Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Нас всіх оженять на ОСББ?
Нас всіх оженять на ОСББ? Печать
Автор Газета "Лидер"   
12.07.2011 г.

ImageОхтирчани мають перспективу побратися по-королівськи - без любові і вибору. Власники квартир підуть в ОСББ, ЖЕКам світить перетворитися на «управлінські контори»

Владна команда закликала мешканців багатоповерхівок створювати ОСББ, бо «другої ідеї нема і не буде». Про принади об'єднань співвласників багато­квартирних будинків і про фор­соване їх створення в Охтирці йшлося на відкритій нараді 29 червня. У залі засідань мерії зі­брали представників управління ЖКГ, приватних підприємств, що обслуговують житловий фонд міста, діючих ОСББ, громад­ськість.

За столом президії двоє: очільник міста Олександр ЦІЛУЙКО та його заступник Григорій ЮРКО. Обоє одностайні. Кажуть, чим скоріше мешканці об'єднаються в ОСББ, а приватні ЖЕКи утворять обслуговуючі компанії (з яким у перспективі ОСББ укладатимуть договори), тим краще буде усім - отримаємо новий рівень об­слуговування житлового фонду. Зараз, мовляв, Охтирка плента­ється у хвості цієї перспективної справи і має найгірші показники в області. Щоб змінити ситуацію, і вивести місто в лідери по вико­нанню нової державної політики в галузі ЖКГ - необхідно до кін­ця року створити 45 об'єднань співвласників. «Охтирка має бути попереду, а не в кінці списку», -закликає Олександр Цілуйко. А для цього мають попрацювати усі, вважає посадовець: і влада, і приватні ЖЕКи, і журналісти, аби роз'яснити людям, що ОСББ - це добре.

Чи справді добре?

Свого часу держава позбулася чималого клопоту - капітальних вкладень у житлову площу - оголосивши і втіливши у життя при­ватизацію квартир. Люди були наймачами квадратних метрів, на утримання яких з держбюджету виділялися чималі кошти, а стали - власниками, набувши не тільки прав розпоряджатися майном, але й обов'язків щодо його утриман­ня і ремонту. Чи просили вони у держави цієї милості? Ні, не про­сили.

Держава створила відповідні умови, чим спонукала людей до певного алгоритму дій. Зараз спонукає до іншого - заразом з при­ватизованими квартирами утри­мувати власним коштом і стіни, і дахи, і підвали, і комунікації, що наразі залишаються комунальною власністю і потребують значних капіталовкладень з бюджету. За­ступник міського голови Григорій ЮРКО не шукає дипломатичних виразів: «Ми вже навчилися у квартирах робити ремонти самі, будинки - залишилися: двері, дахи... 96 % усіх звернень гро­мадян на різних рівнях влади - це звернення по ЖКГ». Держава йде на те, щоб спекатися і цього тяга­ря?

З риторики, що прозвучала на засіданні, виходило на те, що хо­чеш, не хочеш, а в ОСББ будеш. Бо, мовляв, будинки без ОСББ з нового року жодної копійки капі­таловкладень не отримають. Виходить, нехай валяться?

Від початку приватизації житла в Україні пішов другий десяток років, а «ефективного власника», про якого говорить не одне поко­ління профільних чиновників, все ще не видно. Держава, яка бере приклад із сусідньої Росії у ство­ренні об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, дає зрозуміти: пора вже й нам з вами братися за впорядкування своїх будинків.

З владою солідарні й ті, хто на­разі обслуговують житловий фонд м. Охтирки. Керівники приватних ЖЕКів, котрі побували на семі­нарі щодо впровадження ОСББ, висловлюють своє «за» владним ініціативам і обіцяють сприяти їх втіленню в життя. Цілком підтри­мують політику партії, як сказала О. Калініченко («Базис»), напевно, що обмовившись, але вийшло як за правду, О.Шрамко («Жилкомсервіс») каже: «ОСББ треба ство­рювати» і посилається на проект ще не ухваленого парламентом Житлового кодексу, де прописані майбутні умови функціонування об'єднань. С.Бондаренко («С І Б») на семінарі не був, але запевняє, що він обома руками «за», з людь­ми зустрічається і роз'яснювальну роботу веде, але не все так просто - люди, посилаючись на чинний закон, вимагають капітального ре­монту перш ніж братися за ОСББ у своєму будинку.

ОСББ - неприбуткова організа­ція, посередник між постачальни­ками комунальних послуг і меш­канцями будинку, діяльність якого регламентується Законом Украї­ни «Про об'єднання співвласни­ків...». В Охтирці таких кілька, проте вони у меншості порівняно з будинками, що традиційно об­слуговуються ЖЕКами. Правда в нас вони приватні, на відміну від багатьох інших українських міст. Свого часу Охтирка була піоне­ром у справі запровадження при­ватного сектора на ринку ЖКГ, і тоді нам казали: це перспективно і прогресивно. Але з часом ви­явилося, що від зміни назви суть явища не змінюється.

Все про ОСББ написано у про­екті Житлового кодексу, котрий поки що залишається тільки про­ектом, але в регіонах вже мають підготувати жителів до нової форми взаємовідно­син у сфері ЖКГ, яка передбачає новітній тандем: з одного боку ОСББ, а з іншо­го - управлінську компанію, до якої ОСББ піде за­мовляти послуги. Секретар міської ради Олександр ЦІЛУЙКО спону­кає приватників, що діють на рин­ку ЖКГ, до актив­ності: «Якщо ви не створите при­ватну компанію, ми створимо ко­мунальну». І зно­ву чути слова про перспективність і прогрес.

Оптимісти називають плюси

Ті з охтирчан, хто вже створив ОСББ, назад до ЖЕКів не хочуть, - стверджують очільники діючих об'єднань спів­власників.

Мотивацією до створення ОСББ називають бажання людей отри­мувати якісні житлово-комунальні послуги за дешевшою ціною, бо наразі ОСББ не сплачують подат­ків на відміну від ЖЕКів.

Капітальний ремонт будинку має зробити попередній власник, - так записано у чинному ЗУ «Про об'єднання співвласників...».

Люди можуть самі обирати ви­конавців послуг та контролювати використання коштів, замовляти ті послуги, які вважають за по­трібне.

Об'єднання має можливість отримати у довгострокове корис­тування або власність прибудин-кову територію, що є захистом від ущільнення забудови.

Песимісти думають у бік мінусів

Це брак вільних ініціативних і діяльних людей, які можуть взяти на себе оформлення документів, перелік звітностей і постійно переконувати мешканців будинку, щоб вони здавали гроші на утримання. 100-відсоткової проплати добити­ся важко і бувають на те не тільки суб'єктивні, а й об'єктивні причи­ни. Окрім голови об'єднання, має бути ще й бухгалтер, а їм треба платити.

Будинки зношені, брати на себе відповідальність за руїни, котрі ось-ось складуться в умовах безробіття і низьких зарплат, це - «гроб з музикою». Ще немає жод­ного прикладу, щоб попередній балансоутримувач витратився б на капітальний ремонт будинку, що передається ОСББ. З оформленням документів допоможуть, а от грошей не дадуть.

До того ж, зараз ми перебува­ємо в період міжзаконня. Новий Житловий кодекс (а це досить суперечливий документ, що кар­динально різниться від кодексу УРСР, за яким живемо) ще не прийнято і в нього багато проти­вників. Нас спонукають полюби­ти ОСББ зарані, достеменно не знаючи як воно буде далі. Адже в ЗУ про ОСББ записано норму про повний капремонт будинку за ра­хунок попереднього власника, а в проекті Кодексу - лише про част­кову участь останнього.

ОСББ - це той же бізнес-проект, хоч і називається «непри­бутковим». Без чітких економіч­них розрахунків справу починати не можна.

А реалісти продають квартири

Житлово-комунальне госпо­дарство є тою щасливою галуз­зю, котру брався лікувати кожен український уряд, внаслідок чого пацієнт скоріше мертвий, ніж жи­вий. Виходячи з останніх подій, чинна влада налаштована рішуче і діє глобально. Поблукавши Інтернетом, знайшла звістки майже з усіх українських міст про фор­сований наступ в напрямку ОСББ та добровільно-примусове залучення громадян до участі в них. Інтернет-видання Полтавщина посилається на слова першого за­ступника голови облдержадміністрації Віктора Животенка, «це потрібно в першу чергу саме людям, а не владі, щоб вони не опинилися ні з чим, коли держава зніме з себе зобов'язання, як це сталося, наприклад, у Прибал­тиці. І боятися тут нічого...».

Бійся, не бійся, а до гіршого готуйся. Схоже на те, що держава заслабла дбати про ЖКГ і визнала себе неефективним менеджером галузі. Тільки чи має вона мораль­не право перекладати увесь тягар відповідальності за наслідки сво­го управління на зубожілих грома­дян? Заможні, як відомо, в старих багатоповерхівках не живуть.

Загалом же насильницька кам­панія може сильно підмочити ідею ОСББ як таку. Замість того, щоб товариства проростали зни­зу, за ініціативою людей, влада демонструє спроби примусового об'єднання у комуни. Потрібні не кампанії, а послідовна політика, з чітко прописаними преференці­ями для тих власників, котрі хо­чуть самостійно управляти своїм майном.

Неоднозначний досвід сусідів

Та й в Росії, на яку так люблять посилатися наші керманичі, не все так мило з ЖКГ. У всякому разі, автори expert.ru пишуть: «Уже пятнадцать лет российское пра­вительство пытается отдать жи­лые дома их собственникам через механизм создания товариществ собственников жилья (ТСЖ). А в последние два года этот процесс принял характер Большой Госу­дарственной Кампании. Но результаты ее ничтожны: на сегодня в управлении ТСЖ находится ме­нее 7% жилого фонда страны.

Население восприняло последнюю кампанию как «коллективизацию-2», когда жильцов насильно затаскивают в ТСЖ, чтобы государство сброси­ло с себя обязательства по жило­му фонду. И такое отношение не смогли изменить даже деньги, ко­торые выделяются на капремонт зданий, находящихся в управле­нии ТСЖ. Многочисленные скан­далы, связанные с организацией фальшивых ТСЖ, только закре­пили негативный информацион­ный фон вокруг товариществ».

Коли я, така проста, читала рядки про липові російські това­риства, не могла зрозуміти - це що? як це? - аж поки не знайшла пояснення: «Сегодня проблемы ТСЖ связаны с государством, ко­торое не исполняет свои законы и не отдает дома и земельные участ­ки собственникам жилья, не пере­дает пообъектно субсидии в ЖКХ самим собственникам и их объе­динениям, а в Москве ... деньги на капремонт распределяются без собственников и ТСЖ, используя мошеннические схемы "липовых ТСЖ". На "распил" бюджетных денег под капремонт было в об­щей сложности потрачено в 2007 -2010 году 150 млрд. руб...»

Звівши до купи коментарі росі­ян щодо державної політики в га­лузі ЖКГ і обіцянки українських чиновників направляти бюджет­ні кошти виключно товариствам співвласників, мимоволі прове­деш певні паралелі...

Анна ПРОТАСОВА

 

����������� 

 
#34 pypkin1965 20.07.2011 20:23
НАТАЛИ - в яблочко
 
 
#33 nataliya 19.07.2011 17:21
видео про ОСББ"Мерія шахрайськими методами заганяє мешканців в ОСББ"

http://video.online.ua/187194/meriya-shahrayskimi-metodami-zaganyae-meshkantsiv-v-osbb/
 
 
+1 #32 nataliya 19.07.2011 17:16
Хочуть скинути на людей зношені будинки та їх комунікації, а всі ті гроші які збирали 20-30 років ніхто повертати не хоче. Завтра якась серйозна аварія і ОСББ "влітає" на ремонт у мільйон гривень, і де ті гроші взяти?

Експерти застерігають власників НІ В ЯКОМУ РАЗІ не брати на баланс будинок без кап. ремонту.
 
 
#31 alex48096 19.07.2011 07:38
 
 
-1 #30 pypkin1965 18.07.2011 17:51
коментариев нет. Уже степень обсуждения показатель - общества - 0. умные все, а к делу - 0. Пускай кто то а не я. Все хотят очень хорошо, но ничего не делать, а привелегии подай
 
 
#29 pypkin1965 17.07.2011 18:40
ОСББ - это действительно государство снимает с себя ответственность за все. Практически все дома Ахтырки требуют капитального ремонта по основным комуникациям и в особенности по крышам. Капитальный ремонт дома за счет местного бюджета и госбюджета при организации ОСББ бред сумашедшего. Дома с лифтами - практически все лифти отработали 25 лет, после чего пойдут капитальные ремонты каждые четыре года. Ориентировочно каждый ремонт, при квалифицировано й експертизе от 30 до 50 тыс. грн.Где жильцы подъезда возьмут эти деньги. Пропаганда дело хорошее, но нужно трезво оценивать действительное положение вещей и семь раз отмерить прежде чем хотя бы раз отрезать. Уж лучше синица ( хоть плохинький жэк, накого можно в суд подать), чем журавль (ОСББ)в небе.Так что думайте и решайте.
 
 
+2 #28 Антиглобаліст 17.07.2011 13:25
Знайомий (для прикладу) збирав гроші з під`їзду на встановлення нових дверей, бігав за кожним, вмовляв, в результаті декілька квартир так і не здали необхідну суму. Встановили і без них. Виявляється, можна валяти дурника та паразитувати. Але якщо дійсно у людини немає грошей, що йому робити, звільняти квартиру для більш достойних? Чи готові компенсувати тоді їх витрати інші? Невесела картина вимальовується, з багатоповерхіво к будуть переїжджати згодом, як все почне набридати.
 
 
+5 #27 гала 17.07.2011 11:43
Моя знакомая живет в доме, жильцы которого где-то лет 10 назад, когда приватизировали сь ЖЕКи, создали ОСББ. И все довольны, назад никто не собирается, платят меньше. Зимой, когда было не очень холодно следили за температурой, которую подавала ТЕЦ на дом и снижали ее, тем самым никто не мёрз, но и не парился, а платили меньше. Конечно сложно найти чесного, инициативного человека, который возьмет на себя тяжелую ношу головы ОСББ( оформлять бумаги, искать исполнителей работ, отчитываться и т.д.) В нашем доме тоже нет единого мнения, хотя я не против. Особенно после того как работники ЖЕка цементировали чугунную трубу канализации и утверждали, что это единственный способ ее отремонтировать !!! Продержалось, не воняло и не текло 1 день. А хамство работников ЖЕКов просто ошеломляет!
 
 
+2 #26 Олег Викторович 17.07.2011 10:56
В нашем доме люди уже начали скандалить по поводу создания ОСББ. Одни хотят прямо сейчас создавать ОСББ, а потом уже, как , они говорят, что им выделят деньги на ремонт.Другие же не соглашаются с таким мнением и говорят, что власть должна помочь в проведении капремонта, а потом уже вести речь о создании ОСББ, так как не верят, что после создания ОСББ, власть выволнит обещание дать деньги. А когда уже сейчас люди ссорятся друг с другом за подвалы, кладовки, не хотят убирать в подъездах, то дальше будет хуже, и нашей милиции прийдется днем и ночью разбирать ссоры и сплетни. Теперь сосед на соседа сможет писать клаузы и гадости.И как будут сохранятся документы ОСББ, наверное в обычных квартирах без сейфа и сигнализации?По амнистии вышло много бандитов,которы е получили срок в 90-е года за квартирные аферы, кражи. А как правило аферисты снова берутся за свои дела. Так, что надо прежде, чем создавать ОСББ,надо хорошо подумать, не спешить и взвесить все за и против.
 
 
+2 #25 Andreas 17.07.2011 02:23
 
 
#24 камаз 16.07.2011 20:56
Andreas Пирамида начинается с уважаемых и почетаемых личностей. Помните - "Куплю жене сапаги"?
 
 
#23 Vikochka 16.07.2011 17:57
Всем любителям ОСББ посвящается!

http://vu.ua/print/ua/article/607
 
 
+6 #22 Andreas 16.07.2011 17:31
 
 
-2 #21 Vikochka 16.07.2011 17:21
Государство хочет снять с себя все обязательства. Люди создадут ОСББ, но никто не дает гарантии, что ОСББ не распадутся через месяц - два. В случае распада ОСББ, прийдется обращаться в бывший ЖЕК, который станет не коммунальным предприятием, а частной структурой, которая будет сама повышать цены и никакой горисполком не повлияет на рост стоимости услуг. А в людей будет выбор: или съезжай с квартиры или плати.
 
 
-2 #20 Vikochka 16.07.2011 16:41
о начинается очередной дерибан земли. :-*
 
 
-1 #19 pypkin1965 15.07.2011 09:09
??????
 
 
+1 #18 zzz911 14.07.2011 19:31
ЗЫ: а то сборище - вульгарный фарс! И шрамко, и т.д, при ИО по друрому бы и не чирикали, иначе черная метка(единствен ное, что чтоИО делает классически). Так, смотришь, шейке и бондаренке придется достраивать маетки из личных запасов! А ИО их не тронет, бо ВОРон ВОРону, в бумажнике не ревизор, иначе и к своему накличешь! А там есть за чьто спросить, как простой зеленый огурец, непример, превращается в дворец, даже в сказке на это способна только дыня? А здесь наоборот, дыни другие разгребают!!!???
 
 
#17 zzz911 14.07.2011 19:19
ОСББ... возможно и благо, но очень много НО... При исполнеии главного условия - капитального ремонта дома - полублаго. Хотя все осознают, что этого никто делать не собирается. А остальное - уловки власти перекинуть проблеммы ЖКХ на простых жителей, как до этого вопросы медицыны и образования, вульгарно плюнув на Конституцию.
А поэтому, соглашаться на ОСББ можно при условии выполнения капремонта дома, что, собственно, и соответствует Закону! Беда в том, что ни И.О., ни его сателлиты (слизченко, юрко, бабич и пр...) просто возомнившие себя властелинами города недоучки и нендоумки, с обостренным чувством своей незаменимости и исключительност и. Щительнее ребята нужно, результатов, кроме дибилоидной клумбы и буряков на клумбах, пока нет!!!
 
 
+1 #16 PАSHa 14.07.2011 17:46
Вобщем прогнулась месткая власть перед регионалами-пытаюся показать, что мы такие молодцы, мол первыми организуем все дома в ОСББ .Был на днях на таком собрании, где директор одного из ЖЕКов агитировал жильцов на создание ОСББ. Если чесно стало страшно, ведь перед людьми выбора нет: или платить повышенную кварплату ЖЕКам или создавать ОСББ, в эффективность которого мало кто верит.Спокойная жизнь теперь закончилась, людей тупо заставляют создавать типичный "колхоз-коммуну", где будут постоянные скандалы и обвинения и будет возможен передел подвалов и подсобных помещений,земли возле дома и другой собственности, по решению собрания ОСББ. Вобщем, кто понаглее, тот и урвет себе побольше, в период неразберихи при ОСББ. Обещание государства давать помощь ОСББ, это пустой звук , ведь нет такого закона о госпомощи ОСББ, а хоть и будет,в бюджете денег на него не будет и их никто не будет выделять, так как дома будут на баллансе ОСББ .
 
 
-1 #15 Andreas 14.07.2011 15:37
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg