необхідності виконання умов Меморандуму.

«На сьогодні Президент, Уряд та облдержадміністрація виконують свої зобов’язання і громадам вже передбачена субвенція з державного бюджету. Очільники міст, зі свого боку, взяли на себе зобов’язання не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для людей у цьому опалювальному сезоні, – наголосив Дмитро Живицький. – І я прошу вас дотримуватися домовленостей. Маємо зробити так, щоб для жодного жителя області тарифи на опалення не піднялись».

Нагадаємо, Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії в опалювальному періоді 2021/2022 рр. передбачає недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, встановлених уповноваженими органами, розмір яких перевищуватиме розмір тарифів на вказані комунальні послуги, що застосовувалися до відповідних споживачів в кінці опалювального періоду 2020-2021 років.

Для цього пунктом 15 розділу ІІІ Меморандуму передбачено забезпечення у 2022 році спрямування до місцевих бюджетів територіальних громад з метою фінансової підтримки підприємств теплопостачання та сталого проходження опалювального сезону 2021/2022 р.р.:

ПДФО у розмірі 4 відсотків але не менше 11 млрд грн (додатково);

13,44 відсотка акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44 відсотка акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, відповідно до пунктів 161 та 162 частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України.

Уряд затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах. Перерахунок коштів до місцевих бюджетів має відбутися вже цього року. 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg