Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Бомба сповільненої дії
Бомба сповільненої дії Печать
Автор Газета "Лидер"   
07.02.2011 г.

ImageУ числі інших невпинних подорожчань, в рази зростає ціна землі

Події, що відбуваються навколо, все частіше нагадують методич­ні вказівки де виконання лабо­раторних робіт з курсу «Опір матеріалів».

Охтирка захвилювалася. При­чина - проголошене владою подо­рожчання землі.

На пленарному засіданні чет­вертої сесії міськради депутат від Фронту змін, директор TOB ВКП «Ікор» Володимир Мандич опри­люднив звернення Охтирської міської організації роботодавців «Діалог» до депутатського корпу­су і міського голови з проханням переглянути рішення ради попере­дньої каденції про затвердження нової базової вартості землі.

Своє прохання роботодавці мотивували складним соціально-економічним станом у країні в ці­лому і в місті зокрема: «Збільшен­ня ставки підвищує рівень плати за землю в рази, що в кінцевому рахунку ляже на плечі охтирчан ростом цін на товари і послуги і поставить на межу виживання будь-який бізнес у нашому місті».

Згодом, на засіданні громад­ської ради з цією ж засторогою виступила голова «Діалогу» Тетя­на Сілантьєва.

Історія питання

24 листопада 2009 року Охтирська міська рада ухвалює рішення № 892-МР «Про нормативну гро­шову оцінку земель м. Охтирка», за яким з І липня 2010 року базо­ва вартість 1 кв.м землі в Охтирці мала зрости з 14 до 94 грн.

Але цього не сталося. Бо вже 25 грудня того ж таки 2009-го року депутати ухвалюють інше рішення - № 905-MP «Про вне­сення змін до рішення Охтирської міської ради від 24.11.2009 № 892-МР «Про нормативну грошо­ву оцінку земель м. Охтирка». На­зва рішення довга і не зручна для вимовляння, але суть його проста. Воно майже слово в слово повто­рює рішення попереднє, за винят­ком двох пунктів: «2. Затверджені матеріали грошової оцінки землі м. Охтирка ввести в дію з 01 січня 2011 року.

3. Нарахування та сплату плати за землю орендарям та власникам земельних ділянок здійснювати відповідно до нормативної грошо­вої оцінки земель міста, яка вво­диться в дію з 0Î січня 2011 року, в порядку, передбаченому законо­давством».

Тобто, те, що не сталося напе­редодні виборів, мало статися по їх завершенню. Хоча з цього при­воду існує й інша думка: в серед­ині року бюджетні декларації по­дано, тому розмір орендної плати перераховувати складно.

Як би там не було, але перше січня настало і громаді нагадали про невідворотне застосування нової нормативної грошової оцін­ки землі, а як наслідок - зростання орендної плати та земельного по­датку.

Представники органів місце­вого самоврядування, як під час сесії, так і на згаданій вище гро­мадській раді мали таке обгрунту­вання: рішення чинне і його слід виконувати, розрахунки по ньому вже закладено до бюджету,

За більш детальною інформа­цією з цього приводу влада пропонує звертатися до управління фінансів Охтирської міської ради (вул. Петровського, 3) та управ­ління Держкомзему у м. Охтирка Сумської області (вул. Чкалова).

Фізика

Стаття 59 Закону «Про місцеве самоврядування» пише, що рішен­ня ради нормативно-правового ха­рактеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення. По­няття «офіційного оприлюднення» тлумачить, зокрема, стаття 12 ін­шого закону України - «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»: «Регуляторні акти, прийняті орга­нами та посадовими особами міс­цевого самоврядування, офіційно оприлюднюються в друкованих засобах масової інформації відпо­відних рад, а у разі їх відсутності - у місцевих друкованих засобах масової інформації, визначених цими органами та посадовими особами, не пізніш як у десяти­денний строк після їх прийняття та підписання».

Що таке регуляторний акт мож­на почитати в тому ж таки законі.

Лірика

Ми маємо велике число законів, і називаємося правовою держа­вою. При цьому звикли до того, що право може застосовуватися вибірково. У суспільстві сформу­валося певне звичаєве право, яке наразі й переважає, коли йдеться про обов'язки держави і її органів. Тобто, простий дядько дотримува­тися букви закону повинен, а якщо ні, то пильні органи на сторожі - зі. штрафами, санкціями і арештами. А от держава, і все що її уособлює, то - святе. Щоб не трапилося, зна­йдуться «об'єктивні обставини і причини», супротив яких не по­преш.

І чи не тому ми так погано жи­вемо, що звикли приречено під­ставляємо спину для побиття сильнішому?

Чи можна сьогодні з упевне­ністю сказати, що всі документи, що виходять з органів місцевого самоврядування і мають для на­брання чинності друкуватися в періодичних виданнях, насправді друкуються? Чи всі рішення рад, котрі люди виконують чи згодом мусять виконати, є такими, що на­брали законної сили?

Практика

Люди бізнесу, з котрими довело­ся спілкуватися, звертали увагу на те, що рішення № 892-МР і № 905-МР нібито не були своєчасно опу­бліковані. Є в «земельній історії» й інші аспекти: закони зворотньої сили не мають, а рішення місцевої ради не можуть бути вищими за норми закону, зокрема, положень Цивільного кодексу, статтею 651 якого зміна або розірвання дого­вору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. До того ж, нормами Закону «Про оренду зем­лі» не передбачено таких підстав зміни орендної плати як проведен­ня нової грошової оцінки землі.

Право - річ складна як для ро­зуміння, так і для застосування на практиці. Але деякі його поло­ження тут навести доцільно. «Від­повідно до ст.24 Закону України «Про плату за землю» грошова оцінка землі застосовується для економічного регулювання зе­мельних відносин при укладанні цивільно-правових угод, перед­бачених законодавством України. Тобто грошова оцінка землі пере­дує укладенню цивільно-правових угод, в тому числі договорів орен­ди землі. Окрім того, згідно З 4.1 ст.15 Закону України «Про оренду землі» нормативна чи експертна грошова оцінка землі не входить до переліку істотних умов догово­ру оренди землі, які можуть змі­нюватися сторонами та потягнути зміну інших істотних умов, зокре­ма, орендної плати. Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004 року затверджений Типовий договір оренди землі, в якому також відсутня підстава для зміни розміру орендної плата у ви­гляді зміни нормативної грошової оцінки землі.

Згідно з ч.З ст.653 Цивільного Кодексу України у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленос­ті сторонами. Відповідно до ст. 30 Закону України «Про оренду землі» зміна умов договору орен­ди здійснюється у письмовий формі за взаємною згодою сторін. На це наголошує у своєму листі-роз'ясненні № 2037/6/15-0716 від 06.03.2008 р. ДПА України та Держком підприємництва у листі №8163 від 25.09.2008 р.».

Анна ПРОТАСОВА


В пятницу, 4 февраля, в зале горсовета прошел круглый стол по вопросу подорожания земли, на котором присутствовали предприниматели, представители властей, журналисты. Было решено создать совместную рабочую группу по выработке предложений по решению этой проблемы. (Прим.А.П.)

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg