Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Чи захищені власники землі?
Чи захищені власники землі? Печать
Автор Газета "Город А"   
02.06.2011 г.

В Охтирському районі власники земельних ділянок недоотримують мільйони гривень орендної плати.

Земельна реформа, розпочата ще 1992 року, дозволила громадя­нам отримувати у власність землі різного цільового призначення.

Працівники колишніх колгоспів отримали у приватну власність землі сільськогоспо­дарського призначення, земельні частки (паї) - для ведення товарного сільськогоспо­дарського виробництва. В Охтирському районі власниками земельних часток (паїв) стали 16443 громадяни. Кожен з них по-своєму розпорядився земельними наділа­ми. Хтось вирішив господарювати на своїх землях самостійно, інші, і таких переважна більшість (12002), з тих чи інших причин пе­редали свої земельні ділянки в користуван­ня сільськогосподарським товаровиробни­кам та уклали договори оренди.

Так склалось, що в Охтирському районі вже у 2004 році майже 98% громадян отри­мали державні акти на право власності на землю, значна частина людей оформила до­говори оренди землі на різний термін, як правило, на 10-15 років, з урахуванням періоду ротації основної сівозміни з різною орендною платою за користування землею (від 0,9 до 3% грошової оцінки).

З метою підвищення рівня соціального захисту селян - власників земельних діля­нок і земельних часток (паїв), а також відповідальності землекористувачів за ефективне використання земель сільсько­господарського призначення на основі роз­ширення конкуренції та подальшої ак­тивізації ринкових відносин в аграрному секторі економіки Президентом України був підписаний Указ "Про додаткові заходи що­до соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)".

Цим Указом визнано одним із пріоритет­них завдань пореформеного розвитку аг­рарного сектора економіки забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення шляхом запровад­ження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зе­мельних часток (паїв) у розмірі не менше 3% визначеної законодавством вартості зе­мельної ділянки, земельної частки (паю) та поступового збільшення цієї плати (залеж­но від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану оренда­ря). Забезпечення встановлення сторонами договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зе­мельних часток (паїв) плати за їх оренду в розмірах не менше 3% від грошової оцінки землі.

Таким чином, Президент вимагає від то­варовиробників збільшення виплат за ко­ристування земельними ділянками (паями), що перебувають у власності громадян, та переукладання договорів оренди землі з відсотком не менше 3.

Президентський Указ захищає власника земельної ділянки від необгрунтовано зани­женої плати за землю з одного боку та спо­нукає до збільшення надходжень до бюдже­ту у вигляді податків з іншого. При збільшенні плати за користування земель­ною ділянкою від 1% до 3% пропорційно збільшуються і податки.

На 18 травня поточного року в Охтирсь­кому районі середній відсоток орендної пла­ти за користування земельними частками (паями) становив 2,02% грошової оцінки землі. Це дає підстави констатувати, що у нашому районі громадяни - власники зе­мельних часток (паїв) недоотримують декілька мільйонів гривень орендної плати за землю.

Слід також зауважити, що на теренах Охтирщини значна частина приватних земель (паїв) - близько 6 тисяч га - використо­вується сільгоспвиробниками взагалі без оформлених та зареєстрованих договорів оренди землі.

Договір між власником та товаровироб­ником у багатьох випадках укладається в деякій умовній форма, як кажуть, на словах, і носить непрозорий характер, ставлячи гро­мадянина в залежність від товаровиробни­ка, а відтак не захищає власника землі. Та­кий спосіб використання земель є підґрун­тям для шахрайства, приховування по­датків. .

Лише за умови використання земельних ділянок та земельних часток (паїв) на закон­них підставах гарантується захист інтересів власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) - громадян України. І у свою чергу є потужним прозорим джерелом на­повнення бюджету.

Необхідно зазначити, що зміни до догово­ру оренди землі, згідно із ст. 30 Закону Ук­раїни "Про оренду землі", здійснюються за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується у судовому порядку.

На 1 травня поточного року в Охтирсько­му районі залишалася досить значна кількість договорів оренди земельних час­ток (паїв), розмір орендної плати по яких становить до 1.5% від грошової оцінки землі (31.8%, найвищий показник по об­ласті). Слід також зазначити, що загальна кількість укладених (переукладених) дого­ворів оренди землі з орендною платою З і більше відсотків в Охтирському районі на 25 травня становила більше 56% від їх за­гальної кількості, що є середнім показни­ком в цілому по області.

Відділ Держкомзему в Охтирському районі наголошує на необхідності переукладання договорів оренди земельних ділянок з орендною платою за їх використання не менше 3% від грошової оцінки землі.

Геннадій Рибак, заступник начальника відділу Держкомзему в Охтирському районі
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg