Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Не затопчіть Червону Книгу!
Не затопчіть Червону Книгу! Печать
Автор Газета "Лидер"   
25.05.2009 г.

Різке скорочення чисельності багатьох видів рослин і тварин, великомасташбне перетворення ландшафтів, підвищило сучасне суспільне розуміння того, що природне різноманіггя потрібно охороняти. Кожен з нас чимало може зробити у справі збереження багатств нашої флори.

Серед різноманітних видів рослин Охтирщини, які потрапили на сторінки Червоної книги України, багато степових і лісових рослин, які цвітуть навесні і мають гарні квіти. На відкритих ділянках одними з перших з'являються шафрани сітчасті, за ними поспішає сон чорніючий.

Слово "шафран" в перекладі із арабської мови означає "жовтий". Шафран посівний належить до найперших культурних рослин на Землі. Приймочки маточки шафрана з найдревніших часів цінувалися на вагу золота. їх збирали, сушили, перемелювали на жовтий порошок, який 1 застосовували в медицині, парфумерії, кулінарії. Шафран згадується в Біблії, єгипетських папірусах та в інших древніх документах як рідкісне поєднання краси і користі.

Крокус сітчастий багаторічна трав^яниста рослина висотою 10-30 см, весняний ефемероїд. У березні -квітні від підземних бульбоцибулин, покритих грубосітчасто-волокнисти-ми оболонками, виростають наземні пагони з 3 - 4 вузькими шиловидними листками та поодинокими блідо-фіалковими квітками. Єдине його відоме місце зростання на Сумщині знаходиться на території Бугруватської сільської ради.

Окрасою соснових лісів, степових ділянок у квітні на початку травня є сон чорніючий, що добре відрізняється своїми квітками. Вони великі, темно-фіолетові, схожі на дзвоники, спрямовані донизу. А в негоду і на ніч закриваються, ніби засинають. Існує повір'я, що рослина покладена під подушку навіює сон. Даний вид на Охтирщині поширений на території Малопавлівської сільської ради, поблизу с.Неплатино та Олешнянської сільської ради, поблизу с.Нове.

У кінці квітня або на початку травня у лісах зацвітають червонокнижні тюльпани дібровні. їх жовті видовжені квітки мало поступаються красою своїм садовим родичам. Висота рослин досягає 40 см. Уже у травні-червні вони плодоносять і наземна частина відмирає. Помилуватися ними можна буде лише наступної весни. Виявлено одну популяцію даних рослин на околицях с. Скелька.

Ведмежа цибуля (черемша) - цікавий і відомий лісовий першоцвіт. Хоча називається цибулька, а смак має часниковий. Цінна лікарська та овочева рослина, багата на вітамін С. її використовували для приготування салатів космонавтам. Це пізній ефемероїд широколистяних лісів. Для утворення і розростання одного угрупування потрібно понад 50 років. Одна популяція цибулі ведмежої розмістилася у тінистому лісі неподалік с. Старої Іванівки на високому правому березі р. Ворскли. Нині вид знаходиться під загрозою зникнення. Викопування цибулин у місцях природного зростання недопустиме.

Усі першоцвіти мають гарні естетичні якості. Через це їх збирають до букетів, чим створюють загрозу популяціям в природних місцях зростання. Хочеться, щоб люди навчилися бережливо ставитися до природи. Адже особливу привабливість цих квітів можна помітити лише милуючись ними як частинкою гармонійної картини весняного пейзажу.

Причинами зникнення першоцві-тів є і розорювання цілинних ділянок, спалювання торішньої трави, вирубування лісових ділянок, надмірне випасання худоби.

Дані про поширення цих видів на території Охтирського району є наслідком роботи гуртків Охтирського районного ЦДЮТ еколого-краєнавчого спрямування при Горяйстівській (кер. Савостян В.М.) та Бугруватській (кер. Колодяжна Л.М.) ЗОНІ у 2007-2009 роках. До цього часу відомості про поширення згаданих рослин у Охтирському районі в наукових працях та науково-популярній літературі були відсутні.

■ С.Кульченко, член гуртка, Бугруватська ЗОШ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg