Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Пожежонебезпечний період припадає на літню пору
Пожежонебезпечний період припадає на літню пору Печать
25.06.2012 г.

ImageСпекотна погода ускладнює життя, а також збільшує вірогідність виникнення пожеж. На сьогоднішній день в м. Охтирка та районі вже взято на облік 62 пожежі. На пожежах загинуло 3 особи та один охтирчанин отримав травми.

Основними причинами пожеж є :

  • необережне поводження з вогнем ;
  • порушення правил пожежної безпеки при улаштуванні та експлуатації електрообладнання;
  • порушення правил пожежної безпеки при улаштуванні та експлуатації опалювальних печей та теплогенеруючих установок;
  • порушення правил пожежної безпеки при експлуатації газових та гасових приладів;
  • пустощі дітей з вогнем.

В цілому в нашій державі частішає загибель людей у вогні, збільшується виникнення пожеж в промисловості, в т.ч. в сільському господарстві. Останнє, враховуючи наближення жнив, набуває особливої гостроти. Відпустки мешканців міст, робота дитячих таборів також припадають на цей пожежонебезпечний період. Необережне поводження з вогнем може стати причиною людських жертв та великих матеріальних збитків внаслідок лісових пожеж, пожеж в житловому секторі  і на об'єктах народного господарства. З року в рік саме з необережності виникає більшість пожеж. Загалом необережність є й основною причиною загибелі людей на пожежах.

Нам, вогнеборцям, боляче бачити людське горе, яке не тільки можливо, а й повинно було не допустити. На жаль не всі  розуміють важливість виконання вимог правил пожежної безпеки. І в першу чергу це стосується керівників. Бо вони відповідають не тільки за себе та приватне (чи іншої форми власності) майно, а й за підлеглих. І в разі їх загибелі чим можна буде утішити осиротілі родини? Ну а як до цього ставиться кримінальне законодавство зрозуміло.

Тому протягом місяця рейдовою бригадою з участю представників місцевих засобів інформації були обстежені сільські ради та сільськогосподарські підприємства району.

Були виявлені порушення, які потребують термінового усунення.

Потребує термінового покращення стан протипожежного захисту зерноскладів, складів паливо-мастильних матеріалів, автогаражів та  тракторних бригад. Також маються типові порушення правил пожежної безпеки на полях зернових.

При перевірках були виявлені вади в роботі активу сільських рад по обстеженню житла та навчанню правилам пожежної безпеки в побуті населення. Окремо перевірялася боєздатність сільської пожежної охорони, діяльність добровільно-пожежних дружин.

Виявлені недоліки в організації пожежної охорони сільських рад: Лантратівської, Пологівської, Грінченківської, Старо-Іванівської та інших.

Необхідно всім зрозуміти, що на сьогоднішній день - перша допомога в гасінні пожеж в сільській місцевості повинна прийти, як і вимагає це Закон України „Про пожежну безпеку" та відповідні нормативні акти з найближчого населеного пункту кожної сільської ради.

Велика відстань від державної пожежної частини, яка розташована в Охтирці, до деяких сіл, знецінює професійність дій рятівників. І хто з селян зрозуміє потім, коли запалає пожежа, переконання різних посадових осіб про найвагоміші причини з яких свій пожавтомобіль не виїхав, а довелося чекати допомогу з Охтирки. Головне ж в пожежній охороні - її оперативність.  Допомога потрібна вчасна. В любій біді рятувальні підрозділи повинні першими прибути на виклик.

Тим більш спекотна погода є досить небезпечним фактором. Як в пожежному відношенні, так і сама по собі. Від тривалого негативного впливу спеки та попередження ускладнень потрібно застосовувати загальні запобіжні заходи. Тому що у спеку в людей, особливо гіпертоніків, часто трапляється непритомність. Якщо у людини, після перебування на сонці або в задушливому приміщенні з'явилося почуття нерівноваги, запаморочення, нудота, миготіння перед очима, терміново потрібно  відвести її у тінь, на свіже повітря. В разі необхідності, не вагайтеся викликайте швидку допомогу, тому що чим пізніше буде надана перша медична допомога, тим більш важкі наслідки будуть для здоров'я.

Начальник служби цивільного захисту у м. Охтирка та Охтирському районі Територіального управління МНС України в Сумській області майор служби цивільного захисту Мамченко Анатолій Васильович

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg