Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Моршин, Східниця та Трускавець: скільки коштує в Україні відпочинок та оздоровлення під час війни
Моршин, Східниця та Трускавець: скільки коштує в Україні відпочинок та оздоровлення під час війни Печать
23.08.2022 г.



В Україні вже шостий місяць триває війна, звикнути та пристосуватися до якої неможливо. Кожна тривога боляче б'є по напруженим, як сталеві канати, нервам українців. Людей мучать переживання за рідних та близьких, турбують думки, як жити далі. Зростає тривожність, порушується сон, на нервовому ґрунті загострюються хронічні хвороби. Багато українців вимушено беруть відпустки та шукають пропозиції, куди можна поїхати оздоровитись під час війни не за всі гроші світу. Про це пише Типовий Херсон із посиланням на НМП «Трускавець».

На жаль, відпочинок на морі в Україні цього року практично неможливий. Як відомо, популярні курорти Азовського узбережжя, що знаходяться у Запорізькій та Херсонській областях, окуповані з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. А Чорне море раз у раз викидає на берег російські смертоносні міни. Тому купальний сезон у Миколаївській та Одеській областях офіційно заборонено. Відповідно, не працюють і санаторно-оздоровчі комплекси.

Експерти зазначають, що найпопулярнішим на сьогодні напрямком для відпочинку та оздоровлення є бальнеологічні курорти Львівської області – ТрускавецьМоршин та Східниця. Вони мають багато схожого. Насамперед, мальовнича природа та кришталево чисте гірське повітря. Вічнозелені хвойні та різноманітні листяні ліси обступають міста з усіх боків, куди вистачає погляду. Адже не дарма Карпатські ліси називають легкими України. Цілюще повітря Прикарпаття освіжає в літню спеку, бадьорить та підвищує настрій.

По-друге, джерела із цілющою мінеральною водою. У Трускавець, Східницю та Моршин багато хто їде саме «попити водичку». Тут є і «Нафтуся», і содова, і залізисті, і гідрокарбонатні та натрієві води. Десятки джерел у кожному курорті.



 

Схожі всі вище перераховані курорти і через хвороби, які там лікують. Професійне лікування хвороб серця, хребта, органів шлунково-кишкового тракту, шкіри, неврологічних захворювань, загострення сезонних алергій, поліпшення обмінних процесів, підвищення імунітету, програми зниження ваги та ін. пропонуються у всіх трьох населених пунктах. Різниця може полягати лише у якихось нюансах на кшталт розташування санаторіїв, конкретних лікарів, окремих процедур. Ну, і ціноутворення. Трускавець порівняно з Моршином та Східницею має найбільшу різноманітність санаторіїв та оздоровчих комплексів, але й вартість лікування там буде на 15-20% дорожчою.

Важливо! Перед вибором конкретного санаторію, уважно ознайомтеся з інформацією у відкритих джерелах, а коли визначитеся з ТОП своїх переваг, зателефонуйте особисто. З огляду на нинішню ситуацію в країні багато оздоровчих закладів закриті, а ті, що працюють, пропонують не повний перелік послуг. У той же час можна знайти варіанти з величезними знижками, які були недоступні в довоєнний час. Бо санаторно-оздоровчі комплекси зараз борються за кожного клієнта.

Скільки коштує оздоровитись у Трускавці

У Трускавці 80 санаторіїв, готелів та будинків відпочинку. Наразі більшість із них заповнені менш ніж на половину. Один із найвідоміших і найдорожчих – п'ятизірковий лікувально-курортний комплекс Rixos-Prykarpattya. Номерний фонд представлений 359 комфортабельними номерами різного класу з чудовими краєвидами на схили Карпатських гір та курорт Трускавець. Тут є власний СПА-центр, критий басейн, аква-зона з гірками для дітей, ресторан, кафе та інші розваги. У медичному центрі Rixos-Prykarpattya консультують фахівці з 23 напрямків, у тому числі кардіології, гінекології, невропатології, ЛОР-патологія та ін. Практикують також програми з детоксу організму, широко розвинений напрямок реабілітації та фізіотерапії. Вартість в літній період, залежно від категорії обраного номера, коливається від 4,5 тис. грн до 26 тис. грн. Сюди включені 3-разове харчування за системою шведський стіл, користування СПА-зоною, власним бюветом, стоянкою, послугами розважального центру та первинною консультацією лікаря терапевта. Решта по прайсу. З 1 по 31 серпня діє акція «Кожен 10-й день у подарунок» для всіх гостей та учасників оздоровчих програм, які проживають у готелі понад 9 ночей.



 

Лікувально-курортний комплекс Rixos-Prykarpattya – найдорожчий та найфешенебельніший у Трускавці. Вартість проживання та лікування в інших значно нижча. Наприклад, якщо зацікавлені у лікуванні ендокринної системи, нирок та сечостатевої системи, органів ЖКГ, проблем із серцем, варто звернути увагу на санаторій «Карпати». Путівка на добу стартує від 1600 грн до 7450 грн за добу в залежності від категорії номеру. Непоганий варіант для оздоровлення – санаторій «Шахтар». Вартість путівки – від 2,2 тис. грн до 5 тис. грн. Або «Перлина Прикарпаття», яка належить Міністерству внутрішніх справ. Тут добра лікувальна база та комфортні умови проживання. Вартість путівки на одного дорослого чи 2100 грн до 4500 грн. Якщо достатньо СПА-процедур і лікувальної води, можна розглянути варіант Royal Geneva Hotel. Тут доба з одноразовим харчуванням коштуватиме від 900 до 5,5 тис. грн з особи.

Як бачимо, оздоровитись за менш ніж 1000 грн на добу у Трускавці не вийде. Як варіант, можна орендувати житло у приватному секторі та купувати у санаторіях окремі процедури. Хоча комплексно отримати від цього зиск навряд чи вдасться.



 

Санаторії Моршина

У Моршині ціни демократичніші. Наприклад, у санаторії «Аркадія» вартість путівки з проживанням у номері «Стандарт», 3-разовим харчуванням та лікуванням стартує від 1750 грн за добу. Те саме, але в номері 3-місному «Люксі» коштуватиме вже 2970 грн. Трохи дорожче коштуватиме відпочинок та лікування в одній із найстаріших та найавторитетніших здравниць Моршина – санаторії «Мармуровий палац» - 2400-5400 грн на добу. Найбільший санаторій Моршина «Київ Плюс» пропонує свої послуги за 1100-1700 грн. Але й умови тут скромніші, ніж у перерахованих вище. Від 1200 грн за добу можна придбати путівку до санаторію «Дністер». Тут пропонують відпочинок та лікування за системою «Все включено». Умови проживання за таку суму більш ніж скромні. Аналогічні ціни й в інших оздоровчих закладах курорту. Усі вони спеціалізуються на лікуванні захворювань органів дихання, шлунково-кишкового тракту, системи кровообігу, неврології, шкіри, урології, ендокринології, гінекологічних проблем та ін.



 

Що пропонує Східниця

Східниця - маленьке, але дуже мальовниче селище. Санаторно-оздоровчих комплексів тут небагато, але кожен заслуговує на окрему увагу. Найдорожчий – п'ятизірковий курортний комплекс «Три сині та донька». Тут є сучасний відкритий аквапарк, іподром, власний лікувальний центр, який спеціалізується на лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату, закрита територія, СПА-центр із кількома басейнами. Комплекс знаходиться за кілька кілометрів від селища – посеред соснового лісу. До нього веде приватна дорога, якою можна тільки прогулюватися. Вартість проживання, 3-разового харчування та медичного обслуговування від 4 до 15 тис. грн за номер. У лікувальному центрі – свій прейскурант. На сайті «Три сині та донька» зазначено, що на час війни ціни були суттєво знижені.

Є в Східниці також 4-зірковий готельний комплекс «Три сині та донька». На початку війни він деякий час не працював. На сайті вказані актуальні ціни на 2022 рік – від 2300 грн за 1-місний стандарт до 10000 грн за 6-місні апартаменти. У комплексі є два ресторанні зали, тренажерний зал, СПА-центр із саунами та басейнами, більярд та боулінг.

Ще один відомий у Східниці готель – Kyivska Russ Resort Medical&Spa. Тут пропонують 5 тарифів проживання – різних за планом харчування та послуг, адаптованих під кожного гостя, залежно від потреб та стилю відпочинку. Вартість проживання та харчування від 3250 до 10 тис. грн. Є також котедж на 8 гостей за 20 тис. грн на добу. У готелі є аква-зона з кількома басейнами, косметологічний центр, сауна та тренажерний зал.



 

Однією з найавторитетніших на бальнеологічному курорті є оздоровниця «ДіАна». Тут пропонують преміум-номери, медичні та косметологічні послуги, бальнеотерапію, харчування у двох ресторанах та барі, послуги СПА-центру з басейнами, дитячий клуб з аніматорами. Вартість проживання плюс 3-разове харчування від 3400 до 5800 грн.

Також не можна не згадати 4-зірковий готельно-оздоровчий комплекс «ТуСтань», який позиціонує себе як СПА-готель, в якому можна відпочити та пройти курс лікування. Влітку-2022 тут діють знижки 5-15%. Повний пансіон на 1 гостя коштує від 1800 до 3550 грн. У цю ціну включено проживання, харчування, користування басейном та іншою інфраструктурою комплексу. Медичні послуги за окрему плату.

Є варіанти і дешевше. Такі як готель «Фавар-Карпати». У цьому випадку вартість проживання в номері на двох складе 900 гривень на добу, але готувати та приймати мінеральну воду доведеться вже самостійно.



 

“На жаль, у сприйнятті більшості туристів, які планують відпочинок на курортах з мінеральними водами в Карпатах є тільки один курорт — Трускавець. Іноді ще Моршин. Але зовсім неподалік є маленька Східниця з ще більшим набором мінеральних джерел та терапевтичних факторів, ніж у Трускавці. І головне у наш час — житло на цьому курорті коштує у середньому на 20-30% дешевше, а відома Нафтуся там є також”, - майже відкрито рекомендує Східницю представник медіа-проєкту Rest.UA, присвяченому відпочинку у Карпатах, Євгеній Мельник.

Як бачимо, останніми роками оздоровчі комплекси Трускавця, Моршина та Східниці переорієнтувалися на заможного клієнта з України та Західної Європи, який хоче сервіс найвищого рівня і готовий платити за нього чималу ціну. І зараз залучити відпочиваючих їм стало дуже складно. Наповненість санаторіїв становить від 15 до 50%, що є для туристичного бізнесу критичним показником. Адже обслуговування інфраструктури та збереження персоналу обходяться дуже недешево, тому різкий і сильний демпінг боляче б'є по здравницях. Доводиться вибирати - або суттєво знижувати ціни, або закриватися. Тому, якщо можна відпочити і оздоровитися, то просто необхідно підтримати вітчизняний санаторно-курортний бізнес. Адже немає нічого ціннішого, ніж власне здоров'я.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg