Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Гостинна Буймерівка. Табір HEAL.
Гостинна Буймерівка. Табір HEAL. Печать
Автор А.Молот   
17.08.2011 г.

ImageНещодавно закінчився черговий заїзд дітлахів у Буймерівку на відпочинок. Так, так. Не на Доброславівській горі тільки оздоровлюється в Охтирському районі малеча. Базу відпочинку ТОВ «Аюрведа-Сосновий СПА курорт» обрав Корпус миру США в Україні (КП) для проведення програмних освітніх заходів з маленькими українцями. Ми спробували з’ясувати, що ж роблять волонтери на нашій землі. Для чого поспілкувалися, з ким особисто, а з ким і за допомогою мережі Інтернет та телефону.

Свої коментарі надали наступні особи: Андрій Чибісов, керівник програми профілактики ВІЛ/СНІДу (Корпус миру США в Україні). Ольга Самкевич, волонтер рівненського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ (НЕ волонтерка Корпусу миру). Ванесса Рой, волонтерка Корпусу миру за проектом Молодіжного розвитку (м. Золотоноша Черкаської обл., приїхала зі штату Монтана, яка приймала участь у першому таборі – HEAL). Лора Брафф, волонтерка Корпусу миру за проектом молодіжного розвитку (Рівненська обл.., приїхала з м. Вашингтон, округ Колумбія. Американський директор 2-го табору для молодших дітей). Кейтлін О’Доннел, волонтерка Корпусу миру у м. Охтирка (працює у нашій гімназії, із нею табір відвідали 7 учнів цього навчального закладу).

Ми давали змогу відповідати на запитання, і українцям і американцям, щоб наш читач мав змогу скласти власне враження щодо роботи Корпусу миру в цілому, і  безпосередньо на охтирській землі.

- Скільки громадян США працювали у Буймерівці?

Лора Брафф: В цілому протягом цих двох тижнів в Буймерівці працювали25 американців. Волонтери родом з  різних міст Америки. Я з м. Вашингтон.

- В Буймерівці проводилися зайняття з дітьми, чи це був суто оздоровчий табір?

Ванесса Рой: Табір HEAL не був чисто рекреаційним заходом. Учасники цього табору взяли участь в уроках з проблеми торгівлі людьми, ВІЛ / СНІДу, толерантності та дискримінації, насильства в сім'ї, здорових відносин, волонтерства, лідерства, управління проектами, а також по фандрайзингу. (Fundraising — процесс залучення коштів організацією, зазвичай некомерційною, з метою реалізації, наприклад, соціального проекту). Молоді люди також виконували різні завдання, щоб продемонструвати, що вони дізналися в кожній категорії - розробка власних проектів співтовариства, театральні сценки та інтерактивні ігри. Крім того, молодь мала можливість поговорити з людиною, яка живе з ВІЛ, дізнатися з перших рук про її історію.

Також діти прийняли участь у розмові з тими, хто працює у сфері запобігання торгівлі людьми. Більшість уроків проводилися англійською мовою, що надало учасникам можливість попрактикуватися в англійській, читати, писати, говорити і слухати носіїв мови. Інший аспект табору – це можливість культурного обміну між українцями та американцями. Усі організатори та учасники табору разом відзначили День незалежності Америки та свято Івана Купала

Лора Брафф: Діти відвідували цикл лекцій на різні теми – лідерство приорітет життєвих цілей, подолання стигми (негативного ставлення з боку суспільства) та дискримінації, здоровий спосіб життя. Діти також мали можливість взяти участь у звичайних веселих видах діяльності, таких як мистецтво і ремесла, спорт та ігри

- Чи сподобалася природа Охтирщини, що саме? Чи був достатній рівень комфорту для волонтерів з США?

Лора Брафф: Буймерівка надала нам все, що необхідно у таборі для дітей! Дітям сподобалися великі простори, річки та лісове повітря. Персонал курорту був дуже привітним і завжди був готовий допомогти нам і надати те, що потрібно. Всі були дуже вражені зручностями і широким спектром наявних можливостей.

- Чи не заважали комахи чи погодні умови проведенню занять з дітьми?

Лора Брафф: Погода булла прекрасна. Справді, комари і мурахи виявився найменш бажаними сусідами, але цього слід було очікувати в літньому таборі!

Ванесса Рой: А нам, комарі нам не заважали.

- Це вже другий візит КП у Буймерівку цього літа. Чи буде третій, четвертий? Чому обрали саме ТОВ «Аюрведа-Сосновий СПА курорт»?

Андрій Чибісов: Буймерівка була обрана через зручне розташування, гарну природу, зручність умов для проживання, гнучкість персоналу, та помірні ціни. Цілком ймовірно, що Корпус миру може проводити тут рекреаційно-освітні заходи в майбутньому.

Лора Брафф: Якщо у нас буде можливість, ми, безумовно, хотіли би повернутися до Буймерівки у майбутньому!

- Хто встановлює програму занять для дітей? Що маленькі українці отримають окрім суттєвого просування в вивченні англійської мови?

Андрій Чибісов: Програма таборів розроблялася на основі існуючих науково підтверджених програм. Наприклад, компонент з профілактики ВІЛ/СНІДу базується на програмі «Школа проти СНІДу» та серії модулів «Рівний-рівному», розроблених Академією педагогічних наук України, Об’єднаною програмою ООН з питань ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДЗ) та Програмою Розвитку ООН (ПРООН). Компонент із запобігання торгівлі людьми базується на програмі Міжнародної організації з міграції (МОМ). Волонтери Корпусу миру та українські організатори адаптували ці програми ля потреб дитячих таборів.

- Розкажіть будь ласка про КП.

ImageАндрій Чибісов: Корпус миру – це американська урядова агенція, заснована Президентом Джоном Кенеді у 1961-му році. Три цілі Корпусу миру включають технічну допомогу країнам, які запрошують волонтерів, а також культурний обмін. Американці дізнаються про культуру країни, в якій працюють, вивчають мову, а по поверненні до США діляться своїми знаннями та досвідом із американцями, сприяючи, таким чином, взаємопорозумінню між країнами. В Україні Корпус миру існує з 1992 року, коли між Президентами США та України була підписана угода. Зараз волонтери в Україні працюють за 3-ма проектами (викладання англійської мови, розвиток громад, та молодіжний розвиток).

У червні цього року чергова група нових волонтерів прийняла присягу в Киеві після 12-тижневого мовного тренінгу в Києвській та Чернігівській областях. Церемонія складання присяги відбувалася у київському Будинку вчителя. Присягу приймав Надзвичайний та повноважний посол США в Україні Джон Тефт.

Щодо звільнення волонтерів: волонтерство – це перш за все нелегка робота. Вимоги до волонтера такі самі, як до будь-якого члена організації, де він або вона працюють. Крім робочого навантаження, волонтери проходять цикл міжкультурної адаптації, звикають до роботи далеко від домівок, рідних та близьких людей. Це нелегко, але більш ніж 90% волонтерів успішно завершують свою 2-річну роботу. Із 10% тих, хто повертається додому раніше, частина – це люди, які зрозуміли, що це не для них, хтось повертається за сімейними обставинами

Ванесса Рой: Корпус миру є програмою США, де американські громадяни можуть стати добровольцями протягом 27-ми місяців в іншій країні. Тривалий процес подання заявки на волонтерство відбувається в Америці, і включає в себе письмові звернення, інтерв'ю та медичний огляд. Як тільки заявника приймають у волонтери, він або вона проходить через 10-12 тижнів технічної і мовної підготовки в приймаючій країні. Після успішного завершення навчання добровольці приймають присягу в Києві. Якщо присяга не дотримується, співробітники Корпусу Миру в приймаючій країні та у Вашингтоні приймають рішення стосовно того, чи доброволець має скласти свої обов’язки  і повернутися до США.

- Звідки волонтери отримують кошти для існування в незнайомій країні?

Ванесса Рой: Волонтери Корпусу Миру отримують щомісячну стипендію від американського уряду, який покриває витрати на житло Добровольців, придбання продуктів харчування та інші основні потреби. Сума стипендії призначається на рівні середньої заробітної плати українських колег волонтера в тій місцевості, де він або вона проживає.

- Чи є Україна безпечною для волонтерів?

Андрій Чибісов: Безпека та здоров’я волонтерів – це один з найвищих пріоритетів Корпусу миру, і тому волонтери працюють лише в тих країнах, в яких не існує обмежень з безпеки. Корпус миру в Україні на даний час є найбільшою організацією, із майже 500-ма волонтерами.  Україна – це бажана країна для волонтерів, із помірним кліматом та різноманітною культурною та історичною спадщиною.

- Де охтирчанин може побачити найближчого волонтера?

Андрій Чибісов: Далеко їхати не доведеться - волонтерка Корпусу миру Кейтлін О’Доннел працює в Охтирській гімназії. До речі, семеро учнів гімназії відвідували табір у Буймерівці. Кейтлін  завжди рада спілкуванню та спільним проектам. Загалом у Сумській області у нас працює 18 волонтерів.

- Кейтлін, чим Ви займаєтесь у вільний час? Чи звикли Ви до Охтирки?

Кейтлін О’Доннел: У вільний час я люблю ходити на річку, насолоджуючись прекрасною природою, грати на гітарі. Ще я намагаюся приготувати ідеальний борщ. Охтирка є моїм другим домом більш ніж півтора роки. Я можу сказати: що я люблю своїх учнів, я люблю своїх колег і я люблю Охтирку!

- Яким чином можна хлопчику чи дівчинці попасти в такий дитячий табір?

Ванесса Рой: Для участі у молодіжному таборі HEAL необхідно було написати заяву про те, чому людина хоче приїхати, показати достатній рівень знання англійської мови, а також надати основну контактну інформацію. Для учасників віком до 18 років, батьки або опікуни мають надати дозвіл на відвідування в супроводі відповідального українського супроводжуючого. Більшість учасників довідалися про табір від місцевих волонтерів Корпусу Миру. Хлопці та дівчата мали рівні можливості для участі.

- Хто платив за волонтерів та дітей,  які тривалий час проживали в Буймерівці?

Андрій Чибісов: Табір фінансувався Корпусом миру за підтримки Невідкладного плану Президента США у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу (PEPFAR) та програми Партнерства Корпусу миру. Учасники табору мали покрити витрати на проїзд.

- Після першого візиту КП в Буймерівку, у їдальні був вивішений плакат: «Дякуємо за все!». Хто був ініціатором цього, чи є це звичайною практикою в КП? 

Ванесса Рой: Цей банер був зроблений добровольцями Корпусу миру і молодими учасниками з метою подякувати персоналу,  який готував нам страви протягом усього табору. Добровольці Корпусу миру завжди відмічають гідну працю співробітників, які задіянні в створенні комфорту під час проведення таборів та інших видів діяльності, для того, щоб показати нашу вдячність і задля підтримки добрих стосунків для у майбутньому.

- На якій мові спілкуються в таборі?

Ванесса Рой: Англійська мова була основною мовою спілкування між, добровольцями Корпусу миру та учасниками табору. Рівень англійської у всіх учасників був досить високим, що полегшило нашу роботу. Якщо один учасник не розумів щось, то інший завжди міг перекласти. Що стосується спілкування між українськими співробітниками і волонтерами Корпусу миру, українська або російська мови були в якості основноих мов спілкування. В разі необхідності можна було звертатися до перекладача

- Чому малюнки дітей, які були створені в ході роботи КП,  не пропонують для участі в конкурсах? Можливо це змінити в подальшому? Наприклад напередодні 370-річчя Охтирки у нас проводиться розширений 2-етапний конкурс «Мирне небо».

Андрій Чибісов: Я не бачу причин, чому б це не можна було зробити. Думаю, що волонтерка Корпусу миру Кейтлін, яка працює в Охтирській гімназії, буде рада допомогти в цьому проекті.

- Чи є у волонтера відпустка?

Ванесса Рой: Волонтерам Корпусу миру відводиться 48 днів відпустки під час їх 27 місяців служби в Україні. Вони можуть використати відпустку подорожуючи в межах України або до інших країн. Поїздка повинна бути спочатку схвалена співробітниками Корпусу миру,які мають переконатися, що вона не заважає виконанню волонтером основної роботи. Всі витрати на поїздку повинні покриватися добровольцями за власний кошт.

Питань у нас залишилося ще багато, але на жаль навіть найцікавішій бесіді приходе час закінчуватися. Ми сподіваємося, що в подальшому ще зможемо зустрітися і обговорити різні питання з цими цікавими співрозмовниками. Наприкінці ми подякували всім волонтерам, які спробували щиро відповісти на наші запитання і особливо Андрію Чибісову, який взяв на себе координаційну роботу.

Фото надані волонтерами Корпусу миру.

 

����������� 

 
+2 #18 Ярик 17.08.2011 17:15
 
 
#17 таша 17.08.2011 15:02
 
 
-1 #16 Стилавин 17.08.2011 14:43
 
 
+1 #15 lala 17.08.2011 14:23
 
 
#14 Стилавин 17.08.2011 14:20
 
 
+1 #13 lala 17.08.2011 14:16
 
 
-2 #12 Стилавин 17.08.2011 12:24
 
 
+4 #11 таша 17.08.2011 12:11
Стилавин, то, что Вы сказали - грубо. Люди часто ошибаются. Часто ошибаются хорошие люди.
А еще - некоторым свойственно предавать. поинтересуйтесь , сколько пострадало порядочных семьянинов от того, что другая половинка "соблазнилась". Пускй это было раз, но этого достаточно для того, чтобы заразится самому и заразить жену или мужа.
 
 
-7 #10 Стилавин 17.08.2011 12:00
 
 
+3 #9 таша 17.08.2011 10:30
 
 
+4 #8 таша 17.08.2011 10:29
жаль, здесь нет возможности редактировать, а то я хотела бы подредактироват ь и уточнить специально для человека под ником "Стилавин", что под принципами "прививания целомудрия и нравственности" имелось ввиду не только сексуальные отношения, но и отношение к приему наркотических веществ, курению, употреблению алкоголя, осторожность в выборе круга общения и многое другое.
И я не считаю исключительно всех больных ВИЧ безнравственным и или плохими. Те, которым не повезло, но они нашли силы бороться с этим и предостерегать от ошибок других, заслуживают уважения.
Просто, такие вещи надо рассказывать и поазывать уже достаточно сформировавшимс я как личность подросткам, а не маленьким деткам.
 
 
-3 #7 Стилавин 17.08.2011 10:26
 
 
+5 #6 таша 17.08.2011 10:18
почему издевка?
мой комментария не был направлен на то, чтобы кого-то оскорбить или обидеть. Просто с позиции родителя, мне бы не хотелось, чтобы моим детям пока формируется их духовность и прививаются моральные принципы каким-либо образом отложилось в мозгу, что "случайные связи" возможны.
И как взрослый человек я понимаю, что в 15 лет они уже будут мыслить сами, сами принимая решения, но до этого времени мы с мужем должны успеть заложить им в подсознание понятие "случайные связи - нонсенс, есть плохо".
 
 
-4 #5 Стилавин 17.08.2011 10:02
 
 
+1 #4 таша 17.08.2011 09:18
что-то не увидела возрастную категорию детей, посетивших этот "табир" и общавшихся с ВИЛ-инфицированными , узнавая их историю "с первых рук". Надеюсь, это были уже достаточно эмоционально стойкие и духовно сформированные подростки. не хотелось бы чтобы 8-10 летней девочке взросля тетя рассказывала как она нечаянно заразилась Вил-инфекцией. И не хотелось бы чтобы маленьким детям рассказывали что надо пользоваться презирвативом при контактах с малознакомыми "таварищами" (в то время как родители внушают им понятия целомудрия и нравственности и само понятие контакта с малознакомыми определяют как "неприемлемое")
мда, не мешало бы сначала родителям прослушать/просмотреть их программы.
 
 
+2 #3 Слабоженскій 17.08.2011 07:38
 
 
-2 #2 Князь 17.08.2011 06:52
Табір HEAL почти Hell, ниче так табір :o
 
 
#1 Стилавин 17.08.2011 06:07
"Помирни цины" в Буймеровке?Автор подал материал,не разобравшись.Двойка
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg