Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow ГЕРОЇ-РЯТІВНИКИ - ПОРУЧ
ГЕРОЇ-РЯТІВНИКИ - ПОРУЧ Печать
Автор Газета "Город А"   
18.09.2008 г.

Беручи до уваги значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, а також громадян у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров'я людей, на підтримку ініціативи громадськості та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Президент України Віктор Ющенко видав Указ № 830/2008 "Про День рятівника". Попередній Указ Президента України від 27 вересня 2004 р. № 1010 "Про працівників цивільного захисту" втратив чинність.

17 вересня - свято, в першу чергу, тих, кого суспільство ототожнює з поняттям "Служба 01".

Справа захисту людей від небезпеки непроста, рятівника пов'язана з постійним ризиком. Ризик для працівника підрозділу МНС стає буденним поняттям, але кожен пожежний розуміє, що все може трапитись у житті.

І трапляється. Вже у багатьох стерто з пам'яті спогади про масштабну пожежу часів СРСР на нафтовому родовищі під Охтиркою, коли сили всієї області ліквідували цю надзвичайну ситуацію. Серед них був Науменко Віктор Васильович - начальник управління пожежної охорони Сумщини. Тоді за героїчні дії вогнеборці були представлені до державних нагород.

Наш край тісно пов'язаний з нафто-газовидобуванням. Тому існує багато потенційно небезпечних об'єктів, пожежа на яких може перетвориться на надзвичайну ситуацію порівняну зі стихіним лихом.

Щодобову несуть варту спеціально утворені підрозділи: 16-та ДПЧ (Державна пожежна частина) 2-го розряду по охороні Качанівського ГПЗ, 17-та ДПЧ 1-го розряду по охороні об'єктів НГВУ "Охтирканафтогаз" ВАТ "Укрнафта" з окреми'м постом державної пожежної охорони по обслуговуванню нафтоналивної дільниці.

Їх професійні дії - запорука запобігання та ліквідації можливих осередків небезпеки, в першу чергу, на охороняємих об'єктах.

В центрі міста розташована 14-та самостійна державна пожежна частина м. Охтирка з опорним пунктом, яка підпорядкована Охтирському районному відділу МНС України в Сумській області. Працівників ціх формувань ви побачите на ліквідації майже всіх пожеж та надзвичайних ситуацій.

Велику допомогу по гасінню пожеж в населених пунктах району надають центральному підрозділу невоєнизовані формування - 27-ма професійна пожежна частина по охороні смт. Чупахівка з окремим постом в с. Кли-ментовета місцеві пожежні команди, які утримуються за рахунок сільських рад та місцевих сільгосппідприємств. В першу чергу, хочеться відмітити роботу Високівської, Груньської та Коми-шинської пожежних команд.

Також хочеться подякувати всім нашим ветеранам, які віддали десятки років свого життя спільній справі - справі захисту життя та здоров'я громадян від вогню та різних небезпек.

Поруч з чоловіками, у нашій нібито суто чоловічій роботі, працюють жінки. Серед них є і офіцери, і рядові, і неатестовані. Однак саме завдяки їхній роботі, підтримці і навіть просто присутності ми, чоловіки, намагаємося виглядати трошки сміливіші, трошки відважніші. А такі якості в нашій професії незамінні.

Всіх Вас, дорогі колеги, вітаю з Днем рятівнича і зичу добра, радісті, щастя. Всього Вам світлого й прекрасного. А тим, хто на чергуванні - "сухих рукавів".

М.Корабельський, начальник Охтирського районного відділу ГУ МНС України в Сумській області, полковник служби цивільного захисту

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg