Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Невже охтирська земля дорожча за київську в 100 разів?!!
Невже охтирська земля дорожча за київську в 100 разів?!! Печать
Автор Газета "Лидер"   
14.02.2008 г.

14 січня, зібравшись на чергову сесію, депутати Охтирської міської ради завзято виконували свій обов'язок: вони голосували. Депутати приймали рішення, за якими місту жити у 2008 році. Серед іншого народні обранці проголосували за збільшення ставок орендної плати за землю. Тепер охтирська земелька в сто разів дорожча, ніж київська. Ми всі відтепер - олігархи!

У січні відомості про підвищення ставок прослизнули, не привернувши до себе особливої уваги. Чи то давалися взнаки щойно пережиті новорічні свята, чи затьмарило всім з якоїсь іншої причини. Оговталися орендарі земельних ділянок комунальної власності лише тоді, коли понесли до Податкової свої декларації про обчислення орендної плати на поточний рік. От тут їм і стало зле. Бо довідалися, що доведеться переукладати договори оренди за новими ставками і сплачувати за землю набагато більше.

ЗА ПОГІРШЕННЯ ЖИТТЯ - ОДНОСТАЙНЕ ДЕПУТАТСЬКЕ «ЗА»

Благословенне наше місто не даремно зажило слави «дорогого». Не в сенсі архітектурних чи мистецьких принад, а в сенсі вартості життя. Знаємо, що і на базарі, і в магазинах ціни вищі, ніж у сусідів, а ринок житла не поступається цінами обласним центрам. Не були занизькими і орендні ставки на землю. Минулого року вони коливалися від Ідо 10 відсотків, залежно від задекларованого суб'єктом господарювання виду діяльності. За землі громадського призначення під житловим фондом, гаражними кооперативами та під городами справлялася ставка - 1 %. Найбільше (10%) сплачували ресторани та кафе, оптові бази тошо. Новий рік, руками депутатів, приніс нові ціни - найнижча ставка складає 3 відсотка. Найвищий поріг залишився без змін - 10, але значно розширилося коло орендарів, яким доведеться сплачувати оренду саме за цим відсотком. Коли просто бачиш цифри «З» чи «10», надруковані на білому папері, вони тебе не надто хвилюють. Думається, не впали^ж вони з неба. їх же затвердила міська рада, що діє від імені і в інтересах громади. Там є профільні комісії, фахівці, які вміють рахувати і закони знають. Якщо написали «З», «5» чи «10», значить, так воно і треба.

Розрахунок орендної плати законодавець пов'язав з розміром земельного податку. Мінімальний розмір того й другого збільшено законом № 107-VI (бюджетом на 2008 рік). Справляння плати за землю урегульовано законами «Про оренду землі», «Про плату за землю» тощо. При цьому відповідні державні органи спонукають органи місцевого самоврядування та виконавчої влади, як розпорядників земель, звернути увагу на своєчасність оформлення та перегляд договорів оренди землі з врахуванням збільшення орендної плати за землю. Законодавче підґрунтя для збільшення ставки орендної плати за землю вочевидь було. Тому залишимо правові тонкощі тим, для кого їх тлумачення - кусок хліба. Питання в іншому: на скільки, коли і як саме треба було підвищувати ставки? І чому депутати міськради так одностайно голосують за погіршення життя своїх виборців?

ЖИТЛОВИЙ ФОНД І ПРОМИСЛОВІСТЬ ПІД ОДНУ ГРЕБІНКУ

Рішення міської ради від 14.01.08 має додаток, де викладено ставки орендної плати у відсотках від їх нормативної грошової оцінки згідно класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД). Саме тут можна побачити дивні речі. Наприклад, промисловим підприємствам, роздрібній торгівлі на ринках, закладам освіти, охорони здоров'я, городницьким і гаражним кооперативам, житловому фонду належить сплачувати 3 відсотка...

5 відсотків платитимуть виробники харчових продуктів, платні автостоянки, стоматологічні кабінети, перукарні, сфера відпочинку та розваг, культури та спорту...

Найбільше -10 відсотків - мусять платити орендарі, що здійснюють комерційну діяльність з виробництва нафтопродуктів, готових металевих виробів, меблів, будують, торгують оптом, мають готелі, ресторани тощо...

Між тим, Головне управління земельних ресурсів Київської міської держадміністрації запропонувало Київраді встановити орендну плату за землю у розмірі 0,03-10% («Українські новини» від 24.10.07). Найнижчу орендну плату управління пропонує встанови-

ти під житловим фондом - на рівні 0,03% (в Охтирці - 3%, - прим. ред.), найвищу - 10% - під підприємствами видобувної промисловості, з виробництва алкогольних напоїв, по металургійному виробництву, з роздрібної торгівлі паливом. Також орендну плату 10% від вартості землі управління пропонує встановити для установ з організації азартних ігор.

Для підприємств з виробництва м'яса і м'ясопродуктів, молочних продуктів цукру і макаронів, консервації овочів і фруктів орендну плату за землю пропонується встановити у розмірі 3%. Орендна плата за землю під готелями, барами і кафе, повинна становити 5%, під ресторанами і турагентствами - 6%, під підприємствами, що надають послуги мобільного зв'язку і Інтернету, - 9%, рекламній діяльності - 8%, під бюджетними установами освіти і охорони здоров'я - 1,5%, під сільськогосподарським виробництвом - 0,1% від нормативної грошової оцінки землі.

Як бачимо, земля в Києві коштує орендарям значно дешевше, а головне - існує диференційований підхід. Якщо це житло, то - 0,03%о, якщо бюджетні установи - 1,5%, а якщо гральний бізнес - 10%. В Охтирці ж навпаки, гральному бізнесу надають рівні умови з перукарнями, лікувально-консультативними центрами та виробниками харчових продуктів.

Якщо хтось скаже, що в Києві вища вартісна оцінка землі, то є приклад ближчій - Ромни. 23 січня депутати Роменської міської ради ухвалили рішення, яким встановили відсоток від'грошової оцінки землі, що знаходиться під житловим фондом, у розмірі 0,1%), а для городів - 0,2% (замість наших З %).

ОЛІГАРХИ НЕ З ВЛАСНОЇ ВОЛІ

Встановлювати плату за землю - преференція органів місцевого самоврядуванні на основі відповідної законодавчої бази. Це так. Але ж для блага громади, яка ті органи обрала. Гроші за землю підуть до бюджету. Це теж правда. Але ж з кого скільки брати до загального гаманця, аби не завдати нищівного фінансового тиску на комерційні структури, послугами яких користується більшість городян? Адже надмірне податкове навантаження підприємці змушені будуть перекласти на плечі свого покупця і клієнта, збільшивши ціну на послуги чи товар. Ми що, найбагатші? Чому серед наших депутатів не знайшлося жодного, хто би подумав про наслідки подібного підвищення? Виходить, що наша земля в сто разів дорожча за київську?!!!

Стаття 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» каже: «Рішення ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення...». Проте орендарі нічого не чули ні про рішення ради про визначення друкованого ЗМІ для офіційного оприлюднення нормативно-правових актів, ні про саме оприлюднення.

Ніхто не їаиеречує того факту, що за землю треба платити. Люди не згодні з іншим. Орендарі, зокрема, виробники та будівельники, обурені огульним підходом до стягнення обов'язкових платежів. Кажуть, що олігархів серед них немає. Вони питають: про кого дбає і в чиїх інтересах діє міська рада, забувши про принципи місцевого самоврядування: поєднання місцевих і державних інтересів, відповідальність перед територіальними громадами.

ТЕМА ЗАЛИШАЄТЬСЯ ВІДКРИТОЮ

■ Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg