Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Говорили про зарплати та маршрутки
Говорили про зарплати та маршрутки Печать
Автор Газета "Город А"   
05.06.2012 г.

ImageПоспіль дві важливі наради пройшли ми­нулої середи у міськраді. Обидві їх проводив виконуючий обов'язки міського голови О.В. Цілуйко, а активну участь у них брав помічник міжрайонного прокурора Б.О. Саєнко. Вже сам факт залучення до цих за­ходів прокуратури, погодьтеся, є доволі про­мовистим. Дійсно, питання на обох нарадах піднімалися актуальні та гострі.

ImageПоспіль дві важливі наради пройшли ми­нулої середи у міськраді. Обидві їх проводив виконуючий обов'язки міського голови О.В. Цілуйко, а активну участь у них брав помічник міжрайонного прокурора Б.О. Саєнко. Вже сам факт залучення до цих за­ходів прокуратури, погодьтеся, є доволі про­мовистим. Дійсно, питання на обох нарадах піднімалися актуальні та гострі.

І перша з них була присвячена "тіньовому" пра­цевлаштуванню - проблемі, як відомо,над­звичайно гострій для всієї України. Звичайно, Охтирка в цьому відношенні не є винятком. За слова­ми Олександра Цілуйка, дохідна частина міського бюджету на сьогодні виконується лише на 83%. Якщо врахувати, що добрі 80% його становлять відраху­вання із заробітної плати, то висновок стає доволі очевидним. У свою чергу Богдан Саєнко розповів про успішний досвід боротьби з нелегальною зай­нятістю в крамниці "Рибачок" (розташованій, до речі, поруч із прокуратурою!):там роботодавців зо­бов'язали укласти з найманими працівниками тру­дові угоди.Але у той же час представник прокуратури підкреслив: для більш ефективної роботи в цьому на­прямку правоохоронцям потрібна координація зу­силь з іншими службами, наприклад, з управлінням праці та соціального захисту населення,державною інспекцією праці, податковою інспекцією, пенсійним фондом, міліцією.Крім того, з вуст в.о. міського голо­ви прозвучала критика на адресу управління праці: мовляв, з року в рік на предмет порушень законо­давства перевіряються ті ж самі підприємства, у той час як численні станції техобслуговування, пилора­ми,автомийки не перевіряє практично ніхто. За підсумками заходу було прийняте рішення протягом семи днів створити спільну робочу групу з представ­ників різних служб, яка б щонайменше раз на тиж­день проводила рейди з метою виявлення та усунен­ня фактів незаконної зайнятості.

Що ж, рішення,складається враження, цілком вірне. Однак очевидно, що нелегальна зайнятість і,відповідно, зарплати "в конвертах" є лише частиною більш широкої проблеми: ухиляння від податків. А хто у нас найбільше ухиляється від податків?Невже дрібні підприємці з невеликих містечок на зразок на­шої Охтирки? Питання явно риторичне...

Безпосередньо після цього відбулося засідання комісії з контролю за станом пасажироперевезень у місті. Простіше кажу­чи, мова йшла про наші маршрутки.

Власне, про пов'язані з ними негаразди та незруч­ності всі ми знаємо: це й мікроавтобуси у годину пік набиті пасажирами, немов оселедцями, і водії, деякі з яких дозволяють собі під час руху говорити по мобільному телефону, курити тощо.Також на засіданні були озвучені наступні виявлені правоохоронцями факти порушень у маршрут­ках: неповірені вогнегасники, прострочені ліки в ап­течках,порвані сидіння (зокрема, на маршруті №20).

В принципі,контроль за усім цим має здійснювати міське управління економіки, але проводиться він, судячи з усього, досить формально. Це й стало приво­дом для накладення на управління прокуратурою дисциплінарного стягнення. Також О.В.Цілуйко зви­нуватив у пасивності щодо вирішення цієї проблеми державтоінспекцію і закликав приватних автоперевізників терміново навести порядок, "бо інакше в місті можуть з'явитися інші перевізники, наприклад, із Сум". "Ми - не злісні порушники!" - гаряче запевня­ли у відповідь перевізники. А голова їхньої асоціації "Сигнал" І.П. Голубченко у своєму дещо емоційному виступі повідомив: повірені вогнегасники можна придбати лише в комерційній структурі, куди направ­ляють з пожежної охорони, і притому за подвійною ціною.

Тож загалом враження від цього засідання зали­шилося подвійне. Дійсно, з одного боку, люди мають право їздити в маршрутках у людських умовах і кон­тролювати цей процес потрібно. А от ідея залучити до перевезень в Охтирці бізнесові структури з інших міст (сподіваємося, до її втілення в життя справа не дійде) викликає сумнів: не факт, що "чужі" перевізни­ки будуть краще піклуватися про пасажирів і більше прислухатися до влади, ніж "свої" охтирські.

Сергій Яковенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg