Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow А починалося все з компресорної у чистому полі
А починалося все з компресорної у чистому полі Печать
Автор Газета "Город А"   
08.09.2010 г.

Продукція свердловин нафтогазових груп родовищ ВАТ "Укрнафта", таких як Роменська, Глинсько-Розбишівська, Охтирська потребує підготовки до транспортування та передачі споживачам. За 25 кілометрів від Охтирки розташований Качанівський газопереробний завод. Відстані ж між основними структурними підрозділами підприємства вимірюються десятками кілометрів! Качанівський цех переробки газу та конденсату знаходиться у Сумській області, поблизу Охтирки, Глинсько-Розбишівський - на Полтавщині, у Гадяцькому районі, Анастасівський цех компремування і підготовки газліфтного газу - в Роменському районі Сумської області.

Під стать відстаням і обсяги реального прийому сировини: Качанівський газопереробний - найпотужніший в системі ВАТ "Укрнафта" по прийманню та підготовці газу. Щорічно він проводить прийом понад двох мільярдів метрів кубічних газу, що становить 73 відсотки загального видобутку компанії. Приймають, переробляють і стискають нафтовий та природний газ двох нафтогазовидобувних управлінь - Охтирського й Полтавського. Основною продукцією заводу є відбензинений та скраплений газ, нафта і конденсат, підготовлені відповідно до вимог державних стандартів.

Качанівський цех переробки газу та конденсату за віком - найсолідніший. Власне, з нього і розпочиналася у 1970 році перша черга та промислова історія заводу. Тут здійснюється прийом і переробка газу Охтирської групи родовищ. У складі підприємства - дві компресорні станції для стискання газу, установка осушування, блок пропанового охолодження, установки масло-абсорбційна, фракціонуюча, переробки конденсату.

У 2003 році за рішенням правління ВАТ "Укрнафта" до складу Качанівського ГПЗ переданий цех підготовки та стабілізації нафти, який також має свою історію. На заводі є власні парки готової продукції, очисні споруди, котельні тощо. Обслуговують цей комплекс понад 400 фахівців.

Виробництво продукції на підприємстві не тільки стабілізувалося, але й росте. Постійно вводяться в експлуатацію нові потужності.

До Глинсько-Розбишівського цеху переробки газу і підготовки конденсату, переданого до Качанівського ГПЗ в 1979 році, надходить продукція свердловин Глинсько-Розбишівських і Роменських груп родовищ зазначених вище управлінь. За обсягами приймання та переробки газу Глинсько-Розбишівський цех найпотужніший в системі ВАТ "Укрнафта".

Анастасівський цех компремування і підготовки газліфтного газу створений у 1993 році, проводить прийом та підготовку газу для газліфтної експлуатації нафтових свердловин Роменської групи родовищ.

Чітко відпрацьована організаційна та технологічна структура всього виробництва, а також досвідчений персонал забезпечують стабільну роботу й постійне вдосконалення процесів.

У 1959 році журнал "Україна" писав про перше родовище нафти й газу в Сумській області, знайдене біля села Качанівки. Качанівським родовище назвали геологи. Дана назва була затверджена колишнім Міністерством Геології СРСР 7 січня 1961 року в надрах Харківського раднаргоспу виник важливий документ, який сповіщав: "Для розробки Качанівського родовища створити в м.Охтирка Сумської області Охтирський нафтопромисел, підпорядкувавши його управлінню газової, нафтової і хімічної промисловості". Качанівський нафтопромисел розвивався дуже швидко. Виникла необхідність створення газокомпресорного цеху, який також став носити назву Качанівський. З 1 жовтня 1978 року цех перейменовано в Качанівський газопереробний завод.

А починався Качанівський газопереробний завод з компресорної у чистому полі. За спогадами першого керівника Качанівського ГПЗ Володимира Івановича Пушкаря (нині покійного), скільки пам'ятав - підприємство увесь час будувалося. Коли запустили перший компресор, колектив налічував 36 чоловік. У 1976 році тут вже були компресорна станція 1-2 ступенів стискання, маслоабсорбційна установка, установка осушування газу, склад готової продукції тощо. Поступово з'явилися механічні майстерні, гараж, автозаправка, лабораторно-побутовмй корпус. В Охтирці й селі Мала Павлгвка почали зводити житло.

Свій добрий слід в історії підприємства -конкретними виробничими справами і турботою про колектив залишили й наступники Пушкаря - Володимир Іванович Чернов, Сергій Борисович Шелест, Лев Олександрович Мардакін, Ігор Степанович Чачунь. Розмінявши третій десяток років від народження, завод, вважають тут, вступив у період зрілості. А зрілість - це запорука стабільності.

ВАТ "Укрнафта" приділяє підвищену увагу стратегічному розвиткові Качанівського ГПЗ і важливості пропонованої продукції як для області, так і для України в цілому. На підприємстві постійно стежать за най-новітнішими досягненнями в галузі видобутку й переробки газу, приділяють увагу вдосконаленню технологічних процесів і підвищенню ефективності переробки продукції.

Качанівський ГПЗ має сильний кадровий потенціал. Навчання і виховання кадрів, без яких важко уявити прогрес сучасного підприємства, є частиною продуманої політики керівництва заводу.

І як сказав попередній Голова Правління ВАТ "Укрнафта", а нині депутат Верховної Ради, Ігор Палиця, для Товариства дуже важливо приділяти увагу не тільки економічним та соціальним питанням, а й фізичному оздоровленню працівників, адже найголовнішою запорукою його процвітання є здорові, енергійні та сильні духом люди. Тому не тільки трудове життя вирує на заводі.

На ньому активно проводиться спортивно-масова та культурно-оздоровча робота згідно з календарними планами на кожен рік.

Щороку у нашому регіоні проводиться Спартакіада серед працівників Охтирського нафтопромислового району. Спортсмени Качанівського ГПЗ є її активними учасниками та призерами. Так, цього року перші місця були завойовані у змаганнях з волейболу та у гирьовому спорті. Друге місце посіли в змаганнях з міні-футболу. Приймали участь у змаганнях з шахів, шашок, настільного тенісу, армспорту, плавання.

Футбольна команда Охтирського ИПР, до складу якої входять і спортсмени Качанівського ГПЗ, є неодноразовим чемпіоном та володарем Кубку Сумщини. Брала вона участь і в Кубку України з міні-футболу.

Гравці футбольної команди входять до складу збірної команди Охтирського НПР, яка є переможцем робітничих Спартакіад ВАТ "Укрнафта" з міні-футболу . Вони також є членами збірної команди НАК "Нафтогаз України" з міні-футболу, що достойно виступає на галузевих Спартакіадах профспілок України. Минулого року наші спортсмени виступили у складі збірної команди спортсменів ВАТ "Укрнафта" на Спартакіаді працівників НАК "Нафтогаз України", де показали високі результати. У загальному заліку збірна команда спортсменів ВАТ "Укрнафта" посіла перше місце. Охтирчани стараються бути попереду у всьому - роботі, спорті, художній самодіяльності! У вересні цього року дана футбольна команда буде приймати участь у змаганнях з футболу на Кубок Губернатора Сумщини.

Слід відзначити таких спортсменів нашого заводу, як Руслана Табачуна та Ігоря Шандибу (міні-футбол), Володимира Чернявського та Ігоря Гордієнка (волейбол), Сергія Максименка (гирьовий спорт) та спортсменів-активістів: Івана Дульского (шахи), Івана Гопка та Віталія Лебця (волейбол), Олександра Шийка (водне поло), Сергія Єжаченка (міні-футбол).

Доброю традицією на підприємстві стало щорічне проведення спортивного свята до Дня молоді на базі відпочинку заводу. Воно проходить як чудове яскраве дійство. У ньому беруть участь працівники усіх цехів заводу разом з членами сімей. Саме ці спортивні змагання є першим етапом для відбору кандидатів до збірної Охтирського нафтопромислового району. Зрозуміло, що без організаторського таланту інструкюра по спортивній роботі Сергія Олондаря, голови Ради молоді Оксани Горяйстової та активної підтримки адміністрації і профкому заводу такі заходи не відбулися б.

До речі, постійна комісія з питань робоїи .> молоддю, яку очолює Горяйстова Оксана, бере активну участь у роботі профспілкового комітету заводу. Це стосується і організації культурно-масових та спортивних заходів серед молоді.

Так, вони допомагали у підготовці і проведенні спортивних змагань згідно з Положен нями про Спартакіади працівників охтирського нафтогазового регіону ВАТ "Укрнафта", сприяли проведенню спортивних свят до Дня молоді на базі відпочинку заводу та брали у них активну участь, допомагали в організації екскурсій для працівників заводу та членів їх сімей, активно працювали під час проведення новорічних свят. Цього року організували суботник по благоустрою бази відпочинку заводу.

Голова Спілки молоді сприяє і розв'язанню виробничих питань, соціально-економічному захисту молодих працівників. Члени Спілки молоді приймають участь і підготовці пропозицій до проектів колективних договорів та їх обговоренні.

Що стосується культурно-оздоровчої роботи, то колективи цехів заводу мали можливість побувати на екскурсіях в Умані. А працівники Анастасівського цеху, любителі рибалки, на чолі з головою цехового комітету Оксаною Боровик організували у цьому році змагання з рибної ловлі на День рибака. Цеховий комітет Глинсько-Розбишівського цеху. (голова цехового комітету Людмила Ляшик) запланував після свята поїздку в Карпати. Приніс задоволення працівникам Качанівського цеху та ЦПСН Олександр Кварта, який завітав до заводчан з цікавим концертом. Щороку працівники заводу разом зі своїми сім'ями відвідують Сорочинський ярмарок.

Оздоровлення трудового колективу та членів сімей проходить на базі відпочинку заводу в с. Пристань, де є усі умови для проведення дозвілля.

Діти працівників Качанівського ГПЗ мають можливість набратися сили у оздоровчих таборах "Космос" профкому НГВУ "Охтирканаф-тогаз" та "Іскорка" НГВУ "Полтаванафтогаз". Окремі діти оздоровлюються у спеціалізованих оздоровчих закладах.

Свого часу, у 1983 році, на заводі був створений чудовий хор. До його складу входили й слюсарі, й машиністи, й оператори і, звичайно, адміністративні працівники.

Були непрості періоди, коли колектив художньої самодіяльності припиняв свою діяльність, але знову відроджувався. Звичайно, нелегко поєднувати роботу і улюблену справу та істинні цінителі української пісні і художнього слова завжди були готові вийти на сцену.

Колектив художньої самодіяльності Качанівського ГПЗ приймав участь у складі ко-лективу художньої самодіяльності працівників Охтирського нафтопромислового району у фестивалях художньої самодіяльної творчості працівників ВАТ "Укрнафта", де завойовував призові місця.

І сьогодні він продовжує своє життя. А представляє його на фестивалях гурт української народної пісні, створений у 2002 році під керівництвом незмінного керівника, професіонала високого гатунку і просто чудової жінки - Лариси Крошки.

Адміністрація та профспілковий комітет вітає усіх працівників заводу зі святом і висловлює щиру подяку за самовіддану працю, спрямовану на подолання проблем та досягнення нових висоту розвитку своєї галузі.

Сьогодні і завжди глибока Вам вдячність за те, що в час, коли ряд виробничих труднощів стоять на нашому з вами життєвому шляху, не впадайте у відчай, навчаєтеся, працюєте, віддаєте професії вогонь свого серця.

Від вашої кваліфікації, уміння і терпіння значною мірою залежать виробничі результати. А вони на сьогодні непогані, так як вагомі завдання, поставленні перервами державою, ви успішно виконуєте. Ми з вами зробили багато, але попереду великий шлях. Йти ним треба з упевненістю в завтрашньому дні.

Бажаємо, щоб і надалі усі зусилля були спрямовані на загальну справу - розвиток і зміцнення паливно-енергетичного комплексу, створення квітучої й могутньої України. Для цього Качанівський ГПЗ ВАТ "Укрнафта" має достатньо потенційних можливостей.

Низький уклін та щиросердечні вітання усім ветеранам та пенсіонерам Качанівського ГПЗ за ваш доблесний труд!!!

Міцного усім здоров'я на довгі літа, оптимізму й радості на щодень, безмірного натхнення у здійсненні усіх починань, а в родинах - надійному тилові - любові, достатку і злагоди.

З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМІ

О. Каша, директор Качанівського ГПЗ
Л. Дейко, голова профкому Качанівського ГПЗ

 

����������� 

 
#10 Рус. 28.09.2010 22:52
 
 
-1 #9 vital 28.09.2010 13:56
 
 
#8 vites 26.09.2010 09:29
Мужики! Не несите всякую мудильню! НГДУ и УБР не ведут разработку урановых рудников. Если судить по вашим констатациям фактов,то Азербайджан уже давно ВЫМЕР от онкологии.Вы лучше вникните в историю своего края и узнайте о том,что 50 лет назад в Ахтырском и Лебединском районах были размещены ракетные полки и ракетно-технические базы Ракетных войск стратегического назначения.На тех местах видимо и грибочки собираются...?
 
 
#7 vital 26.09.2010 00:33
 
 
-1 #6 сентябрь 25.09.2010 20:22
НГДУ и УБР являются расадником радиации.Не случайно Сумская обл.занимает первое место Украины по онкологии.Жители задумайтесь!
 
 
#5 сентябрь 25.09.2010 19:16
Нужно добиваться немедленной ликвидации НГДУ и закрития УБР ети две организации приносят больше вреда чем пользы. По последним опросам населения 90%жителей Ахтырки согласны с ликвидацией этой газовой камеры.Опрос проводился на частном уровне.У нас нужно развивать селькое хозяйство а неубивать народ.
 
 
#4 сентябрь 25.09.2010 19:01
Мы жители Ахтырки не хотим иметь такую столицу которая кроме вреда болезней и смертей больше больше нечего не дает.И ненадо прислушиваться к Сумским депутатам таких как Расторгуева Н. Б.Да для Сум конечно не плохо пополнять большими деньгами нефтянников свой бютжет оставаясь по дальше от зла.
 
 
#3 сентябрь 25.09.2010 18:49
Сейчас стоит вопрос о ликвидации НГДУ и закритии 70%действующих качалок.Очень правилное решение.Все жители Ахтырки должны выйти на митинг в знак поддержки етого ришения.В нефтянников работает всего 3%насиления а умирает от их деятельности 68%.
 
 
#2 сентябрь 25.09.2010 18:38
Развитие нефтяной промышленности в Ахтырском р-не.оказывает очень нигативное влияние на здоровье жителей.Постоянное бурение новых и експлуатация старых скважин не несет никакой пользы. Эти мизарные поступления в бютжет ничего нестоят посравнению с заболеваниями и смртнотью насиления.
 
 
+2 #1 Наrvy 10.09.2010 19:38
Давно не читал такого высера. :-x :-x
Геббельс нервно курит в сторонке. ;-)
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg