Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow ПРОБЛЕМНІ СКУТЕРИСТИ
ПРОБЛЕМНІ СКУТЕРИСТИ Печать
Автор Роксолана   
02.09.2006 г.
Час, в якому ми живемо - це час науково-технічного прогресу, який з кожним кроком рухається вперед. Всі технічні досягнення полегшають людям умови життя і праці. Але, на жаль, передова техніка приносить людям засмучення і біду. На теперішній час серед населення нашого міста і району, як по всій території України, значно виросла кількість осіб, які для пересування використовують такий вид транспорту, як моторопери.

Надійний, простий і практичний металевий кінь швидко може доставити вас до потрібного місця. Із зростаючою кількістю власників да ного виду транспорту прямо пропорціонапьно зросла і кількість ДТП за участю водіїв моторолерів. А це приносить горе і страждання не тільки даним водіям, а їх рідним та іншим учасникам подій. На жаль, до кінця ще не вирішено питання реєстрації та обліку даного виду транспортного засобу. Також водії моторолерів, згідно законодавства, не потребують наявності водійського посвідчення. А саме це і є першопричиною росту аварійності за участю та з вини водіїв моторолерів, які досить часто, сівши за кермо свого транспортного засобу, не дотримуються, або і зовсім не знають основних вимог правил дорожнього руху.

А ще гірше, коли молоді люди і діти керують скутерами не досягши 16-тирічного віку, з якого дозволено керування моторолерами, при цьому навмисно грубо порушуючи правила дорожнього руху.

Людина, яка знаходиться на проїжджій частині дороги, а тим паче на такому швидкісному транспортному засобі, як моторолер, і не має достатніх знань правил дорожнього руху - це справжня біда.

Також немало проблем на дорогах утворюють такі учасники дорожнього руху, як пішоходи та велосипедисти, у яких також  часто відсутні знання вимог правил дорож нього руху, або вони їх просто ігнорують і самі стають жертвами ДТП. Додаю короткий огляд ДТП за серпень поточного року, учасниками яких були водії моторолерів, велосипедистів чи пішоходів. ДТП з потерпілими:

01.08.06 р. на перехресті вул. Леніна та вул. Батюка велосипедист зіткнувся з автомобілем ГАЗ-24. В результаті ДТП велосипедист отри мав тілесні ушкодження у вигляді перелому стегна.

01.08.06 р. о 22 гад. в с. Хухра по вул. Леніна автомобіль ВАЗ-2101 здійснив наїзд на пішохода, який отримав тілесні ушкоджен ня у вигляді перелому ключиці.

04.08.06 р. по вул. Ярос лавського автомобіль "Форд" здійснив наїзд на пішохода.

06.08.06 р. о 22 годині по вул. Леніна водій автомобіля ВАЗ-2109 при повороті ліворуч зіткнувся з моторолером, пасажир мотороле ра отримав тілесні ушкодження.

07.08.06 р. о 20 годині на пл. Спортивній водій автомобіля ВАЗ-2106 зіткнувся з велосипедистом, який знаходився у нетверезому стані

22.08.06 р. о 18 годині по вул. Чапаєва водій автомобіля ВАЗ-2102 зіткнувся з велосипедистом. Тілесні ушкодження отримала дитина 1,5 річного віку.

ДТП з матеріальними збитками:

03.08.06 р. о 15 годині по вул.. Київській водій мотоцикла не витримав дистанції та зіткнувся з автомобілем ГАЗ-24

03.08.06 р. о 18 годині на перехресті вул. Червоноармійської та пр. Лісний водій моторолера у нетверезому стані не впорався з керуванням та впав.

03.08.06 р. не перехресті вул. Батюка та вул. Шевченко водій автомобіля ВАЗ-2109 здійснив наїзд на пішохода.

07.08.06 р. по вул. Леніна о 1 годині водій та пасажир упали з моторолера.

09.08.06 р. о 18 годині по вул. Батюка велосипедист в нетверезому стані зіткнувся з автомобілем "Шевролет"

15.08.06 р. о 21 годині по вул. Танкістів-Кантемирівців велосипедист в нетверезому стані здійснив зіткнення з автомобілем

18.08.06 р. о 19 годині по вул. Революції з вини велосипедистки, яка порушила ПДР, автомобіль ВАЗ-21099 з'їхав в кювет та перекинувся.

22.08.06 р. о 10 годині по вул. Жовтневій водій моторолера зіткнувся з автомобілем Москвич-2141.

Всього за серпень 2006 року було зареєстровано 23 дорожньо-транспортних пригоди, за участю пішоходів та водіїв моторолерів - 14.

За дані порушення вимог ПДР наступає адміністративна відповідальність згідно ст.127 КпАП України, але вона надто незначна. Так по ч. 1 цієї статті за порушення пішоходами сигналів регулювання дорожнього руху, перехід проїжджої частини в невстановлених для цього місцях, невиконання інших правил дорожнього руху - тягне за собою накладення штрафу від 1,7 до 8,5 грн.

4.2 ст. 127 КпАП України передбачає відповідальність за порушення правил дорожнього руху особами, що керують транспортними засобами, обладнаними двигуном з робочим об'ємом до 50 куб. см., велосипедистами - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 3,4 до 8,5 грн.

4.3 ст. 127 КпАП України передбачає відповідальність за порушення, вчинені особами зазначені ч.1 та ч.2, які перебувають в стані алкогольного сп'яніння - тягне за собою накладення штрафу від 34 до 68 грн.

4.4 ст. 127 КпАП України передбачає відповідальність за порушення передбачені ч.1 та ч.2, що спричинило пошкодження транспортних засобів , вантажів, шляхів, інших споруд або іншого майна чи створення аварійної обстановки, а так само залишення особами, причетними до ДТП місця події - тягне за собою накладення штрафу від 85 до 170 грн.

З метою покращення оперативної обстановки на території м.Охтирка, профілактики ДТП з вини пішоходів, велосипедистів та водіїв моторолерів, виявлення та припинення порушень ПДР серед учасників дорожнього руху цієї категорії, на виконання вказівки УМВС України в Сумській області з 21.08.06 р. проводиться профілактично-цільова операція "Велосипедист, пішохід"

За час проведення даних заходів за порушення вимог ПДР до адміністративної відповідальності було притягнуто 25 пішоходів, велосипедистів, водіїв моторолерів. З них 2 особи за скоєння порушень в нетверезому стані, 1 за створення аварійної ситуації, 6 водіїв моторолерів. Та це лише мала частка тих порушень, які скоює дана категорія учасників дорожнього руху. Здебільшого інспектори ПС обмежуються усними зауваженнями та попередженнями.

Хотілося б, щоб люди, які користуються проїжджими частинами доріг були більш вимогливими до себе, і поважали інших учасників дорожнього руху, а також знали основні вимоги правил дорожнього руху та користувалися ними в повсякденному житті. Ми повинні пам'ятати, що від кожного з нас залежить порядок на дорогах нашого міста.

Шановні батьки, будьте обачливими, коли доручаєте своїми дітям швидкісні транспортні засоби для користування. Іноді своїм діями ви приречуєте їх на непоправне.

В.І. Салашний.

майор міпіціі. в.о. начальника відділення охорони громадського порядку.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg