Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Як це, не бачити навколишній світ?
Як це, не бачити навколишній світ? Печать
Автор Газета "Лидер"   
21.11.2010 г.

Червоне яблуко, жовте листя, блакитне небо, зелене поле, сліпучо-білий сніг - кольори навколишнього світу, вони різно­манітні, ми їх бачимо, милуємо­ся ними, малюємо їх. Та поряд з нами живуть люди, які не мають такої радості - бачити кольори. Це незрячі, і їх у світі понад 50 млн. Жорстока реальність, і, напевно, кожна людина хоч раз у своєму житті зустрічала на вулицях міста незрячого, складно не помітити ін­валіда по зору - вони ходять у сон­цезахисних окулярах, з собакою-поводирем, з провожатими, або з білою тростиною в руках.

«День білої тростини» - це не свято, це спроба зрівняти в правах інвалідів та умовно здорових лю­дей. 1З листопада - міжнародний день сліпих, ця дата вибрана неви­падково, по рішенню Всесвітньої організації охорони здоров'я цей день призначений для того, щоб привернути увагу людей до тих, хто назавжди втратив зір і опи­нився в складній життєвій ситуа­ції. Саме 1З листопада народився француз Валентин Гаюї, засно­вник першої школи для сліпих.

Історія білої тростини почалася у 1921 році, коли англієць Джеймс Бігс, осліплений у молодості, намагався вести активне самостійне життя, і щоб відрізнятися від зви­чайних перехожих з паличкою, по­фарбував свою тростину в білий колір. Те саме він радив робити й іншим незрячим. У Франції біла тростина з'явилася в 1930 році, вона стала символом, що закріпи­ла соціальний статус сліпого, ста­ла його пропуском і посвідченням. Природа невблаганна, медицина не всесильна, і проблеми зору іс­нують і в Україні, і в нашому місті також. Сьогоднішня розповідь про життя однієї незрячої охтирчанки.

22 листопада 1981 року у сім'ї Колодяжних народилася дівчинка, в цей день випав сніг і мама назва­ла доньку Сніжаною, і хоч з того дня пройшло 29 років, ця дівчина ніколи не бачила снігу, вона від­чуває його на дотик, бо народила­ся сліпою. Як склалося загалом її життя у нашому соціумі?

Батьки Сніжани після багатьох спроб і консультацій з медиками зрозуміли, що їхня донька сліпа і, що нічого з цим не вдієш. Зми­рилися з долею і постаралися зро­бити все, щоб донька змогла достойно жити. З 5-ти до 19-ти років Сніжана Колодяжна навчалася в Харківській гімназії для сліпих, де створені всі умови для комфортно­го проживання та навчання. Діти в цьому закладі вивчають ті самі предмети, що і в звичайній школі, тільки їхні підручники спеціаль­ні, написані рельєфно-крапковим шрифтом. Сніжані подобались гуманітарні науки, а ще й хімія і біологія, з дитинства у неї тяга до медицини, тому після школи вона вступила до медичного коледжу, в спеціальну групу масажистів.

Зараз Сніжана живе у сім'ї свого брата Максима і його дружини Оксани, у гарній родині, де є двоє маленьких племінників, і тому завжди гамірно й весело. У Сні­жани своя кімната, життя її розмірене й спокійне, вона сприймає своє життя, таким, як воно є, до­помагає Оксані по господарству, робить масаж родичам, друзям, дітям; листується зі шкільними друзями, любить читати спеціаль­ну газету для сліпих «Промінь», любить подорожувати і слухати, як бабуся читає «Біблію», а не­давно з'явилося нове захоплення, слухати розповіді в аудіозапису, зараз розмірковує разом з відомим психологом Валерієм Синельниковим. «Мені подобається, що він не нав'язує своєї думки, а під­штовхує до роздумів. Я сприйняла свою життєву ситуацію з миром. Ті радості, які зрячі люди через повсякденну суєту не відчувають, я сприймаю з подякою», - говорить Сніжана.

- Як ти відчуваєш людей?

- По інтонації, по образу мис­лення, по манері спілкування.

- Сніжано, які в тебе захоплен­ня в різні пори року?

- Я дуже люблю природу, насо­лоджуюсь її запахом. Мені дуже подобається бувати в лісі, почути як співають лісові пташки і почути аромат лісу, восени люблю, як лис­тя шелестить під ногами, а взимку люблю, коли багато снігу і мороз і сонце.

- Як ти сприймаєш навколиш­ній світ?

- На дотик, на нюх, на смак.

- Про що мрієш?

- Дуже цікаве питання. Ну звісно про щасливе майбутнє своєї сім'ї, України, мрію про свого супутника життя, хочу вдосконалювати свої здібності в області масажування. Я дуже вдячна територіальному центру, коли вони запрошують на концерти, цікаві зустрічі, там є з ким поспілкуватись.

Ось так живе щаслива незряча людина. Можливо, її життя скла­лося б інакше, але у Сніжани гар­ні, розумні батьки, які колись їй сказали, що бути сліпою це не най­більше горе. І вона пристосувалася до життя і дуже вдячна своїм бать­кам, вчителям, друзям, рідним.

Після спілкування з незрячою дівчиною, з таким чудовим ім'ям Сніжана, я довго не могла отями­тись від того, яка вона спокійна і врівноважена, незважаючи, на те, що не бачить. Тому, коли ви роз­дратовані, збентежені, засмучені - просто подивіться уважно на­вкруги. Подивіться, який чудовий і різнокольоровий світ! Від однієї такої радості ви просто зобов'язані бути щасливими!

Валерія БАКУЛІНА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg