Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow П'ять років на хвилі 102,8
П'ять років на хвилі 102,8 Печать
Автор Газета "Лидер"   
04.08.2008 г.

Був час, коли охтирчани про свою "ефемку" навіть і не мріяли... Історія створення і розвитку радіо "АФМ"

Радіо «Афм» народилося з однієї прудкої думки. Напевне, вам знайома ця ситуація - спочатку з'являється якесь дивне відчуття - руки сверблять щось зробити-організувати, але що - поки й не збагнеш. Думка ця майнула у світлій голові директора ТРК «ТВК» Олега Касьяненка. І трапилося це трохи більше, як 5 років тому. Недовго ідея зріла, а доволі швидко сформувалася і навіть почала вимагати практичного втілення. Напевне, свою роль зіграло те, що Олег Володимирович надзвичайно любить три речі - техніку, музику і дивувати. В цьому випадку - усіх жителів Охтирки. Саме так і вийшло, коли майже п'ятиліття тому почало роботу радіо «Афм». Тоді охтирчани про свою «ефемку» навіть і не мріяли. Однак доведеться визнати, якби не народилося тоді це радіо («А» - від «Ахтьірки», про «фм» нічого й пояснювати не треба), зараз мешканці нашого міста слухали б зовсім іншу радіостанцію. Втім, у цьому разі й історія була б зовсім інша. До речі, дехто скаже - а чому ж не Офм? Це було б логічніше, адже українською мовою наша мала батьківщина зветься Охтирка. Справа в тім, що 5 років тому двомовність в радіопросторі була доволі поширеним явищем. Та й взагалі - що таке «О»? Ось «А» - зовсім інша справа! Перша літера в абетці - це вам не жарти. І вже в цьому виявилося прагнення радіо «Афм» бути першими чи принаймні - задніх не пасти.

Зайве говорити про те, що перші кроки «Афм» були непевними і навіть дещо наївними. Сьогодні про це. можна згадувати з усмішкою, як згадуєш про те, що твоє маля, починаючи говорити, дивакувато переробляло слова. Звісно, працівники того ж таки радіо «Мелодія», колеги з Києва ділилися досвідом, пояснювали головні принципи роботи, але радіо повинне задовольняти свою аудиторію, свого слухача, а в нашому місті, погодьтеся, слухач зовсім не такий, як у нинішній та колишній столицях України. Тож доводилося вчитися на власних помилках, ставати на різного розміру граблі, бити лоба і тримати зеленку з йодом напоготові.

Працівники радіо «Афм» і сьогодні не приховують того, що вони вчаться, але при цьому вже намагаються не помилятися. Не завжди це виходить, але тут допомагає швидка реакція (як те, що швидко підняли не вважається таким, що впало, так і виправлена швидко помилка - і не помилка зовсім) та проста філософія - все, що не трапляється, трапляється для чогось і, як правило, дозволяє рости та вдосконалюватися.

Чи доречно переповідати все те, що сталося за 5 минулих літ? Зрештою, це ж не літопис «Афм», та й не пам'ятає цього ніхто, хіба що найяскравіші миті.

Перший День народження. І страшно, і збудливо, адже так хочеться, щоб все було гладенько-гарненько. Саме того року і була започаткована прекрасна традиція дарувати слухачам призи, влаштовувати конкурси та розіграші в прямому ефірі.

Перехід на годинний ефір. Так, були часи, коли радіо «Афм» працювало лише кожні другі 30 хвилин години, але потім стало замало місця. Як дітлахи швидко виростають з пелюшок, так і радіостанція, що вже відсвяткувала річницю, відчула, що треба придбати новий комбінезон (даруйте, змінити години ефіру).

Нові програми. Вітальна програма «Hot-line» - напевне, найстарша зі своїх родичок. Многії літа їй! Але і про інші рубрики та програми не слід забувати. Одні з них змінювали інші, якісь затримались надовго, якісь - швиденько  помахали ручкою своїм слухачам. Та й авторам теж. Залишилося щось стабільне та незмінне («Кіноафіші», «Sporttime», «Цікавим новинам» вже майже стільки, як самому радіо «Афм», ось тільки їхні дні народження не святкуються). Але це не означає, що немає місця новим проектам. Два роки тому одним з них була знайома тепер вже більшості «Тема А», сьогодні це - «Медовий місяць» - програма для всіх наречених!

Курйози в ефірі. Чи знаєте ви хоч одну радіостанцію, де б не було подібного? Смішні і навіть жахливо непристойні обмовки (це і справді трапляється випадково), невимкнений вчасно мікрофон, що дозволяє слухачам побувати «з того боку ефіру» - підслухати телефонні розмови ведучих, оцінити їх особисті музичні вподобання і навідь здібність до виконання деяких композицій. Екстриму вистачає, звісно, робота в ефірі - це не катання на американських гірках, але атракціон доволі захопливий.

Катастрофи. Скажімо, вже згаданий потоп, влаштований сусідами... Ну з ким такого не було? Але спробуйте працювати в студії, коли там по кісточки води. Та й взагалі - прийти на роботу і побачити таке - це справжнісінький стрес. Насамперед - не знаєш, за що хапатися: за ганчірку з відром, телефонний апарат чи, може, за мікрофон - із закликом: «Люди, врятуйте!». А вимкнення світла у найвідповідальніший момент? Саме тоді, коли, здається, дні народження у всього міста, й іменинники та їх рідні з нетерпінням чекають на «Hot-line».

Апаратура, техніка- взагалі речі дуже примхливі, тому доводиться ставитися до них лагідно та бережливо, іноді навідь вмовляти знову почати працювати. До речі, жарти  жартами, а часто допомагає!

Колектив та міжособистісні стосунки. Насправді, це було непросто - підібрати команду, яка працює зараз. І всі мешканці Охтирщини - очевидці цього. Здавалося, що плин кадрів буде нескінченний, а ведучі змінюватимуть один одного, не даючи навіть запам'ятати їх імена. Але ні, Всесвіт відчув дуже сильне бажання «радійників», тож уже кілька років поспіль колектив радіо - у нинішньому складі. Напевне, складно було б працювати без жартів, гумору, а іноді - навіть взаємоіронії. Втім, до бійок справа не доходить - все мирно, спокійно, більше того -з любов'ю. Іноді Сергій Левсський може порадити дівчатам (Вікторії Астаєвій та Іванні Подольській) не шокувати громадськість - не приходити на роботу без косметики ти в закоротких сукняж. Вони відповідають йому лагідними поглядами і обережно цікавляться, а які ж дівчата подобаються єдиному на «Афм» представнику статі, яку ми звикли вважати сильною? Чи, може, взагалі не дівчата?

У їх компанії весело - в цьому не сумніватиметься той, хто хоч раз чув, як працюють ведучі в ефірі удвох. Іронічні зауваження - це вже частина культури мовлення на радіо «Афм». Цікаво, що майже всі ведучі «Афм» потрапили на радіо випадково: Сергій Левеський був настільки веселим, контактним та балакучим слухачем, що зрештою йому запропонували спробувати себе в іншій ролі; Вікоторія Ас-таєва готувалася стати викладачем алгебри-геометрії, але доля вирішила по-іншому, хоча і зараз з усіх своїх колег Віта рахує найкраще; Іванна Подольска і гадки не мала, що житиме й працюватиме саме в Охтирці.

Слухачі. Вони, як відомо, бувають різні - примхливі і не дуже, активні і... ні (на пасивних дехто може і образитися), юні та поважного вже віку, а ще - критично або навпаки - дуже шанобливо налаштовані. Усім слухачам ведучі «Афм» вдячні, хоча охочіше прислухаються до конструктивної критики, бажано, у пристойній формі. Музичні смаки у слухачів теж полярні. Радіо «Афм», порушуючи всі закони радіоформатів, намагається задовольняти хоча б більшість уподобань. Комусь це подобається, комусь - ні. Втім, «Афм» працює, навіть не розраховуючи на подяку, і не збирається зупинятися на досягнутому, тож будьмо готові колись (дуже скоро) почути на знайомій хвилі і ретро-мотиви, і рок-музику.

Святкування 5-річчя. Самі розумієте, підготовку до 1 серпня радіо «Афм» почало завчасно. Що з того вийде - послухаємо, але те, що слухачі матимуть можливість вітати радіо з Днем народження, вигравати призи, бути гостями на святкуванні вже достеменно відомо. Не обійдеться, звісно, і без сюрпризів. Приємна перспектива? То ж залишайтесь на хвилі 102 і 8.

Колективне враження від роботи радіо Афм записала Євгенія ТЕРЕЩЕНКО

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg