Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Чемпіона з шахів Охтирка ще не виховала... А надія є?
Чемпіона з шахів Охтирка ще не виховала... А надія є? Печать
Автор Газета "Лидер"   
18.12.2011 г.

ImageВчені інституту мозку, розташо­ваного в Петербурзі, нейрофізіоло­ги, психологи, психіатри свідчать, що найменш пізнаним органом людини є мозок. Функціями мозку є мова,емоції, увага, пам'ять, твор­чість. Дослідними дійшли висно­вку, що мозок повинен працювати без переривів у роботі.

Батько сучасної кібернетики Норберт Вінер зробив підрахунки, що мозок людини складається із 14мільярдів нейронів, тобто людина може обробити і запам'ятати вели­ку кількість інформації. Для вияв­лення здібностей людини установ­лено коефіцієнт інтелекту IQ.

На сьогоднішній день людина використовує лише 3% нейронів, тобто 0,42 мільярда нейронів мозку.Проблема людства полягає в тому, як використати 97% нейронів, щоб вони працювали. Вчені про­понують деякі методи, які можуть вирішувати цю проблему.Пропо­нується вивчати іноземні мови, нові слова, удосконалювати знання рідної мови, вивчати історію, релі­гію. Ідеться й про ігри, які сприя­ють розвитку мозку. До інтелек­туальних ігор відносяться: шахи, шашки, більярд, карти,кросворди та інші. Всі вони примушують пра­цювати нейрони мозку людини.

Історики довели,що шахи - най­старіша гра. Батьківщиною шахів є Індія, де вони з'явилася близько 550 р.н.е. Ця гра називалася чатуранга, що означало військова гра. Коли в 600 роках гра проникла в Персію за часів шаха Хосрова, то на честь керівника держави її ста­ли називати - шахи. Після завою­вання Персії арабами шахи отри­мали розвиток і розповсюдження в інших країнах. З 1000 року вони з'явилися і в християнському світі.

Про шахові організації Охтирщини

У міській пресі повідомлялося, що після війни першим керівни­ком шахового товариства був Біло­ус Микола. Потім головами цього товариства були: вчитель Кригов, технік Дям'янов,вчитель-інвалід Василенко, інженер заводу Краснокутський Віктор. Нині шахове товариство міста очолює Ойхман Валерій, який більше 5 років орга­нізовує шахові турніри міста і ра­йону, присвячені визначним датам та національним святам.

Для учнів міста турнір з шахів був проведений 11 вересня мину­лого року, присвячений дню фізкультури.У ньому взяли участь учні школи № 5, № 11, гімназії. Слід відзначити, що останнім ча­сом шахові кружки в школах не працюють. А шахи мають велике значення, особливо для молодих людей, вони впливають на розви­ток інтелекту,розумові здібності. Педагог Сухомлинський сказав, що без шахів не можна уявити по­вноцінного виховання розумових здібностей і пам'яті. Вихователям, педагогам,керівникам навчальних закладів слід звернути увагу на оцінку шахової гри, яку дають ви­датні люди світу.

Ласкер - чемпіон світу з шахів: «Хто засвоїв правила шахової гри, той отримує ключ до науки».

Цвейг -письменник: «Шахи -єдиний із винаходів людини, який не залежить від примх і випадку, а увінчує лаврами тільки розум».

У газеті «Слово просвіти» писа­ли про учня-шахіста Дениса Марченка, який вчився у школі № 16 м.Ніжин Чернігівської області. Він в 11 років виграв кубок з шахів се­ред учнів цього віку, брав участь у міжнародному шаховому турнірі в Баден-Бадені. Газета«День» від 12.11.2011 р. повідала про молодо­го шахіста Альошу Котляра з міста Кремінне Луганської області. Він з 8 років став шахістом І розрядку, в 10 років- кандидат у майстри спорту з шахів, у 12 років став чем­піоном з шахів у Сєвєродонецьку. Федерація шахів України направи­ла його на чемпіонат світу з шахів у Бразилію.

Коли ж представник молоді з Охтирки буде учасником хоча б українського чемпіонату з шахів? Це залежить від жителів Охтирки.

ЖЕЛАДА Іван Пилипович, більше 20 років був секретарем шахового товариства Охтирки.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg