Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Про "Доступне житло" з перших вуст
Про "Доступне житло" з перших вуст Печать
Автор Газета "Город А"   
11.06.2012 г.

ImageЗгідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року №343 «Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забез­печення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» акціонерний банк "Укргазбанк" запро­вадив програму "Доступне житло". Діє вона на первинному ринку житла та за умов, якщо об'єкти прийняті в експлуа­тацію після 2009 року і право влас­ності на житло оформлено на замовни­ка. Чому саме" Укргазбанк"?

На ці та інші наші питання відповіла началь­ник Охтирського відділення Сумської дирекції"Укргазбанку" Людмила Корж.

- 21 липня наша фінансова установа відзна­чатиме вже 19 років успішної діяльності на банківському ринку України. АБ "Укргазбанк" на сьогодні є однією з найбільш надійних та ди­намічних фінансових структур України, яка успішно функціонує на ринку банківських послуг. Впевнене просування нових банківських про­дуктів на внутрішніх та міжнародних ринках за­безпечили АБ "Укргазбанк"зростання ділової репутації, основних фінансових показників та клієнтської бази. Банк активно нарощує масшта­би діяльності як шляхом збільшення обсягу опе­рацій на банківському ринку, так і шляхом роз­ширення мережі. Його капітал на сьогодні ста­новить 10 мільярдів гривень. При цьому важли­во, що частка держави у ньому в 2011 році до­сягла 93%. Загалом "Укргазбанк" входить у пер­шу групу найбільших вітчизняних банків.

- А на кого,власне, розрахована ваша про­грама "Доступне житло"?

- В першу чергу,на осіб, які потребують поліпшення житлових умов, молоді сім'ї з дітьми, а також на інших громадян. Площа житла визначається, виходячи з розрахунку 40 кв.метрів загальної площі на одинокого громадя­нина чи сім'ю з двох осіб та 58 кв.метрів на сім'ю з трьох і більше осіб. Вартість житла вста­новлюватиметься з урахуванням місця прожи­вання громадян. Для Сумської області це 4000 гривень за один кв. метр (крім м. Суми). Кредити видаватимуться терміном до 15 років у гривні під 16% річних за умови початкової сплати клієнтом не менше 25% вартості житла. З боку держави позичальнику буде компенсовано 13% річних. Таким чином,кредит обійдеться за тари­фом 3% річних. Будь-які комісії за надання кре­диту відсутні. Щомісячний платіж по кредиту з урахуванням суми компенсації не повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім'ї.

- Цікаво, а які документи потрібні для отри­мання цього кредиту?

- Паспорт громадянина України; довідка про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків; довідка про склад сім'ї; копія свідоцтва про шлюб (за наявності);копія свідоцтва про народження дитини (за наяв­ності); документ, який підтверджує фінансовий стан позичальника та членів його сім'ї (довідка про доходи за останні 6 місяців); договір про придбання житла; документ, що підтверджує го­товність Розпорядника коштів здійснювати част­кову компенсацію за кредитом. У відділенні "Укргазбанку" позичальник заповнює заяву про надання кредиту та анкету.

Детальнішу інформацію про програму можно отримати на сайті банку або за телефонами: (05446) 6-17-01, (05446) 6-17-02. Чекаємо Вас за адресою: м. Охтирка, вул.Ярославського, 4.

Підготував Сергій Яковенко

  • P.S. І все ж скільки саме потрібно отримувати, аби взяти участь у цій про­грамі? За словами Л. Корж, точну відповідь на це питання дати важко, бо все залежить від кожного індивідуального випадку (площі квар­тири тощо). Очевидно, це справді так. І все ж, за інформацією авторитетного інформаційного агентства УНІАН, для одержання у перспективі "Доступного житла" середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб повинен бути не нижче 55 тис. грн., а середній максимальний дохід - 400 тис. грн. (від 760 тис. грн в Києві до 355 тис.грн. у Тернопільській області). Легко підрахувати, що це становить відповідно від 4600 до приблизно 33 тисяч гривень на місяць. У той же час середньомісячний грошовий дохід позичальника не повинен перевищувати п'яти­кратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.
    Звичайно, мова не йде про якісь претензії до банку, але з урахуванням усього вищезгадано­го, чи є "Доступне житло" настільки вже доступ­ним?
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg