Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow ОХТИРКА, СУМИ, СТРАСБУРГ
ОХТИРКА, СУМИ, СТРАСБУРГ Печать
Автор Газета "Город А"   
10.12.2009 г.

Прочитавши цей заголовок, у читача виникне запитання - який зв'язок між цими трьома містами: Охтиркою, обласним центром і французьким містом Страсбугом?Про це і хочу розповісти у своїй публікації.

Мєні дуже подобається місто Охтирка, в якому я мешкаю лише 6 років. Багата історія цього міста. Я написав уже півдесятка книг з історії рідного міста: "Ветерани війни Охтирщини - наша гордість і слава", "Історія ОхтирськогоУБР", "Поетичним шляхом пожиттю", "Охтирщина сміється", "Лісова перлина Охтирщини" та ін.

Буваючи в трудових колективах підприємств міста, в установах, закладах культури і освіти, розповідаю про історію міста, допомагаю в обладнанні музеїв та музейних кімнат у школах і разом з тим дізнаюся, що не все ще ми знаємо про своє місто, а тому сьогодні поведу мову не про минувшину нашого міста, а про сьогодення, про його велич і славу.

Наше місто є містом обласного підпорядкування, а тому ми повинні пишатися цим, адже не всі міста області мають статус обласного підпорядкування, а це означає, що наше місто з багатьох критеріїв вийшло шреможцем на одержання такого статусу.

Але наше місто - це гордість не тільки Охтирщини, а й гордість усієї Сумщини, адже Охтирка нині представляє Сумську область у Раді Європи, зокрема, в Конгресі місцевих і регіональних влад Рада Європи. Єдиний представник від Сумщини в Конгресі обіймає місце міський голова Охтирки Ірина Іванівна Демченко. Всього від України затверджено 6 представників у Конгресі, з них два представники від Київської області, по одному представнику від Дніпропетровської,ОДЕСЬКОЇ, РІВНЕНСЬКОЇ і Сумської областей.

Україна заявила про своє бажання приєднатися до Ради Європи у 1992 році, але Комітет міністрів Ради Європи ухвалив резолюцію про запрошення України стати 37-м членом організації лше в жовтні 1995 року. А 9-го листопада 1995 року відбулася церемонія вступу України до РЄ, у Французькому місті Страсбурзі на площі перед Палацом Європи урочисто було піднято Державний прапор України. В 2010 році Україна відзначатиме 15-річний ювілей вступу до Ради Європи.

Місто Страсбург (Франція) є головною штаб-квартирою Ради Європи, постійним місцем збору засідань Конгресу. 13-15 жовтня 2009 року в Страсбурзі відбулась сімнадцята пленарна сесія Конгресу Місцевих та регіональних влад Європи, учасником якої було наше місто Охтирка в особі його голови Ірини Іванівни Демченко. В рамках роботи Конгресу відбулись засідання Палати Регіонів та Палати місцевих влад, де були розглянуті питання:

1. Становище місцевих органів влади в Південно-Східній Анталії (Туреччина).

2. Електронна демократія: можливості та ризики для місцевої впади.

3. Творчі міста - управління культурною діяльністю міст.

4. Поліпшення якості повітря в приміщеннях: нове завдання для місцевої влади.

5. Перші вибори мера Єревану 31 травня 2009 року..

На засіданні Палати місцевих влад були заслухані доповіді Етьен ван Варенберга (Бельгія) та Елісон Кук (Великобританія) з питання "Електронна демократія: можливості та ризики для місцевої впади".

15-го жовтня на засіданні Комітету обговорювалося питання "Мови меншин як інструменти регіонального розвитку". Це питання законодавчо забезпечене і має матеріальну підтримку з боку держави щодо створення умов для збереження і розвитку традицій національних меншин та можливості навчання і спілкування рідною мовою, в тому числі і на території міста Охтирки. З цього питання ділилася думкою і мер нашаго міста.

Наступна сесія Конгресу запланована на 17-19 березня 2010 року. Побажаємо ж нашій делегації на сесії Конгресу всіляких успіхів у роботі та відстоюванні іміджу України як великої незалежної країни на теренах міжнародної спільноти.

Олександр Новаченко, член НСЖУ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg