Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Будівницьтво Охтирської лікарні залежить від обладміністрації
Будівницьтво Охтирської лікарні залежить від обладміністрації Печать
Автор Редактор   
11.12.2005 г.
Заступник начальника НГВУ «Охтирканафтогаз» з фінансів Олександр Іванович Макаренко:

- З якими проблемами живуть сьогодні фінансові та економічні служби нафтовиків?

- Наше підприємство працює в режимі постійних перевірок з боку контролюючих та правоохоронних органів. Тільки за цей рік проводилася спочатку перевірка працівниками податкової служби, потім наказом Державної податкової адміністрації України була призначена переперевірка цієї перевірки, після цього по розпорядженню прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко були проведені дві перевірки за участю КРУ, податкової адміністрації, працівників Укргазвидобування. І нарешті, нещодавно за дорученням Президента України перевірку проводила Генеральна прокуратура України із залученням до перевірки практично всіх контролюючих організацій. Якщо комусь в ці дні довелося побувати в адміністративному будинку НГВУ, то він міг на власні очі переконатися, що кількість перевіряючих майже досягала кількості тих, кого перевіряли.

І хоча в колективі вже давно звикли, що робочий день без чергової перевірки -доволі рідке явище, такий режим роботи відволікає спеціалістів підприємства від виконання своїх прямих службових обов'язків. Але найголовніше -зникає віра в обіцянки, що правоохоронні органи не будуть використовуватися для вирішення політичних питань.

- А що ж саме перевіряють правоохоронні органи, які основні претензії пред'являються до НГВУ «Охтирканафтогаз»?

- В черговий раз на самому високому рівні звучить теза про "ліві" свердловини, з яких нібито безконтрольно здійснюється видобуток нафти. Декілька років підряд перевіряючі безрезультатно шукають підпільні свердловини, однак, мабуть, в нашій державі настільки в підсвідомісті людей міцно укоренилася віра в те, що повсюди - тіньова економіка, приховування податків, що їм вкрай важко повірити, тому в НГВУ немає "лівих" свердловин.

Не перший раз також порушується і питання щодо нібито незаконної пільги по сплаті рентної плати за понадбазові обсяги видобутку нафти на Бугруватському родовищі в сумі 41млн.грн. Хочу Вам пояснити, що до 2005 року відповідно до діючого законодавства звільнялися від оподаткування понадбазові обсяги видобутку нафти на родовищах з важковидобувними та виснаженими запасами, перелік яких повинен бути затверджений Постановою Кабінету Міністрів України. Така Постанова за №1223 ще в листопаді 1997 року затвердила перелік родовищ та базові обсяги видобутку на родовищах з важковидобувними та виснаженими запасами, в тому числі і для Бугруватського родовища.

Однак незважаючи на наявність нормативних документів, незважаючи на те, що підприємство з чистого прибутку направляє у вигляді власних капітальних інвестицій щорічно майже по 60 млн. грн. в розробку Бугруватського родовища (це буріння свердловин, їх облаштування, будівництво виробничих об'єктів, придбання гвинтових насосів для видобутку все тієї ж високов'язкої нафти), кожного разу це питання озвучується в пресі як ухилення від сплати податків. НГВУ, в свою чергу, не має змоги навіть довести свою правоту в господарському суді, так як немає підстав звертатися до суду через відсутність винесеного рішення про донарахуван-ня податків. Складається парадоксальна ситуація: донарахування не проводиться, оскаржувати в суді нічого, в той же час звучать звинувачення в нібито незаконному користуванні пільгами при видобуванні високов'язкої нафти Бугруватського родовища.

Однак найбільшою проблемою на підприємстві є оформлення правоустановчих документів на користування земельними ділянками під будівництво свердловин (і це, до речі, проблема не тільки НГВУ, а й всієї нафтогазової галузі). Ця проблема пов'язана в першу чергу з недосконалістю земельного законодавства та протиріччям законодавчих актів один одному. Так, процедура оформлення документів на користування особливо цінними землями (а це переважна більшість земельних ділянок під свердловинами) займає в часі 2-3 роки. Це погодження з районними та обласними радами та адміністраціями, Держкомземом, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою. Враховуючи специфіку нафтогазової галузі - пробурені свердловини дають геологічну інформацію і визначають подальше детальне місце розташування наступних свердловин - за 2-3 роки наперед, в більшості випадків неможливо точно вказати місцезнаходження наступної свердловини і починати завчасно оформляти документи на відведення земельних ділянок.

Крім того, наприклад, при отриманні ліцензії на розробку родовища відповідно до Закону України "Про нафту і газ" надрокористувач зобов'язаний протягом 180 днів приступити до розробки родовища, в той же час в такий термін неможливо отримати на законних підставах земельну ділянку в користування. Таким чином, підприємство автоматично стає порушником або Закону України "Про нафту і газ" і може бути позбавлене ліцензії на розробку родовища, або земельного законодавства при зайнятті земельної ділянки без повного комплекту документів на відведення земельної ділянки.

Без внесення змін до земельного законодавства в частині спрощення процедури виділення земельних ділянок для нафтогазової галузі вийти з цієї тупікової ситуації неможливо. Однак незважаючи на неодноразові звернення в органи виконавчої влади, незважаючи на поставлені Кабінету Міністрів України Президентом України доручення щодо розробки пропозицій по внесенню змін до земельного законодавства, ці питання залишаються невирішеними до цього часу. Мабуть, не будуть вони вирішені.і в подальшому, так як думки тих, хто повинен вирішувати ці питання, пов'язані в першу чергу з майбутніми виборами, а не питаннями оптимізації законодавчих актів.

- Створення Сумської нафтової компанії дозволить нафтовикам вкладати кошти в розвиток регіону, збільшить надходження до місцевого бюджету. Яка Ваша думка з цього приводу?

- Твердження про відсутність реальної допомоги на місцевому рівні не відповідають дійсності. Протягом останніх шести років нафтовики щорічно виділяли у вигляді благодійної допомоги на соціально-економічний розвиток Сумської області по 12млн.грн. В 2005 році фінансування збільшилося, сума перерахованих ВАТ «Укрнафта» коштів досягла 20млн.грн.

Інша справа, як ці кошти розподіляються і використовуються. Наприклад, з 20млн.грн., перерахованих Управлінню капітального будівництва Сумської облдержадміністрації, на фінансування закінчення будівництва лікарні в місті Охтирка та газифікацію сіл Охтирського району направлено лише 14% з цих коштів, Роменському району та місту Ромни -18%, Липово-долинському району - 17%. Решта коштів була перерозподілена на місто Суми, Недригайлівський, Ямпільський та інші райони Сумської області, які взагалі не мають ніякого відношення до видобутку нафти.

В 2005 році, на проведення ремонтів доріг було перераховано по 200тис.грн. Охтирському, Роменському, Липоводолинському районам Сумської області та Краснокутському району Харківської області. Постійно виділяється благодійна допомога для бюджетних організацій - наприклад, нещодавно для фельдшерського пункту в с. Бугрувате були закуплені кардіограф та два інгалятори. Виділяється автотехніка для виконання робіт згідно потреб сільрад Охтирського району, надано безкоштовно для дітей-сиріт 51 путівку до дитячого табору.

Перелік податків, які сплачуються до державного та місцевого бюджетів, їх розподіл між державним та місцевим бюджетами, розмір єубвенцій та дотацій вирівнювання з державного до місцевого бюджету щорічно уточнюється з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет». Всі податки, які відносяться до місцевого бюджету, НГВУ «Охтирканафтогаз». сплачує саме до місцевого бюджету. Це такі податки, як плата за землю, орендна плата за земельні ділянки, комунальний податок, податок з власників транспортних засобів, ринковий збір, податок з доходів фізичних осіб. Такий податок, як плата за надра, хоча і сплачується НГВУ за місцезнаходженням родовищ, однак повністю зараховується до державного бюджету. По встановлених дотаціях вирівнювання в Охтирському районі, наприклад, із сплаченої суми плати за надра залишиться в місцевому бюджеті всього 0,98%.

Рентна плата за нафту та газ повністю зараховується до державного, бюджету, відрахування за геологорозвідувальні роботи взагалі зараховуються до спеціального фонду державного бюджету.

Податок на прибуток та ПДВ також належать до платежів, що зараховуються до державного бюджету, але визначена Законом «Про Державний бюджет» частина цих коштів направляється у вигляді дотацій вирівнювання до місцевого бюджету. Наприклад, для Сумської області встановлений на 2005 рік норматив по дотаціях вирівнювання від надходжень (включаючи ПДВ і податок на прибуток) всього лише 7,96%. В разі, якщо перераховані з держбюджету суми не забезпечать отримання місячної суми вирівнювання, Державне казначейство України відповідно до статті 54 Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" зобов'язане перерахувати на рахунок відповідного місцевого бюджету недоотриману місячну суму дотації вирівнювання із загального фонДу державного бюджету.

Таким чином, сума коштів, яка залишається в місцевому бюджеті, залежить в першу чергу від доведеного законом розміру місцевого бюджету і проблема полягає не в тому, в якій області сплачується ПДВ та податок на прибуток, а який розмір місцевого бюджету та розмір дотації вирівнювання встановлений законодавством про держбюджет для кожного регіону.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg