Головна arrow Наше місто arrow История arrow Охтирка - від минувшини до сьогодення
Охтирка - від минувшини до сьогодення Печать
Автор Газета "Лидер"   
29.06.2009 г.

Історичний нарис директора Охтирського краєзнавчого музею Н.П. Калюжної

Наше місто завжди славилося своїми храмами. Разом з заснуванням міста будувалися і церкви. Були вони і кам'яні і дерев'яні. Деякі вистояли через усі лихоліття і тепер прикрашають наше місто своєю неповторною архітектурою. Інші, на жаль, зникли назавжди.

У 1654 році в самій фортеці козаками була збудована дерев'яна Миколаївська церква, при якій у 1675 році була відкрита перша на Слобожанщині школа (за Філаретом). У 1805 році на місці дерев'яної церкви була збудована кам'яна, яка у 30-х роках XX ст. була зруйнована. У 1827 р. була збудована триярусна дзвіниця.

Церква Успіия Пресвятої Богородиці - перша кам'яна споруда міста, збудована 1738 року Охтирським полковником і бригадиром всіх слобідських полків Олексієм Леонтійовичем Лесевицьким на власні кошти. До побудови Покровського Собору була кафедральною церквою міста. Церква була двоярусна, однокупольна, хрестоподібна. У храмі було три престолами: головний в честь Успіия Пресвятої Богородиці, південний на честь Воскресіння Христового, північний на честь Різдва Христового. Під зводом був ще один престол в ім'я Олексія (будівника храму). Головний іконостас був розписаний у грецькому стилі художником Володимиром Дмитрієвим, уродженцем Харкова. Храм вінчала восьмигранна баня з маківкою-хрестом на високому барабані. Ось як описано церкву в «Топографическомъ описаній Харьковскаго наместничества 1785 года»: «Церквей каменныхъ - 2: изъ них одна Соборная Успенія Пресвятой Богородицы въ Ахтырке, отличной передъ прочими на Украине церковными зданіями работы». У 80-х pp. XIX ст. збудована кам'яна дзвіниця. Дзвіниця, чотириярусна, квадратна із зрізаними кутами, вінчалася куполом з чотирма трикутними фронтонами. На куполі була витончена маківка з хрестом на високому шпилі. Після революції 1917 року в теплій церкві розмістилася парафія Української автокефальної церкви. У 30-х pp. XIX ст. церква була знищена. Підвали теплого храму збереглися і в них, в роки Великої Вітчизняної війни, люди ховалися від бомбардувань. Дзвіниця пережила церкву. Довгий час використовувалась як пожежна каланча і водонапірна башта. З приходом в Охтирку телебачення використовувалась як телевишка, а в серпні 1970 року була висаджена в повітря. На пагорбі, біля храму, були поховання священників та Олексія Леонтійовича Лесевицького. Численних відвідувачів Ермітажу приваблюють залізні мережива - це фрагменти огорожі Охтирської Успенської церкви, які майстерно були виготовлені уральськими майстрами.

Дерев'яна церква Петра і Павла була побудована у 1686 році. Стараннями майора Кирила Ратовського у 1768 році збудовано дзвіницю. Використовувалася як церква Олександрівського ремісничого училища. Зруйнована у 30-ті роки XX ст. У даний час на її місці розташований гуртожиток аграрного коледжу.

2 липня 1739 року священик Покровської церкви Василій Данилов знаходить чудотворний образ Ікони Охтирської Божої Матері. На честь цієї події 25 квітня 1753 року розпочалося будівництво Свято-Покровського собору. Проект розроблявся в майстерні великого російського зодчого Варфоломія Растреллі його учнями - Степаном Ісайовичем Дудинським та Дмитром Васильовичем Ухтомським. Завершилося будівництво в 1768 році.

Введенську церкву 1774-1784 (дзвіниця Покровського собору) спроектував архітектор Петро Антонович Ярославський, уродженець нашого міста, який тривалий час працював Харківським губернським архітектором. Споруда триярусна. На другому ярусі був встановлений дзвін вагою 4,6 топи. Третій ярус займали куранти з дзвонами. Циферблат був двосторонній. 48 колон прикрашають дзвіницю. На куполі встановлено скульптуру апостола Андрія Первозванного. Після революції скульптуру скинули, а в післявоєнний час відновили.

Христоріздв'яна церква (Графська) побудована на кошти графині Ганни Родіонівни Черпишової.

На поч. XIX ст. на території Миколаївського кладовища була побудована церква Святих Жон-Мироносиць. На зовнішній стіні храму з боку олтаря написана ікона Святої Троїці, яка є ровесницею храму.

Кам'яна церква Архістратига Михаїла або як її ще називають Михайлівська збудована в 1905 році. її попередниця була зведена ще у 1670 році і була дерев'яною. Декоративні елементи взяті з Російсько-Візантійської і Романської архітектур і майстерно поєднані в одне ціле. Служба в цій церкві велася і за радянських часів. Церква є пам'яткою архітектури. Унікальна в об'ємно-плановому і архітектурному рішенні споруда не має аналогів на Сумщині. Вхід в храм - через сорокаметрову чотириярусну дзвіницю.

Церква Вознесіния Господнього була побудована на прохання жителів міста, згідно Указу Консисторії від 31 грудня 1901 року «... на Ахтырскомъ Соборномъ кладбище на пожертвованія прихо-жанъ Собора, горожань и на остатки доходовъ Ахтырскаго Собора». Але коштів на цю справу надійшло недостатньо і старості Покровського собору Федору Васильовичу Курилу дозволили використовувати свої власні кошти. Церква була дерев'яна, трикупольна, освячена 28 жовтня і 906 року. Служба в ній велася причтом Покровського собору влітку, в неділю і в святкові дні. Розібрана у 30-ті роки XX ст. за свою службу Ф.В.Курило був нагороджений медалями і званням «Потомственный почетный і ражданинъ города Ахтырки».

Перша Спасо-Преображенська церква (1654) була дерев'яна, однокупольна, з прибудованою із заходу дзвіницею. У 1785 році храм згорів, а 1790 року збудовано новий дерев'яний. 13 листопада 1905 року освячено новий кам'яний храм. Архітектор В.Нємкін. Споруда хрестоподібна з подовженим притвором, над яким підносилася, нині втрачена дзвіниця. Стіни покриті рустами, карнизами, рельєфними елементами декора. В архітектурі використано Русько-Візантійський стиль. В цій церкві 35 років беззмінно і віддано служив Яків Подільський.

Георгіївська церква. Кам'яний храм збудований в 1908 році, архітектор М.Комарницький. Церква однокупольна, хрестовидна.

■ Далі буде.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg