Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Пам'ятник Багряному
Пам'ятник Багряному Печать
Автор Андрій Міхєєв   
04.10.2017 г.
У понеділок 2 жовтня об 11:00 в Охтирці у парку біля пл. Успенська відбулося відкриття бюсту Івану Багряному. Ініціатор ідеї О.Шугай, архітектор І.Чапенко, скульптор С.Куций. Кошти для втілення проекту прийшли з-за кордону від Фундації імені Івана Багряного - добродійної корпорації української діаспори США.

Подарунок нашому місту міг з'явитися ще рік тому. Як відомо, 2 жовтня 1906 р. в Охтирці народився Іван Павлович Лозов'яга  (Лозов'ягін), який потім стане знаменитим, як автор «Тигроловів». Але до ювілею письменника, минулоріч не встигли з технічних причин. Затримка виявилася за скульптором. Навіть зараз офіційну частину  могли відкласти до завтра, бо малися деякі «накладки».  Тим не менш, в 111 день народження письменника пам'ятник нарешті відкрили.

На урочистій церемонії серед громадськості були присутні рідні письменника, яки проживають в Охтирці. За словами Сергія Лозов'ягіна його предок ніколи не був зручним. Про часи СРСР, годі й казати, але навіть у новітній Україні тривалий період влада вкрай прохолодно відносилася до творчості представника Розстріляного Відродження. Тільки в останні роки ніби-то хтось «на горі» дав добро і відношення змінилося.

Дружина Сергія - Ольга, яка приділила багато часу розшуку інформації про Івана Багряного, розказала, що родині письменника, (до якої він з війни не повернувся, так як зі зрозумілих причин обрав еміграцію), доводилося постійно приходити на допити в відділок Комітету держбезпеки. Лише після смерті Багряного виклики з КДБ припинилися. Хоча все рівно про небезпечну спорідненість краще було не згадувати.

Валерія Бакуліна - автор книги «Хто вкрав істину?» про непросте відношення громади до письменника-емігранта - закликає передчасно не обманюватися, тому що нав'язані тоталітарною державою стереотипи дуже живучі, попри усі зведені пам'ятники. Ми можемо удавати, ніби все тихо-гладко. Але чи варто? Охтирчани протестували проти перейменування провулку на честь письменника, понівечили табличку з його ім'ям, обливали фарбою.  Хотілося б, щоб в цей раз пам'ятка Багряному  надійніше захищалася від вандалів.

 

Андрій Міхєєв

Image  Image  Image 
Image  Image  Image 
Image     

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg