Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow В дитячий садок тепер ходити обов'язково, навіть якщо його немає
В дитячий садок тепер ходити обов'язково, навіть якщо його немає Печать
Автор Газета "Лидер"   
19.07.2010 г.

Протягом останніх років освітянам нудьгувати ніколи. Напевно жодна з державних галузей не зазнала таких кардинальних новацій, як ця: перехід на 12-ти бальну систему оцінювання, впровадження незалежного зовнішнього тестування тощо. Останні 9 років країна витрачала гроші на реалізацію планів про 12-ти річну середню освіту, започатковану ще за президентсва Кучми. Аж раптом виявилося, що школа неготова, що грошей на 12-річку немає. І влада ухвалила нові правила гри, повернувши у школи 11-річку.

Законодавцю, звісно, видніше, куди і як спрямовувати країну. От тільки школі та дошкільним навчальним закладам знову доведеться перебудовувати свою роботу на ходу. Адже до нового навчального року залишилося неповних два місяці, освітяни у відпустках, навчальні плани написані за старим законом, підручників і програм для десятого класу немає. Мало того, немає й дитячих садочків, особливо в селах, куди законодавець направив малечу з 5-ти річного віку, в обов'язковому порядку.

«Прийняття закону, яким впроваджується дошкільне примусове та на 12-ти річну систему навчання, навчання дітей з п'ятирічного віку, суперечить українському законодавству за змістом та формою». Такими коментарями рясніє інформаційний простір. Місцеві ж вчителі наразі відмовчуються, аби не накликати на себе біду, а батьки ще не встигли розібратися з тим, що сталося і що з того вийде.

Законопроект № 6518 «Про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу) ще має підписати Президент. Між тим згаданий документ, ухвалений більшістю парламенту закладає чимало правових колізій. «З одного боку, проект суперечить ст. 53 Конституції України, якою встановлюється обов'язковий характер винятково загальної освіти. З іншого - конфліктує з положеннями ст. 36 Закону України «Про освіту», якою передбачене навчання з 6-7-річного віку», - зауважила голови підкомітету з питань базової освіти профільного комітету парламенту Л.Оробець.

Водночас, на думку народного депутата, впровадження обов'язкового навчання для дітей 5-річного віку створює неріврі умови для підготовки до школи сільським і міським дітям.

Не секрет, що далеко не в усіх селах є дошкільні заклади. На до-везення таких дітей в бюджеті коштів не передбачено зовсім - так само як і на розвиток відповідної дошкільної інфраструктури.

І нащо платити при народженні 25-50 тисяч, якщо потім ці діти країні не потрібні? - прокоментувала новації моя подруга.

■ Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg