Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Дорого, але з теплом або дешево, але в холодній хаті
Дорого, але з теплом або дешево, але в холодній хаті Печать
Автор Газета "Лидер"   
15.03.2010 г.

Тема тарифів на послуги охтирської ТЕЦ останнім часом є чи не найпопулярнішою. З подорожчанням тепла розмови точаться навколо виправданості такого кроку. Абоненти обурюються і виходять на акції протесту, а представники підприємства-тепловиробника намагаються донести свою інформацію щодо виключної ситуації що склалася

Сьогодні ми надаємо слово заступнику директора ОФ TOB «Брок-Енергія» МАСЛО Світлані Іванівні.

- Світлано Іванівно, люди, шо протестують проти зростання тарифів мотивують своє обурення переважно тим, що висока ціна часто не відповідає якості послуги. Чому за однакової вартості теплопостачання, в одній квартирі тепло, а в іншій - холодно?

- Несанкціоновані переобладнання систем опалення в окремих квартирах призвели до порушення опалювальної системи будинків. Втручаючись у систему, власники квартир порушують теплообмін у будинку і тоді тепло, що передбачалося для обігріву наступної квартири, осідає в попередній, а до кінця стояка взагалі не доходить. Абоненти, чиї квартири знаходяться поза межами доступу тепла, вимушені мерзнути.

За наявності недогріву, прошу звертатися на підприємство із письмовою заявою, і згідно чинного законодавства буде організовано виїзд на місце інспектора, проведена перевірка і зроблено відповідний перерахунок. При поданні заяви обов'язково зазначте номер телефону та надайте можливість інспекції у визначений законом термін (3 дні) перевірити якість послуг.

Звичайно, це не вихід із ситуації, але якщо індивідуальні звернення матимуть системний характер, ми матимемо можливість звертатись до власника будинку для комісійної перевірки системи опалення будинку. Групові заяви не дають можливості вирішити питання перерахунку за теплопостачання.

Згідно НАКАЗУ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства №76 від 17.05.2005 р. «Про затвердження правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій» якщо власник, чи наймач житлового будинку допустив самовільне його переобладнання в гому числі і нагрівальних приладів, що призвело до ... порушення прав інших споживачів., то власником виконуються відновлювальні роботи, тобто повернення обладнання до попереднього, стану, а витрати відшкодовуються в судовому порядку.

Наше підприємство вимушене звертатися до управління житлово-комунального господарства та юридичних служб щоб виправити такі ситуації і вимагати з тих, хто порушив систему теплозабезпечення відповідного будинку відновити її та відшкодувати ТЕЦ збитки, понесені внаслідок перерахунків по тим квартирам, де в результаті переобладнань виник недогрів.

З лічильником і без...

- Відомо, що у 15-ти будинках Охтирки встановлено прилади обліку тепла, у 2-х з них мається по два вузли обліку. Люди питають, чому у будинках з лічильниками за січень місяць був більший тариф, ніж у будинках, які не мають лічильників? Чому в однакових на перший погляд будинках, що мають прилади обліку, різні тарифи на опалення?

- Справа в тому, що цьогорічний опалювальний сезон унікальний за погодними умовами. Наприклад, середня температура січня 2008 р. була мінус 4,9 град., у 2009 р. - -4,6 град., а в 2010 р. середня температура січня становила -9,7град, що в 2 рази нижче за попередні роки.

Встановлені у 15-ти житлових будинках міста лічильники, показують фактичне споживання теплоенергії в Гігокалоріях і нарахування за опалення проводиться, виходячи із фактичного споживання тепла, яке зафіксоване цими приладами обліку. Показники знімаються представниками мешканців у присутності працівника ТЕЦ в конці місяця.

Особливість обрахування тепла за лічильником така: в теплий період показники менші і тариф за 1 кв.м менший, а в холодний період - більші. Тобто, фіксується різниця температур теплоносія, що подається і оборотного, який повертається після обігріву будинку.

Наприклад, середній тариф за жовтень 2009 р. - січень 2010 р. по одному з будинків складає 5,925 грн, (жовтень -1,77 грн, листопад - 4,74, грудень - 6,23, а січень - 9,19 грн). Тобто, середній тариф такий, як і розрахунковий по будинках, що не мають приладів обліку. Може скластися враження, навіщо встановлювати прилади обліку, якщо оплата від цього не меншає?

Але хочу підкреслити, що на прикладах окремих будинків, навіть під'їздів з різними тарифами, можна зробити висновок, наскільки утеплені споруди та ізольовані їхні підвали, наскільки щільні вікна, які двері під'їздів тощо. Якщо за лічильником тариф по будинку більший, то очевидно в ньому із-за недостатньо утеплених місць загального користування (можливо і квартир), оборотна вода більш охолоджена, що і фіксує лічильник. Тобто, тепло вивітрилось через розбиті вікна та нещільні двері.

Це достатньо гостре питання. Бо власник будинку, я маю на увазі приватні помешкання, ніколи не стане опалювати вулицю через погані вікна, двері чи дахи. Саме ці недоліки треба ліквідовувати усім нам, разом з підприємствами, що обслуговують багатоквартирні будинки.

- І все ж, чи можна зменшити тариф на теплопостачання?

- Хочу нагадати, що згідно статті 15 Закону України «Про теплопостачання №2633-4 від 02.06.2005 р. Державне регулювання тарифів на теплопостачання на підприємствах, що здійснюють комбіноване виробництво теплової та електричної енергії здійснюється Національною комісією регулювання енергетики.

Тарифи сформовані у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2006 р. №955 „Про затвердження порядку формування тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води". Всі складові витрати в частині виробництва теплової енергії перевірені Національною комісією регулювання енергетики України і затверджені її постановою від 05.11.2009 р. №1267. В частині транспортування та постачання теплової енергії тарифи пройшли ретельний розгляд в Управлінні цін в Сумській області, підтверджені висновками № 264 від 30.11.2009 р. №265 від 30.11.2009 р. №266 від 30.11.2009 р. та погоджені Рішеннями Охтирської міської ради № 300 та 301 від 31.12.2009 р. після проведення регуляторної політики згідно чинного законодавства.

Міська рада не вправі зменшувати тарифи. Тому що, згідно статі 4 та 6 Закону «Про житлово-комунальні послуги» вона повинна буде відшкодувати суму заниження економічно обґрунтованих тарифів з місцевого бюджету.

Основною причиною зміни тарифів у бік збільшення стала зміна в структурі товарної продукції підприємства у зв язку з вимогою Мінпаливенерго виробляти електроенергію у відповідності з тепловим навантаженням. Враховуючи невелике теплове навантаження в міжопалювальний період, робота основними турбогенераторами стала неможливою.

Обмеження у виробництві електричної енергії, показники виробітку якої доводяться у щомісячних Прогнозних балансах Мінпаливенерго України, призвело до перерозподілу умовно-постійних витрат, з електричної на теплову енергію (пропорційно витратам умовного палива).

Ці обмеження викликані тим, що електрична енергія, яка виробляється на ТЕЦ - дорога. По причині зменшення виробництва електроенергії відбулося 12% зростання тарифів на теплопостачання для населення. ТЕЦ - цілісний виробничий комплекс комбінованого виробництва і товарна продукція взаємопов'язана, якщо обсяг виробленої електроенергії зменшується, витрати покладаються на виробництво тепла.

Крім того, зношеність до 70% теплових мереж та недостатність фінансування на їх відновлення призводить до збільшення втрат, що було і зафіксовано при перевірці спеціалізованою організацією. Для зменшення цих витрат та для покращення якості надання послуг, на цей рік заплановано роботи по переукладанню аварійних теплових мереж .

На жаль, в діючих тарифах не враховано, що через низькі температури січня місяця обсяг газу, який був використаний на виробництво теплоенергії, значно зріс. Навіть нові тарифи не зможуть перекрити витрати на виробництво тепла в січні цього року.

Наприклад, отриманні кошти в першому місяці 2010 року від теплопостачання населенню склали 1776,2 тис. грн, а використання комунального газу - 2385,4 тис. грн. Отриманих від населення коштів не вистачає навіть розрахуватися за той комунальний газ, який був спалений, а за інші витрати можна навіть і не говорити.

Якщо піти на зменшення тарифу, підприємство вимушене буде зупинитися, бо платити за газ буде нічим. Це потягне за собою не проведення заміни теплових мереж та повну їх втрату через корозію, звільнення спеціалістів, які не захочуть працювати сезонно (тільки в опалювальний період) і в кінцевому результаті - неспроможність ТЕЦ обігрівати місто з початком наступного опалювального періоду. Наявні тарифи є економічно обгрунтованими і життєво необхідними для роботи підприємства, що забезпечує життєдіяльність міста.

Хіба винна ТЕЦ, що у людей грошей бракує?

- Як ви вирішуєте проблему боргів?

- Заборгованість населення за теплову енергію станом на 01.02.2010 року становить 4 974 тис. грн., у тому чйслі: приватний сектор - 418 тис. грн. Адміністрація ТОВ «Брок-Енергія» дякує добросовісним платникам і висловлює впевненість у тому, що інші споживачі теж почнуть вчасно розраховуватися за спожите тепло.

Назву будинки, жителі яких мають найбільшу заборгованість за послуги теплопостачання станом на 01.02.2010 р., грн.:

1

пров.Штагера, 2

147

2

вул.Київська, 34

111

3

вул.Гончаренка, 38

98

4

вул.Тельмана, 2

65

5

вул.Батюка, 7

64

6

вул.Леніна, 8

64

7

вул.Леніна, 17

61

8

вул. Київська, 103

63

9

пров.Снайпера,5

61

10

вул.Батюка, 66

43

Не вина ТЕЦ, що люди не можуть платити. Підприємство теж поставлене в жорсткі рамки, і має заплатити за спожитий газ місяць у місяць. Несвоєчасна сплата тягне за собою штрафні санкції, які нараховує ДК «Газ України», зокрема за той газ, за який недоплачує населення.

Складається враження, що такі підприємства, як наше свідомо заганяються в умови неплатоспроможності. Але ми боремося з цими проблемами і шукаємо шляхи їх вирішення.

Якщо говорити про роботу з боржниками, то слід сказати наступне. Підприємство з розумінням ставиться до кожного абонента та вишукує можливість розстрочки платежу, хоча це вимагає від нас сплачувати пеню за газ, спалений на виробництво та постачання теплоенергії таким абонентам. З тими ж, хто не хоче платити за теплоенергію, роботу ведуть юридичний відділ та відділ збуту теплової енергії.

У 2009 році, з січня по листопад включно, підприємством передано до суду 732 позовних заяви про стягнення заборгованості за теплову енергію з населення (на суму 1 601 000 грн.). Подано на примусове виконання 369 судових рішень (890 000 грн.), з них накладено 51 арешт на рухоме та нерухоме майно, здійснюються відрахування в рахунок погашення заборгованості із зарплат, пенсій.

У 2010 році підприємством передано до суду 28 позовних заяв про стягнення заборгованості за теплову енергію з населення (на суму 63 000 грн.). Крім цього частину заборгованості найбільш злісних боржників, а це 155 чол. (на суму 911 000 грн.) передано для роботи по стягненню боргу юридичній фірмі ПП Побігайло. Крім того підприємством укладено договори реструктуризації:

Договори реструктаризації

192 дог. на суму 289 127,30 грн.

Через комісію реструктаризації

22 дог. на суму 40 236.96 грн.

Безпосередньо підприємством

170 дог. на суму 248 890,34 грн.

Шановні абоненти, користуйтеся правом на субсидію. Протягом 2009 року загальна сума субсидій становила 666 тис грн., в січні 2010 р. - 151 тис. грн.

Охтирка на жаль - не столиця

- Які ж тарифи на теплопостачання в інших регіонах Сумщини та інших містах України?

- Шановні Охтирчани! Я була, м'яко кажучи, здивована інформацією, яку оприлюднила громадська організація «Шлях перемін» щодо тарифів, які буцімто діють в інших містах України.

Хочу надати достовірну інформацію та звернути увагу людей на умисне введення їх в оману, зокрема по м.Суми та по м.Полтава. У Сумах діють два тарифи: по TOB «Суми-теплоенерго (089x0,2+3,86=5,64), по іншому комунальному підприємству КППВ (0,76x2+4,40=5,92).

Так от, там діє 2-ставковий тариф, тобто один тариф жителі сплачують протягом року (це 89 коп.), а інший, сезонний тариф (3,86 грн.) діє в опалювальний період.

Якщо разкинути ці цифри на рік, то тариф буде складати 5 грн. 64 коп, а це на 28 коп. менше, ніж в Охтирці. З 1 січня минулого року сумський тариф був вищий від нашого на 20% і складав 6 грн.05 кой, але теплови-робники перейшли на інше паливо - вугілля, і тариф змінили у бік зменшення. В Охтирці ж можливості опалюватися вугіллям немає.

Хочу назвати тарифи на тепло (в перерахунку на сезонний тариф) по інших містах України: Шостка - 5,92 грн, Краснопілля - 14,89 грн, Кролевець - 8,52 грн., Полтава - 5,52 грн., (а не 2,76, бо він діє протягом всього року) Харків - 7,71 грн, Чернівцфі - 7,09 грн., Миколаїв - 7,30 грн.У Києві - 3,2 грн, але там надається теплопостачальним організаціям дотація з бюджету столиці (Охтирка на жаль - не столиця України).

Ще раз звертаю увагу на те, що організацією "Шлях перемін" переплутані тарифи сезонні та ті, що сплачуються круглий рік. За законом дозволяється робити двоставочні тарифи, тобто одночасно сплачувати в сезон - один тариф, а протягом року інший. Таким чином, взимку оплата вища, а влітку нижча. Ми вже працювали за такою схемою і мали від абонентів скарги і побажання, щоб платити тільки взимку.

Закінчуючи висвітлення теми теплопостачання, хочу запевнити, що введення в дію запланованих тарифів на теплопостачання дозволить ОФТОВ „Брок-Енергія" (Охтирській ТЕЦ) працювати так, щоб не довести обладнання 50-ти річного віку до аварійної ситуації, яка була в Алчевську і деяких інших відомих нам містах та стабільно забезпечувати жителів і підприємства м. Охтирки теплом, гарячою водою та постійно працювати над вдосконаленням якості послуг.

■ Записала Анна ПРОТАСОВА

 

����������� 

 
+2 #9 samarin 17.03.2010 16:28
Важка доля мера. Це скільки треба совісті мати , щоб нічого не зробивши для міста за 8 років збиратися балотуватись на третій термін. ВСІХ В ШИЮ!
 
 
#8 Фeдя 17.03.2010 14:55
 
 
+2 #7 svetaМ 17.03.2010 12:06
 
 
-4 #6 amykolay 17.03.2010 11:37
У місті не залишилося ні одного виробника продукції народного господарства,ши рпотребу та легкої промисловості.Ростуть одні банки-мабуть їх вже більше 20.Місто живе за рахунок тільки НАФТОВИКІВ.А Промзв*язок,Сіл ьмаш,тец,швейна ...-це потуги .Хочеш перейти на індивідуальне опалення-переходь і не пищи,а краще їдь в село та попрацюй- тоді пізнаєш життя та відпаде охота писати біліберду різну!
 
 
+2 #5 svetaМ 17.03.2010 11:22
Закрывайте ТЕЦ, в квартирах все и так мёрзнут.А тёплая вода в квартирах бывает 6 дней в месяц,когда звонишь в ТЕЦ,говорят:обр ащайтесь в ЖЕК, Водоканал.Добится ничего не возможно, везде "культурно" посылают.Никаких перерасчетов никто из комунальных служб не делает.В Сумах будут делать перерасчет и депутаты отстояли этот вопрос. Зачем Ахтырке такой мэр, который ни за что не отвечает и депутаты которые ничего хорошего не делают для людей? Может они все "бедные" и у них субсидии? Пояски пускай затягивают на себе депутаты, а то такие морды упитанные, что страшно смотреть .Городская власть обнаглела, ведь знают, что и так пройдут во власть, как всегда подтасуют. Со всех моих знакомых никто не голосовал за Демченко. Так почему же она выиграла выборы. Долой этих оранжевых без выборов. Демченко должна уйти в отставку, ведь в Киеве жилье у неё есть. Пусть там или в Сумах"попрацює" и красиво повыступает с трибуны ,а в Ахтырке для неё бабла нет.Демченко забирай свой ТЕЦ и мандруй от сюда.
 
 
+7 #4 v@chesl@v 15.03.2010 22:14
А я думаю, що як раз міська рада має право зменшувати тарифи на тепло. Яким чином? Дотацією з місцевого бюджету. Грошей немає? Так думайте, щоб працювали виробництва і буде наповнюватись бюджет. Для чого ж вас там так багато сидить, збирати інформацію? Вона нікому не потрібна.А в радянські часи по політекономії вчили, що всі блага від виробництва!!! Чи ви там дуже молоді і цього зараз не вчать?Пішли б (як раніше комуністів посилали організовувати колгоспи) на підприєства і підняли б їх з колін.Хто буде перший?
 
 
+14 #3 PS24 15.03.2010 13:50
Из статьи напрашивается вывод, что жители Ахтырки сволочи и скоты. А ТЭЦ кристально невинная организация, которая из последних сил тянется и только тем и занимается, что выбивает любыми методами с нас последние деньги и арест на недвижимость.
На 2385,4 тыс. грн (январь 2010г) ТЕЦ покупает примерно 1 миллион кубических метров газа. Это количество газа с запасом позволит месяц работы котла ПТВМ-180 на максимальной мощности и выработки электроэнергии 12 МгВт. Непонятно куда девается выработанная энергия и куда делись вырученные деньги. Если не производить электроэнергию то расход газа уменьшится примерно в 3 раза. Отсюда можно сделать вывод, что госпожа Масло ставит своей целью обобрать жителей Ахтырки.
 
 
+13 #2 Guestt 15.03.2010 11:18
Пол Украины на индивидуальном отоплении и нормально а здесь держатся за эту ТЕЦ...
 
 
+19 #1 samarin 15.03.2010 07:43
Працюйте собі на здоров"я, але не нав"язуйте мені свої тарифи на тепло.Якщо ми відмовимось від ваших послуг ви сами побіжете в НКРЕ для вирішення проблем. Шановна влада при такому зносі обладнання і рентабельності ТЕЦ без додакових коштів не востановиться. Думайте як перейти на будинкові котельні, їдьте в Алчевськ там уже половина міста перебудована. Їдьте навчатись передовим технологіям не думайте що ви самі умніші. ТЕЦ це вже пережиток розтратного прошлого.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg