Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Усі - до школи оптимізму
Усі - до школи оптимізму Печать
Автор Газета "Город А"   
06.11.2011 г.

26 жовтня у Охтирці презентували проект громадської організації "Калинове гроно"та говорили про важливість родинного ви­ховання дітей.

У нашій ментальності існує переконання, що згоріти на роботі - почесно, - сказала психолог тренер громадсь­кої організації "Калинове гроно" Оксана Корсун. Прий­омні батьки, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу згорають і вдома. Сильні нервово-психічні навантаження пород­жують емоційну втому та виснаження. Як наслідок - змінюється поведінка, почуття, мислення,здоров'я. Змінюється ставлення до близьких, до дітей, до оточуючих і до власного життя.

Найскладнішим є те, підкреслює Оксана Корсун, що вигорання розвивається поступово, і в цьому його підступність. Людина ча­сто не усвідомлює його симптомів. Вона не може побачити себе з боку і зрозуміти, що відбувається. За даними досліджень аме­риканського Національного інституту проблем здоров'я і про­фесійної безпеки, в наш час більше 35 млн. людей страждають клінічною формою синдрому хронічної втоми, який досліджується з 50-х років, а на початку 70-х рр. X. Дж. Фрейденбергом був визначений як синдром "емоційного вигорання".

Емоційне вигорання - це синдром, що розвивається на основі безперервного впливу на людину стресових ситуацій і призво­дить до інтелектуальної, душевної і фізичної перевтоми і висна­ження. На даний момент немає однозначної відповіді, що ж є го­ловним у виникненні емоційного вигорання, що є основною при­чиною - особистісні характеристики чи організаційні. Тож метою нового проекту є профілактика даного синдрому шляхом вияв­лення і корегування саме індивідуальних особистісних рис.а та­кож корегування організаційних недоліків у соціально-педа­гогічному супроводі прийомних сімей.

Про проблеми, які виникають у батьків, та про те. чи посприяв тренінг проекту у розумінні підходів до їх вирішення, розповіла охтирянка  - мати прийомної родини Тетяна Корабельська.

Про потребу соціального супроводу, психологічної допомоги батькам родин-дитбудинків та прийомних родин розповіла ди­ректор Охтирського районного Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Людмила Нестеренко. Вона повідомила, як проводиться така робота їх службою, а також зауважила, що у такій роботі дуже важливою є співпраця із громадськими ор­ганізаціями.

Як діє проект"Родинний табір "Школа соціального оптимізму", розповіла керівник проекту, голова "Калинового грона" Ніна Чернявська.Передбачається проведення 4 дводенних тренінгів для прийомних родин у 4 регіонах:Суми, Глухів, Охтирка, Конотоп. У Глухові такі спілкування вже відбулися,Охтирка - друге місто, до якого приїхав проект. Як підсумок, у січні відбудеться спільний 5-денний тренінг у форматі родинного табору "Школа оптимізму". В ньому візьмуть участь 20 батьків-вихователів та орієнтовно не менше ЗО дітей із цих сімей. Передбачається, що кожна з цільо­вих груп(батьки і діти) будуть частково займатися за різними програмами, частково - за однією. Для системної роботи з дітьми відібрані волонтери Української академії банківської справи. Планується також набір потенційних батьків-вихователів(перед­бачається, що їх буде не менше 15) та проведення з ними дво­денного тренінгу.

Основна мета занять - створення середовища дружби, оп­тимізму, взаємопідтримки та протидія психологічному вигоран­ню прийомних родин.

Проект здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Алла Федорина,голова Сумського обласного прес-клубу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg