Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Шах та мат дитячому спорту
Шах та мат дитячому спорту Печать
Автор Редактор   
15.06.2016 г.
ImageНа колегії директорів та вчителів фізкультури нашого міста було озвучено, що питання відкриття відділення шахів у Охтирській дитяче-юнацькій спортивній школі майже вирішено. Як воно вирішувалось без розмови з фахівцями? Розповідає член Президії Федерації легкої атлетики Сумської області Олександр Маслюк.

- Для мене, як і для усіх інших вчителів фізкультури, директорів шкіл стало новиною, що в Охтирській ДЮСШ хочуть відкрити нове відділення. Торік вже була така ситуація з відкриттям нового відділення. Відкривати нове відділення - це чудово, діти долучаються до спорту, але не за рахунок уже діючих секцій та відділень. Вже відкрили відділення тенісу за рахунок годин тренерів, поскорочували по 2-3 години, зменшили заробітну плату до мінімуму. На даний момент майже у всіх тренерів ДЮСШ - гола ставка. Люди працюють на 1400-1600 гривень, дорослі люди, якім потрібно утримувати сім'ю.

Крім того, зменшилися і спортивні секції, тобто кількість дітей, які займаються. Ми бачимо незважений підхід засновника школи - а це міська рада. Нонсенс, але ніхто в дитячої школі, ні тренери, ні директор - тем більше, що у школі зараз немає діректора, пішов на пенсію - не знали, що в спортивній школі буде відкриватись секція. І це ненормально та непрофесійно.

Я спілкувався в обласною спортшколою, де акцентували увагу, що шахів немає ні в одній спортшколі в області. Взагалі, оцінка роботи школи - це її рейтинг серед шкіл області та всієї України як показник якості груп та учеників. Тобто, які міста зайняли учні, які залікові бали отримали на чемпіонатах України, які дають рейтинг дитяче-юнацькій спортшколі. Звідсіля йдуть і нарахування категорій спортшколі, тому що всі школи діляться на категорії - друга, перша, вища, і є без категорій. Наша школа є школою другої категорії. Для того, щоб отримати більш вищу категорію, треба, щоб на відділеннях були чемпіони України, призери, а також тренери, які мають високу категорію - тренери першої та вищої категорії, і, звичайно, секції підвищеної спортивної майстерності.

У Охтирськії спортшколі є напрацювання. Відділення самбо - чудово, вони приносять бали, там є чемпіони України.  Дзюдо - також займають місця. Легкоатлети - дуже багато балів приносять, одна із учениць - член збірної команди України, виїжджає на всеукраїнські змагання. А секції, які будуть додаватися - не принесуть нічого, тому що в області не культивуються ні шахи, немає професійних тренерів - це думка обласного керівництва. А потрібні фахівці.

Для зайняття шахами є дитяче-юнацький центр, є школи, є база. У школах, де немає спортзалів, та неможливо розвивати бокс, волейбол, інший масовий спорт, - а це 4-та школа,  9-та школа, можливо розвивати шахи. А так, через 3-4 роки можлива ситуація, що наша спортшкола не отримає категорії.

Всі тренери задають питання: за рахунок чого буде відкриватися відділення? Є план - опрацюйте питання, виділить з бюджету кошти на утримання додаткових штатних одиниць, з прорахуванням на перспективу. Щоб це не було за рахунок людей та за рахунок дітей, спортивних досягнень. Для цього потрібно спілкуватися. Можливо, відділення шахів і треба відкривати, але не в той формі, в якій запропонували.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg