Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow День поля в ПрАТ «Сад» з «Евраліс Семенс»
День поля в ПрАТ «Сад» з «Евраліс Семенс» Печать
Автор Газета "Город А"   
06.10.2012 г.

Минулої середи на демополях ПрАТ "Сад" відбувся агросемінар, організований компанією"Євраліс Семенс" - одним із лідерів серед насінницьких компаній Європи. Представники "Євралісу" показали аграріям Охтирщини одні з кращих гібридів кукурудзи, які за стресових умов дають непогані врожаї.

Директор ПрАТ "Сад" Олексій Сугак: "Що­року на демополях ми висіваємо продукцію 4-5 насінницьких компаній, дивимося, як різні сорти себе поводять у нашій зоні за стресових погодних умов і ті, які найкраще себе показують,використовуємо у товар­них посівах"

- Компанії та фірми, що постачають на аграрний ринок насіння сільського­сподарських культур,більше уваги приділяють тим сортам, які займають основний сегмент цього ринку,- каже Олексій Сугак, директор ПрАТ "Сад". - А така культура, як кукурудза, займає левову частку всіх посівів не лише в Україні, а й у світі. "Євраліс Семенс" здійснює амбітну дослідницьку програ­му по гібридам кукурудзи, пропонуючи клієнтам гібриди усіх груп стиглості. При цьому особлива увага приділяється створенню ранніх гібридів: у цьому сегменті "Євраліс Се­менс"має одне з найбільших досяг­нень у світі.

Цьогоріч на демополях ПрАТ "Сад" вперше було висіяно більше 10 гібридів кукурудзи з різними індексами ФАО та потенціалом врожайності. Про особ­ливості деяких гібридів нам розповів Олександр Шашков, директор з роз­витку продажів"Євраліс Семенс" в Ук­раїні та Молдові, кандидат сільського­сподарських наук:

- Наразі компанія пропонує ферме­рам 15 різних гібридів кукурудзи з по­тенціалом врожайності від 110до 150 ц/га. Якщо узагальнити структуру вро­жайності гібридів кукурудзи від"Євраліс Семенс", матимемо приблиз­но такі цифри: від 14 до 18 рядів зерен у кожному качану, від 29 до 36 зерен у ряду, вага 1000 насінин коливається у межах 300-360 г. Торік усі гібриди ку­курудзи пройшли демовипробування у різних господарствах України. Резуль­тати цих демовипробувань наведено у каталозі продукції компанії. Кілька сортів проходили демовипробування й на Сумщині. Це, зокрема, «Ес інберроу» (ранньостиглий гібрид з високими по­казниками врожайності, резистентний до холоду), «Ес Марко» (стабільний за врожайністю в будь-яких кліматичних умовах), «Ес Лаймс» (швидкий старто­вий ріст забезпечує прекрасне вико­ристання весняно-зимових запасів во­логи) та «Євростар» (європейський чемпіон з урожайності серед ранньос­тиглих гібридів). Усі ці гібриди проходи­ли демовипробування на базі Сумського інституту АПВ. Що сто­сується інших гібридів, до для холодних умов найкращими бу­дуть вище згадані «Ес інберроу», "Ес Марко", "Ес лаймс" та "Євро­стар", а також «Дельфін»(пре­красне співвідношення ранньо­стиглості та врожайності), «Верітіс» (стабільно високий врожай, швидка віддача воло­ги). В умовах з високим по­тенціалом розвитку найліпше показали себе «Ес Маніла» (стабільна врожайність в різних умовах), «Ес Бітл» (поєднання врожайності із швидким стар­товим ростом), «Ес Когресс» (висока врожайність та добра стійкість до сажки), «Ес Паролі» (гібрид з великим зерном, що за­безпечує максимальний результат. Цей гібрид, до слова,є найкращим для переробки на крупу). У по­сушливих умовах добре зарекомендували себе «Сплендіс» (пластичний гібрид з високим потенціалом врожайності), «Ес Нінфеа»(високий по­тенціал врожайності та швидка віддача вологи пе­ред збиранням) та «Ес Сенсор» (високий по­тенціал врожайності та стресостійкості, відмінний для виробництва біоетанолу). «Ес Сенсор» має найбільший потенціал врожайності -150ц/га.

До нашої розмови приєднується Микола Бушовський, менеджер з продажів компанії "Євраліс Семенс":

- "Євраліс Семенс" - це французька компанія, яка на сьогодні пропонує ви­сокоякісне насіння со­няшника, кукурудзи, ріпа­ку, сорго та сої. Централь­ний офіс"Євраліс Семенс Україна" знаходиться в Києві. Продажі здійснюємо винятково через офіційних дистриб'юторів. У вашому регіоні це МПП Фірма «Ерідон»(найбільша компанія в сфері дистри­буції засобів захисту рослин, насіння польових культур, мінеральних добрив та добрив для позакореневого підживлення,комбікормів та кормо­вих добавок; має представництва по всіх регіонах України та 22 власних складських приміщення загальною площею 33 925 м кв.), ТОВ «Торговий Дім "Насіння" (сучасна, універсальна компанія, що динамічно розвивається та успішно працює в агропромислово­му комплексі України та за її межами з 2000 року) та «Агросфера» (забезпе­чує сільгоспвиробників України суча­сними високотехнологічними засоба­ми захисту рослин та насіннєвим ма­теріалом).Загалом на території України 19 дистриб'юторів, які продають насіння"Євраліс Семенс".

- З якою метою компанія вирішила провести цей агросемінар і чому саме на Охтирщині?, -цікавимося у Миколи Бушовського.

- "Євраліс Семенс" -один із лідерів селекції. Щороку 350 тисяч фермерів сіють більше З мільйонів гектарів продуктів генетики нашої компанії. Ми постачаємо на аг­рарний ринок гібриди, яких на сьо­годні потребує час. Тобто стійкі до кри­тичних температур, засухи, і водночас з високим потенціалом врожайності. Семінар, що проходить на демополях ПрАТ "Сад", де ви бачите одні з кращих гібридів кукурудзи "Євраліс", організо­ваний з метою демонстрації аграріям Сумщини сортів цієї культури, які за стресових умов мають досить високий потенціал.

- Як давно компанія співпрацює із ПрАТ "Сад"?

- Із сільгоспвиробниками працюють наші дистриб'ютори. Зокрема, із "Са­дом"працює "Торговий Дім "Насіння". Гадаю, Олександр Кириченко, регіональний представник цієї фірми, розповість вам більше.

- ПрАТ "Сад" - не єдине підприємство, з яким ми співпра­цюємо, - каже Олександр Захарович. - За мною, як за регіональним пред­ставником "Торгового Дому"Насіння", закріплені Сумська, Харківська, час­тина Полтавської та Херсонської обла­стей. Ми тісно співпрацюємо з ком­панією "Євраліс",насінницьку про­дукцію якої поставляємо багатьом сільгоспвиробникам. Гібриди кукурудзи, що цьогоріч були висаджені на де­мополях "Саду", мають гарну репу­тацію на аграрному ринку. Вони дають стабільно високий врожай. Як наслідок - із року в рік на Сумщині збільшуються площі посівів кукурудзи.Сьогодні ми пока­жемо та розкаже­мо про ті гібриди цієї культури, які найбільше підхо­дять для нашої кліматичної зони, аби в майбутньо­му присутні тут керівники госпо­дарств вирощува­ли їх у своїх госпо­дарствах.

Сергій Мащенко, менеджер з розвитку регіону луганської ком­панії "Долина", що займається виробництвом регу­ляторів росту рос­лин "Вимпел" та комплекснихмікродобрив"Ора­кул". На семінар приїхав з метою налагодження співпраці з господарствами та дистриб'юторами щодо використання препа­ратів НДП"Долина". Своєю участю у семінарі задоволе­ний. Каже, захід ор­ганізовано на висо­кому рівні. Власне, коли організатором виступає "Євраліс" та ПрАТ "Сад", по-іншо­му й бути не може.

Звертаю­чись до присутніх, дирек­тор ПрАТ "Сад" Олексій Сугак вис­ловив вдячність представникам "Торгового Дому "Насіння", з яким очолюване ним підприємство співпрацює упро­довж багатьох років, та компанії"Євраліс" - ор­ганізатору агросемінару. "Наша сьогоднішня зустріч ставить за мету надати аг­раріям Охтирщини достовірну інфор­мацію про гібриди кукурудзи "Євраліс Семенс", які ви ба­чите на цих демополях.У кожного з цих гібридів різні індекси ФАО та по­тенціал врожайності, вони по-різному показали себе за однакових погодних умов. Значною мірою на урожайність цього року вплинула засуха. Але це не сто­сується пізніх посівів,зокрема і на демопо­лях. Зазвичай пізні посіви мають низький рівень врожайності, але цьогоріч вийшло навпаки. Пізні посіви на окремих полях, на відміну від ранніх сортів, дали кращі по­казники врожайності", - розповів Олексій Сугак.

- У яких фірм"Сад" закуповує насіння сільгоспкультур?, - цікавимося у Олексія Вікторовича. - Для демополів купуємо насіння у "Торгового Дому"Насіння", цьо­горіч спробували гібриди кукурудзи "Євраліс Семенс".Що­року на демополях ми висіваємо продукцію 4-5 насінницьких ком­паній, дивимося,як різні сорти себе пово­дять у нашій зоні за стресових погодних умов і ті, які найкраще себе показують, вико­ристовуємо у товарних посівах.

- Яка площа відводиться під один сорт на демополях?

- Усе залежить від довжини гонів. Як правило, під один сорт відводиться 20-30 соток. Цього достатньо, аби по­бачити потенціал.

- І кілька слів про показники вро­жайності?

- Загалом урожайність цього року на 50-60% менша, у порівнянні з ми­нулорічними показниками. А що сто­сується кукурудзи, то її урожайність поки що на рівні 30 ц/га.За сприятли­вих погодних умов цей показник не опускається нижче 70.

Ігор Івахненко


Довідка

"Євраліс Семенс" - один із лідерів насінницьких ком­паній Європи. "Євраліс Груп", до якої входить "Євраліс Се­менс", заснована у Франції у1936 році. Наразі компанія має обіг більш ніж 1,3 мільяр­ди євро. В компанії працює 5 200 співробітників.

Дослідницька діяльність, яку впроваджує "Євраліс Се­менс", є однією з найбільш інтенсивних у Європі - на власні наукові дослідження компанія щороку витрачає понад 13% обігових коштів.

На території Європи ком­панія має 10 дослідних центрів та понад 250 тисяч дослідно-демонстраційних полів. Потужні дослідження також проводяться у Північній та Південній Америці (США, Аргентина, Чилі тощо).

Започатковане у1950 році виробництво насіння стало одним із стратегічних на­прямків групи"Євраліс".

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg