Головна arrow Наше місто arrow Достопримечательности arrow Подарунок невідомого автора
Подарунок невідомого автора Печать
Автор Газета "Лидер"   
14.06.2009 г.

Крім культових споруд, у центрі колишньої фортеці Охтирка планувалося будівництво типового комплексу, до якого входили „присутсвенные" місця, будинок городничого, приміщення поліції, магазини, гостинний двір тощо.

Міська ратуша була збудована напроти, на розі центральної вулиці, і мала два входи, а її бічний фасад прикрашав нині втрачений купол з високим шпилем та двохглавим орлом. Зараз це приміщення використовується як аптека. З другої сторони розміщувався Орловський банк, пізніше тут розташовувалося медичне училище, згодом - стоматологічна поліклініка.

Між обома будинками стоїть оновлене в 2000 році приміщення „Приватбанку", що колись слугувало житлом для котрогось охтирського багатія. Цей одноповерховий будинок з яскравими архітектурними особливостями, які дали право називатись споруді пам'яткою архітектури місцевого значення початку XX ст., активно діє в архітектурному ансамблі Соборної (Жовтневої) площі.

Будинок з'явився у місті як приватна садиба. її автор невідомий. Цей прекрасний будинок могли спорудити купці Шпагіни, Брагчинські, Водяницькі, Алхутови, Грекови, Алтухови, Долгарьови, Пиласви, вже не кажучи про купців Курилів. Багатими також були поміщиці Розторгуєва та Зверєва. За даними краєзнавчого музею в Охтирці проживало біля 4 десятків благородних сімей.

Одноповерховий, квадратний у плані дім збудований із цегли і оштукатурений. Архітектура його активна і пластична, з яскраво вираженими признаками модерну. Фасад симетричний. По краях - дверні пройми (одна із них закладена), які обрамлені вузькими наличниками з характерними для модерну криволінійною верхньою частиною, розрізаною на деформоване клинчасте каміння. Між входами - два спарених вікна, об'єднаних арочними перемичками, які декоровані широкими рустованими тягами. Над вікнами проходить потужний карниз, головними елементами якого є подовжені рельєфні кронштейни. З карнизу спускаються своєрідні лопатки у вигляді рельєфних полотен з фігурним косим зрізом внизу.

Після жовтневої революції тут був комітет комсомолу охтирчан. На фасаді будинку привертала ще кілька років тому до себе увагу меморіальна дошка на честь комсомольського бронепоїзду № 93. Весною 1920 року в Охтирці проходила повітова конференція молоді, з членів якої був сформований загін юних комунарів для боротьби з Врангелем. Після мітингу - проводів біля Покровського собору - загін комсомольців направили до Харкова для формування бронепоїзду, збудованого в Брянську. Загону вручили спеціально виготовлений прапор. Військкомом бронепоїзду був призначений охтирчанин М.Зімін, а бронепоїзду присвоїли № 93 і дали ім'я Комуністичної Спілки Молоді України.

■ М. Поліщук

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg