Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК
СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК Печать
Автор Газета "Город А"   
27.08.2009 г.

319 по 23 серпня у селі Сорочинці Миргородського району Полтавської області відбувся Національний Сорочинський ярмарок, який цього року був при свячений святкуванню 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя, що є визначною подією не лише для Полтавщини чи України, але і для всієї світової спільноти.

Сорочинський ярмарок, започаткований в середині 18 століття, колоритно оспіваний в повісті визнаного світом письменника М.В. Гоголя "Сорочинський ярмарок", що стала його візиткою. Бо той, хто прочитав цю повість, не може не відвідати сам ярмарок, а той, хто побував на ярмарку, не може не перечитати улюблений мільйонами твір і приїздити сюди знову і знову... У 1999 році ярмарок отримав статус загальнонаціонального, в 2005 році у Парижі - нагороджений першою високою міжнародною нагородою, а в 2008 році запропонований Україною до внесення в Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людства при ЮНЕСКО. Як ми знаємо, Сорочинський ярмарок відбувається один раз на рік у серпні, на ярмарковій площі в 16 гектарів під відкритим небом. Генеральним розпорядником нинішнього найкращого культурно-мистецького та бізнесового свята в самому серці України стало ТОВ "Сорочинський ярмарок" на чолі з керівником проекту - кавалером орденів княгині Ольги II та III ступенів, заступником Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики - Світланою Свищевою.

До цього п'ятиденного свята, враховуючи світову фінансову кризу організатори готувалися хоча й напружено, але з великим задоволенням і натхненням, впродовж тривалого часу. Адже Сорочинський ярмарок приймає понад півтори тисячі учасників, в т.ч. 250 промислових підприємств, а також приватних підприємців, народних майстрів, заклади громадського харчування і т. д., більш ніж півмільйона відвідувачів. І цього року багатьом нашим землякам пощастило стати учасниками незабутнього ярмаркового дійства на землі гостинної Полтавщини.

Офіційне відкриття Сорочинської і 1 ярмарки відбулося 19 серпня і запам'ятається кожному, хто був серед натовпу біля головної сцени, розташованої на території історико-етнографічної зони. Організаторів, учасників та гостей Національного Сорочинського ярмарку вітав Президент України Віктор Андрійович Ющенко. У святковій білій українській сорочці, простий і земний, середнього зросту на тлі могутніх охоронців, Президент Ющенко бажав усім здоров'я, щастя, добробуту, веселого сорочинського настрою та вдалого ярмаркування, відзначав значимість нинішнього ярмарку, як гідної візитки України перед світовою спільнотою. Відроджений сучасниками Сорочинський ярмарок нині приваблює численних зарубіжних гостей здобутками української промисловості і сільського господарства, неповторними виробами народних майстрів й істинно національним мистецтвом художніх народних колективів. У щільному оточенні охоронців і фоторепортерів повз живий коридор люду Президент пройшов центральною алеєю ярмарку, оглянув вироби народних умільців та промислові експозиції, придбав українські вишиванки... Особливого ажіотажу, щоб всі все покидали і побігли дивитися на живого Президента, не було. Люди викрикували Віктору Андрійовичу побажання міцного здоров'я, запевнення у відданості, лунали й запитання: "Коли ж українці житимуть краще?"...- "Чекайте, чекайте...!"- чулася відповідь. Багатьом пощастило потиснути президентську руку. Незабаром над ярмарком у синьому небі загуркотів гелікоптер. "Он наш Президент полетів до столиці!",- пройшов хвилею людський гомін і з новою силою завирував, завертівся Сорочинський ярмарок своїм яскравим розмаїттям, наче зітхнув із полегшенням після офіціозу, показуючи нам усі сторони своєї медалі. Навіть підходи до його території були зайняті майстрами народних промислів, які пропонували відвідувачам свої рукотворні вироби. Строкатість краси відбирала очі й викликала у покупців розгубленість у виборі краму... Але зачекайте! Зрозуміло, що всього дійства за день не охопити. А тому саме про епізодичні плюси та мінуси цьогорічного свята у Сорочинцях, побачених без рожевих окулярів, постараюся відверто розповісти читачеві улюбленої газети "Город А".

Впадало в око, що відразу після відльоту високих гостей всі кабінки WC неподалік центрального входу виявилися зачиненими на замки.

До стаціонарних санітарно-побутових зон, яких на 16 га було аж три, дехто підтюпцем, нацмулившись пива, яким торгували не лише у пивному містечку, а й у кожній зоні громадського харчування. Тож наступного року, прибувши сюди, завжди розраховуйте сили і добре вивчіть схему розташування об'єктів Сорочинського ярмарку. До того ж, любителям пива варто взяти на замітку, що півлітра цього янтарного напою рідненьких українських виробників тут коштувало від 5 до 8 гривень. Літрова ж пляшка оболонської мінеральної води - 6 гривень (у наших магазинах до трьох). Ото ярмарковий бізнес! Якщо вже розпочали мову про питво, то, хоча й говорять, що "до Тули зі своїм самоваром не їздять", краще прихопіть на ярмарку провіант з дому, як це зробили ми (смажене курча, сальце, варені яйця, помідори, огірочки..). Зекономите чимало коштів. Що не кажіть, а фраза М.В. Гоголя в одному з творів - "Я люблю поесть. Ведь на то и жизнь, чтобы срывать цветы удовольствия" - стала крилатою. Цього року гості Сорочинців із дружніх республік за порцію узбецького, таджицького, казахського плову правили по 20 гривень, за один чебурек -10 гривень, шампур із 4-5 шматочками шашлика - 50 грн, "сапса" з різноманітним начинням, розміром із середній пиріжечок - 7-8 гривень... Розповідаю про це тому, що не кожному пересічному громадянину ярмаркові ласощі будуть по кишені, тому й раджу, аби не захлинутися слиною від тутешніх кулінарних пахощів брати свій "самовар". Отже, підкріпивши сили, переходимо до духовного і естетичного...

Як завжди, найбільше захоплення і яскраві враження викликає подорож містечком майстрів, де в імпровізованих хатинах під солом'яними стріхами свої неперевершені вироби продають народні умільці з усіх куточків Східної і Західної України, Автономної Республіки Крим і ...нашої славетної Охтирки... Різноманітні сувеніри-обереги з природних матеріалів (від 15 до 700 і більше грн.), вишиті орнаментами українські сорочки (від 350 до 2000 тис грн.), справжні українські брилі та жіночі капелюшки із золотавої соломки ручної роботи (100-150 грн), ляльки в українському вбранні авторської роботи (50-150 грн), різноманітні прикраси з мінералів, дерева, берести (20-800 грн), корзини з лози (25 - 50 грн)... Всього, що можна тут побачити, не перелічити. Без сувеніра точно не залишитеся. Ціни тут розраховані на різну товщину гаманця. Головне, надивитися, намилуватися майстерністю своїх земляків, що продовжують стародавні ремесла своїх дідів-прадідів, ввібрати в себе тутешню позитивну магічну енергетику, що пульсує в цьому куточку не одне століття ... Де ще, як не ярмарку, ви зможете спостерігати за ювелірною роботою ковалів, бондарів, гончарів, послухати просто неба спів і гру на бандурі сивовусого діда, мелодію сопілочки? А якщо захочете, сфотографуєтеся зі справжнім яструбом, якого на вашу руку за 10 гривень посадить молодий господар в етнічному вбранні, або з козаками в стародавніх святкових одежинах, або з декоративним кроликом шиншилою, або... Були б гроші! За них здійсниться будь яка ваша забаганка, що припала до душі. Екзотики у ярмаркових Сорочинцях вистачає! На будь який смак!

Дорослим догодили пасічники, котрі поряд із медом по 40 грн за кг продавали 12 градусні цілющі медові напої (ЗО грн за півлітра). У зоні відпочинку для дітей - море розваг у "Луна-парку". Гамірно, весело й цікаво малечі. На красивих концертних майданчиках, на сценах "Арка" та Млин, на подвір'ї садиби баби Хіврі безперервно тривали культурно-мистецькі програми не лише професійних виконавців, а й 60 самодіяльних колективів з усіх областей України та інших країн. Були навіть із Азербайджану та Латвії. Саме перед садибою баби Хіврі організатори добре подбали про зручне обладнання місць для глядачів. Було де сісти і заховатися від пекучого сонця. Цікаво було долучитися до експозицій Азербайджану, Угорщини та Узбекистану, що розташувалися без усіляких огорож і гостинно пропонували відвідувачам ярмарки свої товари та національну кухню... А от за власними спостереженнями, що також підтвердилися думкою досвідчених учасників ярмарку, куточок Грузії був виключно "для избранных". На його просторому обійсті один із народних українських колективів натхненно розважав темношкіру делегацію із Нігерії. Наші ж, українці, яку зоопарку, спостерігали за цим екзотичним дійством ззовні, відгороджені від дружньої республіки парканчиком. За розповідями знайомих, не пускали на грузинську територію "чужих" і наступного дня. Начебто така картина була й минулого року. Тому з цього приводу від людей чулися не надто доброзичливі репліки про "міжнародне" родичання...

Зате біля експозиції нової продукції ВАТ "Полтавський хлібокомбінат" яблуку було ніде впасти. Ще б пак! Тут презентувався хліб-герой, 160 кг здобний коровай, який на 12 кг перевищив колишній світовий рекорд. Над створенням цього рекордсмена працювало вісім пекарів, які для замісу здоби використали 105 кг борошна, 155 курячих яєць та 4,5 кг дріжджів. У результаті розмір короваю склав 2 завширшки і три метри у довжину. Смакові якості найбільшого коровая у світі, виготовленого полтавськими пекарями, оцінювали не лише Президент Ющенко зі свитою, а й усі споживачі, яким пощастило потрапити на цю історичну акцію "Живого хліба". Оце, дійсно, родзинка свята!

Дуже й дуже не вистачало на цьогорічному ярмарку народних умільців із Росії! Невже й тут втрутилася політика? Що за розподіл? Бо у найближчих планах ТОВ "Сорочинський ярмарок" є проведення 18-20 вересня однойменного заходу в Москві, в якому візьмуть участь кращі підприємці Полтавщини та України, а також колектив-переможець Фестивалю народної творчості на Національному Сорочинському ярмарку. Захід буде відбуватися спільно з Об'єднанням українців Росії за підтримки Уряду Москви. Жаль, що нас там не буде! А так хочеться, щоб усіх талановитих людей і всіх нас, незалежно від національностей і місць проживання Сорочинський ярмарок щороку об'єднував саме на рідній землі свого народження - Сорочинцях на Полтавщині...

І все ж наш, Гоголівський Сорочинський ярмарок-2009, незважаючи на світову фінансову кризу, чи то її примару, витримав і відбувся! За участь у ньому приватні підприємці-майстри сплатили від 300 до 500 гривень (залежно від розташування) та по 80 гривень за метр кв. займаної площі під торгівлю. Великі промислові підприємства, відповідно, значно більше. Дай, Боже, щоб ці кошти пішли на благоустрій та розвиток села Сорочинці... Нинішнє життя таке непередбачуване! Тож наберемося терпіння, не будемо втрачати надії, що Сорочинський ярмарок-2010 стане більш феєричним і доступнішим для кожного українця! Бережи, Боже, нашу Україну!

Ледь не забула, що численних гостей і учасників нинішнього свята радували вечірні концерти за участю Кузьми "Скрябіна", Михайла Поплавського з командою, переможниці Євробачення 2004 - Руслани та гурту "Тік".

Матеріали підготувала і поділилася своїми враженнями із Сорочинців без "рожевих окулярів" з читачами Город "А" Аліна Крюкова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg