Головна arrow Наше місто arrow Земляки arrow Палітра Трутовського
Палітра Трутовського Печать
Автор Газета "Лидер"   
03.06.2009 г.

Літні люди, колишні працівники заводу Промзв'язок (нині - «Нафтопроммаш»), хоч минуло вже майже 40 років, ще й досі згадують екскурсію до Державного музею українського образотворчого мистецтва в Києві.

Хоч з середини 1970-х років минулого століття такі екскурсії влаштовувалися не часто (а потім про них і зовсім забули), наші краяни поодинці і невеликими групами старались навідуватись до згаданого закладу, аби помилуватись цілою палітрою живописних полотен: «На кладці», «Збір недоїмок в селі», «Прочани коло церкви» тощо свого талановитого земляка Костянтина Олександровича Трутовського (нар. 28 січня 1826 року). Просте виконання, чудове поєднання фарб, змістовний сюжет, влучні соціальні характеристики персонажів, насиченість глибоким ідейним змістом - ось що припадає до душі відвідувачів.

Треба зазначити, що на творчості видатного українського художника - жанриста та ілюстратора К.О.Трутовського позначилося формування нової матеріалістичної естетики, нового демократичного реалістичного мистецтва, традицій таких відомих художників як Тропінін, Шевченко. З Трутовським вчились В.Григорович, Ф.Достоєвський.

Вийшовши у відставку, художник жив спочатку в Україні, в хуторі Попівка поблизу села Олешня, а згодом в селі Яковлівка Курської губернії.

Життя українського народу, його побут, природа України справили на Трутовського велике враження.

«Всю свою художню діяльність я присвятив Малоросії», - писав він.

Дуже активний і плодотворний період творчої діяльності художника починається у розквіт його літ, коли мешкав на Курщині. Олійними фарбами тут він створює картини «Прочани коло церкви», «Сліпий, що навчає хлопчика грати на скрипці», «Український бандурист», «Сцена на ярмарку» та ряд інших, серед яких «Танок у Курській губернії» (1860), за яку він одержав звання академіка.

В Петербурзі, де пізніше жив і працював художник, знайомиться з Т.Г. Шевченком. Особа великого Кобзаря, його творчість і повне страждань життя, відбились у творах Костянтина Олександровича: «Шевченко - хлопчик з сестрою», «Шевченко - козачок Енгельгарда», «Зустріч Шевченка з сестрою після заслання», «Шевченко над Дніпром».

В ті роки Трутовський ілюструє твори Шевченка «Наймичка», «Гайдамаки», твори М.Вовчка. До 1861 року належать ілюстрації до байок І.Крилова, які й досі мають значну художню цінність, відзначаючись майстерністю.

Працюючи в Московському училищі живопису, Трутовський створив багато робіт, які присвятив українському народу. Це - «В місячну ніч», «Весільний викуп». Вони висвітлювали поетичний образ України, її населення, природу.

Відчувши, що роки вже набирають схильності до спокою, художник повертається до свого маєтку на Курщині. І вже нікуди не виїжджає до смертного одра. В останні роки свого життя він створює картини «Хвора селянка», «Наш старий пан», «Сліпа доглядальниця» тощо.

Помер Костянтин Олександрович Трутовський 17 березня 1893 року в Яковлівці, залишивши нам величезну спадщину, але до нас дійшла порівняно невелика частина всього творчого доробку. Багатогранна творчість майстра пензля високого класу зробила значний вплив на українських художників - жанристів М.К.Пимоненка, Ф.С.Красицького, І.С.Їжакевича. Вона - взірець невичерпності і невтомності людської талановитості.

■ Олександр ГАЛКІН

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg