Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Чому у нас не так як має бути?
Чому у нас не так як має бути? Печать
Автор Газета "Лидер"   
15.02.2010 г.

Об'їхавши протягом трьох років близько 20 великих та малих міст України, щоразу кілька днів по тому приходиш до тями і намагаєшся дати відповідь на одне питання: а чому у нас не так?

Чому у нас до цього часу немає пам'ятника Шевченку, пристойного знака жертвам голодомору (до речі, у єдиному місті області), чорнобильцям, чому вже 2 покоління юних охтирчан не мають уявлення про те, що таке парк, дитяче містечко, а то й прості гойдалки? Спасибі фірмі «Рошен» за дитячий майданчик, яким обдарували всю Україну, у тому числі і наше місто. І тим приємніше бачити, що є у місті патріоти. Хочеться уклонитися Пугачову Руслану, Сопітьку Олександру за їхній подарунок місту - майданчик «Казкова пригода» і особлива дяка - за лавочки. У 50 тисячному місті: 2 лавочки - у сквері біля районної державної адміністрації, кілька - на площі біля Кнєжі і 2 - біля міськвиконкому! Все.

А Охтирці є що розказати світу. Саме у нас у 1718 році була відкрита перша в Росії тютюнова фабрика, саме Охтирський гусарський полк у 1813 році у Парижі брав участь у параді перемоги, саме охтирчанин Іван Багряний задовго до знаменитого «Архіпелагу ГУЛАГу» Солженіцина викрив жахіття сталінської інквізиції у своєму «Саду Гетсиманському».

Жодного пам'ятника, який би розповідав про ці події, окрім меморіальної дошки на Будинку культури та на будинку, де народився великий патріот України.

Особливе слово треба сказати про охтирчан, які стали гордістю України. Зокрема, народний (справді народний!) артист України - Петро Білинник, який народився і жив у Охтирці на вулиці Фрунзе. Співав у Київській опері. У місті не доводилося бачити жодного бодай скромного знаку, що він - охтирчанин.

А хто з пересічних охтирчан чув ще про одну цікаву особистість -російського письменника Михайла Петровича Арцибашева? Саме у нашому місті пройшли його дитинство і юність. Справжню славу приніс йому роман «Санін», який високо оцінив Лев Толстой, поставивши його в один ряд з Купріним.

Ще одна літературна замальовка, гідна будь-якого міста. Рівно 220 років тому, влітку 1889 року наше місто відвідав Антон Павлович Чехов. Сюди він приїздив із Сум, прожив у нас кілька днів у готелі Свято-Троїцького монастиря. На згадку про поїздку до мальовничого міста над Ворсклою було зроблено фотографію, яка нині зберігається у фондах будинку-музею А.П.Чехова в Сумах...

У нашого міста був шанс стати справді патріотичним українським містом. І могло це статися ще на початку 90-х років. Думаю, не всім охтирчанам відомо, що саме в цей час депутати міської ради прийняли рішення про перейменування вулиць міста. Не знаю, як кого, а особисто мене зацікавив додаток до рішення сесії міської ради. Ось як могли виглядати назви вулиць згідно цього вельми цікавого документа. Всього у списку більше 40 назв. Назву основні: пл.Жовтнева - Соборна, пл.Леніна - Успенська, пл.Червоного козацтва - Козацька, вул.Воровського - Дениса Давидова, вул.50 років СРСР - Остапа Вишні, вул.Червонофлотська - Щоголева, пр.Жовтневий - Гусарський, пр.Менжинського - Грушевського, пр.Петровського - Миротворцева, пр. 50 років СРСР - Арцибашева, вул.Дзержинського - Незалежності, пр.Клари Цеткін - Гетьманський. Справді, відчуваєш себе вдома серед цих уславлених імен. На жаль, не склалося. Тим більше прикро за наше місто, коли навіть у деяких селах району є вулиця 23 серпня, Незалежності.

Особливо «поталанило» нашому місту з днем свого народження. Кілька років тому зовсім випадково потрапив на очі цікавий документ - план проведення Дня міста у Тростянці. У це важко повірити, але сам перелік заходів зайняв близько однієї сторінки формату А-4. І були тут заходи не для «галочки», а для кожної категорії жителів - від дитини до ветерана-пенсіонера. Від знайомих, які мали нагоду побувати на цьому дійстві довелося почути багато цікавого, а у цьому році місцеве телебачення показало День міста Тростянця для своїх сусідів. Коментарі зайві... А ще, коли хоч раз побуваєш на Дні села у будь-якому найвіддаленішому селі району, за охтирчан стає прикро у сто разів від того, що ми позбавлені всього цього. Одна справа, коли бачиш патріотизм влади і жителів до міста, де живеш десь далеко, і зовсім по-другому це відгукується в серці, коли ось поруч, в 10-20 км від нас - абсолютно інший світ. Тому зовсім не дивуєшся з того, що народжуються юні охтирчани за межами міста, нові сім'ї створюються не у приміщенні колишнього суду чи десь у вестибюлі старого фойє, а у фешенебельному будинку — палаці князя Голіцина у тому ж Тростянці. І у першу весільну поїздку молодята вирушають до Краснокутського дендропарку чи Круглого двору у Тростянці. Тільки у нас немає Палацу урочистостей - теж у єдиному місті області...

І тим приємніше бачити хоч якісь риси духовності, які вирізняють наше місто від інших. Вперше довелося побачити місток кохання з безліччю різноманітних замків і замочків в Одесі. Напевно комусь це припало до вподоби - не чекаючи команди, хтось відкрив для Охтирки цю традицію - у день весілля молодята на містку кохання залишають свій замок, а ключ викидають у річку.

Поряд з тим, центр нашого міста претендує на якесь європейське місто. З понад 30 назв магазинів, близько третини - іноземні, або ж такі назви, що без словника навіть українською не розберешся. Особливо поталанило бару «Монплезир». Як тільки його не читали, і завжди було питання, а шо це таке? Адже не всі ж охтирчани були на Фінській затоці і бачили спражній Монплезир - літню резиденцію Петра 1...

Але не все так безнадійно у нашому місті. Тим більше приємно бачити у нас результати роботи тих, хто не байдужий до нашого спільного дому. Хочеться відзначити активістів громадської організації «Маю честь». Особливо велика вдячність від мешканців цього району - Могилку Л.С. Саме вони своїми силами у дворі на Дачному установили оригінальний пам'ятний знак до дня утворення Охтирського авіаційного полку, який свого часу гримів на весь Радянський Союз. З часом місце облюбувала малеча - адже тут є лавочки для відпочинку, гойдалки. З часом тут з'явиться сад, адже дерева тут садять постійно, оскільки свідомість мешканців Дачного ще далека від досконалості (до весни доживає половина посадженого восени) та ще й природний фактор допомагає...

Ще один цікавий знак - пам'ятник загиблим морякам-охтирчанам. Це теж зробили не байдужі люди.

Дуже прикро, що у нашому місті немає такого поняття, як «краща сотня», краща вулиця, кращий будинок. Тому хочеться сказати кілька слів про зелені куточки міста. Особисто мене завжди приваблював один - територія біля пожежної частини. Чисто чоловічий колектив - і така краса. Завжди охайно підстрижені кущі, безліч квітів, побілені бордюри. При нагоді я запитала керівника установи М.А.Корабельського, хто робить цю красу. Його здивуванню не було меж - звичайно ж, ми самі. І зовсім інша картина біля чисто жіночого закладу - так званий квітник біля жіночої консультації у самому центрі міста. Особливо жалюгідний вигляд мають квітники у розпал літа - не розбереш, де квіти, де бур'ян.

Є в українській мові гарне слово -толока. Це коли гуртом роблять добру справу. Саме так будували наші батьки будинки у середині минулого століття. А платою служив великий обід, коли за стіл сідала майже вся вулиця. Дуже шкода, що зараз це слово вживають тільки тоді, коли йде мова про очищення вулиць після зимового бруду. Але це тільки у нас. Адже бувають й інші варіанти.

Наприклад, є на Галичині (Івано-Франківська область) велике село Вікторів. Один мій знайомий розповідав майже нереальні речі. Уявіть собі, там силами громади за кілька років було побудовано церкву і установлено пам'ятник Тарасу Шевченку. Спочатку кілька років збирали гроші - давали, хто стільки міг. А назбирали певну суму - всім селом вийшли на роботу. Молоді розчищали ділянку, корчували старі дерева, вивозили сміття, старенькі бабусі варили запашний борщ і готували смачну вечерю. І важко було знайти людину, яка б не внесла посильний внесок у спільну справу. Але Івано-Франківщина - далеко, а Тростянець - поруч. Саме наші сусіди за три роки перетворили руїни Круглого двору в окрасу міста. Це стало можливим завдяки зусиллям громади і бажанню влади.

І наостанок хочеться сказати кілька слів про людей, які не чекають, шо десь, хтось, колись, щось.зробить для міста. Цю групу людей, різних за віком, фахом, освітою об'єднує одне - вони всі патріоти свого міста. Саме вони кілька рокі в тому провели у місті акцію, якої ніколи не бачило наше місто. Справа в тому, що на той час у нашому місті, мабуть чи не єдиному в області, не було де згадати людей, яких забрав Великий голод у 1932-33 рр. Не було жодного знаку, присвяченому цій трагедії. А загальнодержавні заходи сором'язливо проводили у музеї і школах міста. І тоді ці люди по своїй волі провели хресний хід і вперше в Охтирці - траурний мітинг. Коли ці люди йшли центральною вулицею міста з державними прапорами, хоругвами - для охтирчан це було щось дике і нове. До цієї ходи несміливо приєднувалися охтирчани і ніхто не вірив, що такий захід можна провести при великому бажанні і мінімальних затратах без команди згори. Саме ці люди установили звичайний дерев'яний хрест на місці, де під час закладення майбутньої церкви Успіння Божої Матері Київського патріархату на невеликій глибині були знайдені кілька поховань тих страшних часів, зокрема дитячих останків. Весною 2009 року хрест було зламано і тоді громада звернулася за допомогою до влади. І нам пішли назустріч. Дякуючи посильній допомозі голови Охтирської районної державної адміністрації Шарая І.С., Кардашівського сільського голови Горішнього С.І. пам'ятний знак було відновлено. Він має цілком пристойний вигляд - табличка, охайні квітники, все вимощено плиткою.

Можна будь-коли прийти і згадати убієнних голодом, а не тільки по примусу адмінресурсу в останню суботу листопада... Навряд чи знайдуться бажаючі прийти на ту пустку, яка іменується міським пам'ятним знаком жертвам голодомору. Адже саме такі хрести установлюють при в'їзді у населений пункт (наприклад, Боромлю) ...

Я вважаю, що охтирчани повинні знати цих людей - патріотів свого міста. Це бізнесмени - В.Мандич. В.Лисенко, настоятель церкви Успіння Божої Матері Українського патріархату отець Валерій і просто не байдужі люди: Г. Побігайло, Т.Глушкова, В.Луценко, Н. Смислова, О. Скиба., І. Краснокутський, 3. Полтавець, Н. Желада, І. Желада, Л. Зарченко та інші. Їх не багато, але вони є. І доки є такі патріоти, у нас не все ще втрачено у нашому спільному домі - Охтирці!

І насамкінець - приємна новина для всіх охтирчан. Напередодні Нового 2010 року ми всі отримали справжній подарунок під ялинку - один на всіх. За результатами 2 етапу всеукраїнського конкурсу «Населений пункт кращого благоустрою та підтримки громадського порядку» наше місто посіло 2 місце у номінації «Місто обласного підпорядкування», поступившись лише Конотопу. Замикає почесну «трійку» місто Лебедин.

■ Ольга КОСАРЄВА

 

����������� 

 
-1 #13 Mark 20.02.2010 18:24
 
 
+1 #12 stepa 20.02.2010 14:56
 
 
+2 #11 autorun.inf 19.02.2010 22:02
А з перейменуванням вулиць - дійсно болото. Люди досі живуть у Партс'єздах СССР.
Якщо міськрада зневажає указ Ющенка про радянську символіку, то хоча б повчилися у наших російських сусідів і взяли досвід Бєлгорода.
 
 
+1 #10 autorun.inf 19.02.2010 21:52
Цікавий той факт, що пам'ятник Шевченку, який минулого року встановили у Тростянці, був виготовлений саме для Охтирки.
Виходить, що і гроші зекономили на пам'ятниках, і "сосульки" цілі. :)
 
 
+2 #9 ССА 19.02.2010 19:48
Чому у нас не так як має бути?


Вот памятники)))))
Да на зачем они мне здались, на это же нужны финансы, они не появятся сами как по волшебной палочке от одного желания, а если некуда девать деньги предлагаю посмотреть хотябы на стоматполиклинн ику!!!! С потолка течет вода на пол, трещины, запах сырости, а в этих условиях работают люди......
На счет чистоты, обратите внимание на огромнейшие сосульки висящие с домов над тротуарами, я взрослый человек, увидела, обошла, а представте ситуацию если ребенок идет со школы на своей волне, и ему эта сосулька по голове, и что потом?
городским властям как то нужно влиять на собственников этих домов с сосульками? Или мне с двумя детьми ходить по хаткам и просить: "Подумайте о людях, о детях, позбивайте свои сосульки пожалуйста!!!"
По моему мнению есть дела поважнее чем памятник, без которого сколько лет живем и ничего, как то обходились.....
я привела только два примера, а их может быть очень много....
 
 
+2 #8 GEG 16.02.2010 13:42
 
 
+2 #7 v@chesl@v 15.02.2010 23:35
Слово монплезир перевели з французької як моє бажання. А що говорять господарі кафе?
 
 
+1 #6 v@chesl@v 15.02.2010 23:19
А много ли за границей называют магазины украискими названиями,хотя земляков наших наверно наибольше за пределами Украины? А кто интересовался переводом, что такое "Монплезир"? А то видите ли мы теперь не изучаем русский язык в школах. А почему? Ведь за границей нашим украицам завидуют, что они знают такой тяжелый русский язык.
 
 
+1 #5 Я в шоке!!! 15.02.2010 23:12
"...навіть у деяких селах району є вулиця 23 серпня, Незалежності.
"
Автор, я не знаю как у Вас, а в моей стране День независимости 24-го августа!!! Остальное я даже и читать не стал, как можно о рассуждать о высоких материях не зная элементарного?
 
 
+3 #4 v@chesl@v 15.02.2010 23:08
Интересно, как мы можем претендовать на "Европейский городок" когда у нас в городе нет общественного туалета?А вы собираете толпы народа, то возле "Кнежи", то в Кившаре.За что 2-е место??? Что на окраинах города кучи муссора? Пакеты с муссором бросают и под калитки, через забор прямо во двор. Надо воспитывать народ и пример пока-зывать, что местные власти пытаются сделать город чистым и красивым.А мы этого не видим.Зачем же Вы ездите за границу, да и депутатов когда-то возили? Мы думали, что вы попытаетесь перенять опыт чистоты и красоты на западе.Мы около 40 лет в Ах -тырке и знаем улицы так как они назы- ватся сейчас, а если надо возобновить исторические и патриотические моменты города то называйте новые улицы и то переулки, так будет нам проще. Да и мне кажется, что лучше было бы если б снова на бывшем заводе "Промсвязь" работало столько же ахтырчан как в былые времена. А швейная и обувная фабрики, а "Сельхозмаш", а завод "Медбебели" и др.
 
 
+3 #3 АБВ 15.02.2010 21:04
ЕСЛИ У НАС ВТОРОЕ :o ,ТО ХОТЕЛОСЬ БЫ ПОСМОТРЕТЬ НА ПОСЛЕДНЕЕ - ТАМ НАВЕРНОЕ ВАЩЕ РАЗРУХА ВРЕМЕН ПЕРВОЙ МИРОВОЙ :eek: ИЛИ НАМ ДАЛИ ВТОРОЕ ЗА КАКИЕ - ТО ДРУГИЕ ЗАСЛУГИ 8).ТАК ЗАСРАТЬ ГОРОД УМУДРИЛАСЬ НАША ГЛАВНАЯ ХУЗЯЙКА - ЭТО ЧТО - ТО ;-) .
 
 
+1 #2 ubeysya 15.02.2010 16:18
сВЕТИК за плохие дороги.
 
 
+1 #1 Светик 15.02.2010 10:52
Прочитала статью... и тут в конце такая новость!.. А за что же нам дали то, это самое, второе место? За какие такие заслуги?!!! :-?
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg