Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Наступного року у шостій школі ювілей
Наступного року у шостій школі ювілей Печать
Автор Газета "Лидер"   
05.12.2011 г.

В експозиції місцевого краєз­навчого музею, присвяченій Вели­кій Вітчизняній війні й повоєнним рокам, розміщено фото шкільної будівлі зі слідами руйнації, - тоді вона називалася «другою». Велич­на споруда, довоєнної забудови за роки свого служіння освіті зміню­валася зовні і з середини, вона на­віть набула нової нумерації (зараз вона зветься Охтирською ЗОШІ-ІІ ступенів № 6). Проте шляхетний дух — її основа — залишається в сті­нах навчального закладу і понині.

Саме на цьому наголошує про­відний науковий працівник Охтирського краєзнавчого музею Людмила Володимирівна Міщенко, яка веде активну просвітницьку роботу і буває частою гостею на уроках саме в цій школі.

«Школа зберегла традиції шля­хетності, особливий дух вихован­ня, в якому існує союз вчителя і учня. Відмінною рисою саме цієї школи є незмінний краєзнавчий рух, активне, зацікавлене вивчен­ня історії рідного краю, пошукова робота. З великим задоволенням веду тут лекції, надзвичайно вті­шена від зустрічей з дітьми. Бо вони готові слухати і сприймати нову історичну і краєзнавчу ін­формацію. Як тільки в музеї якась виставка, учні шостої школи - се­ред перших відвідувачів. Завжди чемні, завжди з інтересом...

Мені відомо, що школа виказу­вала ініціативу аби закладу при­своїли звання Героя України Олек­сія Береста. Якось мені довелося бути на спільному заході школи № 6 і Олешнянської школи, присвяченому Олексію Бересту, діти тоді ще відвідали батьківщину героя - село Горяйстівку.

Гарна школа, гарні діти і вчи­телі. Років п'ять як з ними плідно співпрацюю», - ділиться думками про навчальний заклад науковець.

Так. Школа дійсно гарна. Ка­жуть, в ній небагато учнів - 192. Але кількість не завжди здатна пе­рерости в якість. Особливо, коли йдеться про довірливі, теплі сто­сунки в колективі, про затишок і про те, що називають «як удома».

У всякому разі, учні 9-го класу, в кого поцікавилася про ставлення до своєї школи, сказали саме це. «Тут затишно, зручно, комфорт­но». Чи це не головне, коли йдеть­ся про установу, яку в суспільстві зазвичай порівнюють з другим до­мом школяра?

Заступник директора, вчитель історії Віра Іванівна КАЛЮЖНА наголошує, школі є ким пишатися.

I розповідає:

- Ось, наприклад, Тетяна Рубан, випускниця 2011 року - багато­разова чемпіонка та призерка об­ласних змагань з легкої атлетики. Вона ж - учасниця Чемпіонату України з легкої атлетики 2011 року.

А Гендін Олександр, учень 8 класу, переміг у другому етапі Всеукраїнських учнівських олім­піад: з російської мови й літерату­ри - І місце, з української мови та літератури - III місце, а ще за ним II місце на мовно-літературному конкурсі ім. Т.Г.Шевченка.

Учень 9-го класу Фальов Дми­тро — переможець олімпіади з ма­тематики — II місце.

Рудик Влада, учениця 8 класу, зайняла друге місце у конкурсі ро­біт юних фотолюбителів «Чарів­ний світ природи».

Взагалі то всі діти здібні, не та­лановитих немає. 60% школярів беруть участь у проекті V Всеукра­їнського конкурсу «Добро почина­ється з тебе». Ведемо пошуково-дослідницьку роботу. Члени ради кімнати Бойової Слави стали учас­никами обласного конкурсу «Ве­лика історія малої Батьківщини, присвяченого 72-й річниці утво­рення Сумської області.

У пошуковій роботі задіяні учні 1 -9 класів, часті гості школи - кра­єзнавці, люди, що пов'язали свою професійну і громадську діяль­ність з історією рідного краю: Л. В. Міщенко, О. Р. Сергієнко, В. І. Троценко.

Пролунав дзвоник, скликаючи дітей на урок. За кілька хвилин у коридорах запанувала тиша. Спус­каючись сходами, на хвилинку спинилася послухати нотні впра­ви, що линули з кабінету, де грі на духових інструментах навчає дітей заслужений артист України Володимир Миколайович Петрик.

А згодом, вже на вулиці, зустрі­ла добру знайому. Розговорилися. Питає, чи правда, що шосту школу хочуть закрити? Розповідає: Моя дитина вчилася у сьомій школі. До останнього не забирали доку­ментів, сподівалися, що минеть­ся. Зараз син продовжує навчання в іншому навчальному закладі, наче все добре, тільки ж в у сво­їй, сьомій, було краще. Мешкаю у тому районі, ходжу повз шкільне подвір'ї, що стоїть пусткою, ві­кна вже почали бити...». Розказує мені, а в самої на очах - сльози. Шкода, дуже шкода, - повторює. Невже таку ж долю вготували й шостій школі?

На це ж саме питання воліли отримати чітку відповідь і батьки учнів шостої школи, зібравшись на батьківські збори напередодні, у вівторок 22 листопада. Присут­ній на зборах очільник міста Олександр Цілуйко запевняв: Усі чутки про закриття 6-ї школи - брехня. Питання по 6-й школі не стоїть. Батьківські збори тривали протягом 3 годин. Але про них - окремо.

Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg