Головна arrow Наше місто arrow Достопримечательности arrow Будинок міського голови
Будинок міського голови Печать
Автор Газета "Лидер"   
01.11.2009 г.

Будинок міського голови, донедавна управління військторгу, а нині - просто приміщення, що здаються в оренду. Йдеться про архітектурну пам'ятку місцевого значення XIX ст., будівлю по провулку Харківському, 6

До середини 19 ст. архітектори губерній розробили генеральні плани на всі повітові міста. Охтирка з часом перетворилася в центр ремесел і торгівлі. Їх розвиток став поштовхом до нової хвилі будівництва.

Щорічно у місті проводилися 4 ярмарки, на які приїжджали купці із Курська, Воронежа, Тули, Полтави, Ніжина й інших міст. Розвиток торгівлі змінював обличчя міста.

Тому підтвердження - будинок, що знаходиться праворуч па провулку Харківському, Донедавна він був управлінням військторгу.

Це колишня житлова садиба одного із багатих купців міста Курила Матвія Федоровича, до якої у 1913 році був проведений телефон. Рідний брат мецената Курила Федора Васильовича жив у цьому будинку з дружиною Уляною Дмитрівною та синами Яковом та Володимиром. Вік дітей не був довгим. Матвій Васильович Курило виконував обов'язки міського голови. Разом з бароном фон Раденом він вручав ікону Охтирської Божої Матері з нагоди одруження імператора Миколи ІІ з імператрицею Олександрою Федорівною 27 січня 1895 року.

Цей будинок оголошений пам'яткою архітектури місцевою значення кінця ХІХ ст. Забудьте про свої справи і зупиніться на мить перед ним.

Двохповерхова, цегляна, оштукатурена будівля розташована у межах колишньої фортеці і є типовою для свого часу. Перший, цокольний поверх слугував для торгівельних і господарських потреб. Він вирішений у формі розшивки дощатим рустом (горизонтальними смугами) і клиноподібними перемичками над невеликими прямокутними вікнами.

Другий поверх; що вищий за перший у 1,5 рази, був житловим і вирішений із застосуванням рельєфних пластичних архітектурних деталей в оздобленні відносно невеликих прямокутних вікон видовженої форми. Фасад складається з трьох частин. У центрі - три вікна, кожне з яких прикрашене з боків півколонами, на які опирається високий багатий сандрик з кронштейнами і трикутними фронтончиками. Бокові частини фасаду також вирішені густо наповненими рельєфними елементами, що і дають глибоку світлотінь. Поле стіни практично сховане за рельєфом декору. Будівля завершується спокійним карнизом з невеликими частими сухариками.

Сучасний стан будівлі занедбаний, в ній розташувалося багато різних фірм та організацій. Зовнішній вигляд непривабливий через безліч лотків, торгових наметів і кіосків, що, як чиряки, обліпили стіни колись прекрасної споруди.

Марія ПОЛІЩУК, методист туристсько-краєзнавчого напрямку міського центру дитячої та юнацької творчості

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg