Головна arrow Наше місто arrow Земляки arrow Гравер Григорій Сребреницький
Гравер Григорій Сребреницький Печать
Автор Газета "Лидер"   
25.05.2009 г.

Занадто скупі відомості маємо про митця XVIII сторіччя, гравера по міді, Григорія Федоровича Сребреницького (1741 - 1773). Але й вони розкривають цікаві сторінки життя.

Уже в дитинстві виявились у нього здібності до живопису. У розвитку обдарування неабияку роль відіграла чарівна природа, що оточувала хлопця: задумлива голубінь Ворскли, широкі луки, чудові багаті ліси, хлібодайні поля. Дарували натхнення українські народні пісні, вишиванки, мереживо рушників та інші витвори народних умільців.

Згодом батько відвіз Григорія у Київ. Як священнослужителю, йому вдалося віддати сина в учні до Лаврської друкарні вчитись граверному мистецтву.

Нелегким було життя учнів у друкарні. Тільки незборима пристрасть до мистецтва дала сили Г.Сребреницькому деякий час залишатися за кам'яними монастирськими стінами.

А ось кілька документів того часу: 1758 року 19 лютого керуючий Лаврською друкарнею повідомив своє начальство, що «обретающие при здешней типографии в звании граверов Иван Хмаровский та Грицько Ахтырский попович, забравши тайно некоторые монастырские до их майстерства принадлежащие инструмены, безвести незнаемо куда бежали».

Лавра доручила ігумену Сінянського приписного монастиря, який був на території теперішнього Богодухівського району, розшукати втікачів і «под крепким присмотром», закувавши в кайдани, направити до Лаври. Григорія зловили в селі Чернеччина і повернули в Київ. Товаришу вдалося втекти від ченців.

Через рік Сребреницький почав навчатися на свої кошти в Петербурзькій Академії Художеств. У 1760 році його переводять з класу живопису до класу гравюри. Він стає учнем видатного російського гравера Євграфа Петровича Чемесова, успадкувавши від нього високу майстерність портретної гравюри, прагнення правильно передавати образ, увагу до душевного стану людини.

По закінченню академії Григорій Федорович Сребреницький працював у галузі портретного жанру та книжкової гравюри, розвиваючи традиції народного мистецтва. Його книжкові заставки, засновані на живописному національному орнаменті.

■ Олександр ГАЛКІН

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg