Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Хліб-усьому голова
Хліб-усьому голова Печать
Автор Город А   
24.10.2007 г.

21 жовтня працівники харчової промисловості відзначали своє професійне свято. Сьогодні можна згадувати всі Охтирські підприємства-виробники харчової продукції. Але погодьтеся, найважливішим у нашому житті був і залишається хліб. Купуємо його щодня, свіжий та запашний. Тим паче, коли в рідному місті є завод, де виготовляють хліб, а також різноманітні булочні вироби, тістечка, тортики.

Про діяльність Охтирського хлібокомбінату розповідає директор Віра Павлівна Левченко, яка працює на підприємстві близько ЗО років. Розпочинала зі звичайної робітниці, згодом -технік-технолог, майстер. 20 років працювала головним економістом. А вже 6 років очолює хлібокомбінат.

Кор.: Віро Павлівно, яка історія вашого підприємства?

В.Л.: ВАТ "Охтирський хлібокомбінат" існує з 30-х років, коли відбулося об'єднання дрібних пекарень (а їх було троє) в одну. Будівля та знаходиться зараз на нинішній території. Раніше підприємство було спеціалізоване на випуск хліба, званого в народі "кирпичиком", здобних булочок. І здебільшого виробництво здійснювалося вручну. Але "кирпичик" вже не користується попитом. Сьогодні споживач хоче бачити хліб подовий, овальний, круглий. Тому за останні п'ять років проходить велика реконструкція підприємства. Поставлено нову модернізовану лінію по виробництву подового хліба. І вже протягом трьох років наше місто може споживати цей хліб. Зараз стоїть питання виробництва пшеничного хліба, теж подового. А в цьому році споживач побачив на прилавках нашу нову продукцію - хліб "Колосок".

Кор.: Які зміни проводяться та плануються на заводі?

В.Л.: Зараз ми працюємо в напрямку економії паливно-енергетичних ресурсів. Минулого року було проведено реконструкцію опалювальної лінії, залучено сучасні технології, установлено нові котли. У цьому році в нас велика перебудова котельні. Вона потрібна для вироблення технологічного пару при випіканні хліба. Зараз ми міняємо старі котли 1959 року випуску, ККД яких складає 70%, на нові з ККД до 98%. Це дасть нам не лише значну економію палива, а й якість самого пару.

Також займаємося реконструкцією тісторозділочної лінії булочних виробів. Не влаштовує асортимент. Хочеться постійно його змінювати, експериментувати, вдосконалювати. Так як використовується багато ручної праці, поступово переходимо на автоматизоване виробництво. Ведуться переговори з постачальниками обладнання, банками по кридитуванню такої програми. Вже з нового року покупці побачать новинки булочних виробів, виготовлені з залученням автоматичного виробництва.

Проблем на хлібокомбінаті багато. Задуми по оновленню виробництва гальмує наше приміщення. Його ремонт потребує великих капіталовкладень. І, на жаль, фінансова проблема не дає можливість реалізувати всі плани повністю.

Кор.: Для такої продуктивної діяльності і колектив працівників має бути відповідним. Наскільки підприємство забезпечене висококваліфікованими робітниками?

В.Л.: Надзвичайно важливим фактором для нас є наші люди. За останні 2-3 роки пройшла зміна колективу. Ті працівники, які мали високий рівень професіоналізму та багатий досвід в хлібопекарній галузі, досягнувши свого пенсійного віку, пішли на заслужений відпочинок. Ми маємо труднощі з професійними кадрами. Велика проблема й утому, що підприємство працює цілодобово, у вихідні та святкові дні, в нічні зміни. У колективі переважають жінки, і не кожна сім'я погоджується на такий графік роботи. Користуючись нагодою, хочеться подякувати тим людям, які давно знаходяться на підприємстві і, окрім того, що працюють на кількох посадах, проводять навчання для тих , що тільки приходять до нас на роботу, як теоретичні, так і практичні. Сьогодні на заводі працюють близько 120 чоловік, багато молоді.

Кор.: Продукція Охтирського хлібокомбінату реалізується не лише в нашому місті та районі. Де ще можна знайти Охтирський хліб?

В.Л: Наша продукція поширюється також в Тростянецькому, Великописарівському, Лебединському районах, в Сумах і Сумському районі, також в Полтавській області: Зіньківський і Гадяцький район. На кожному ринку продукція має відповідний попит, широкий асортимент.

Кор.: Як ви справляєтеся з конкуренцією?

Л.В.: Охтирський хлібокомбінат знаходиться в дуже жорсткій конкуренції. Ми таке собі периферійне місто, а повинні конкурувати з заводами міста Сум, Полтави, Харкова, а тепер вже й Дніпропетровська. Це підприємства-гіганти, де стоять високотехнічно оснащені лінії по виробництву хліба, автоматизовано лінії, де людиною здійснюється лише контроль, вона навіть не торкається тіста. Конкуренція - це добре, бо якби не було змагального процесу, ми б не мали цього хліба, упаковок, етикеток. Коли є етикетка, споживач може прочитати склад, сировину, енергетичну цінність. Сьогодні під час розробки нової продукції ми клеїмо етикетку "Новинка".

Продається охтирський хліб в Сумських супермаркетах і користується значним попитом, бо він відповідає тим стандартам, які мають бути, вимогам і запитам споживача.

Конкуренцію витримуємо гідно. Якусь частку, дійсно, займають конкуренти, а основний - наш хліб.

Кор.: Щоб хотіли побажати вашим споживачам?

В.Л.: Зараз, кажуть, модним стало себе любити і турбуватися про власне здоров'я. То кожна людина має подумати про те, що хліб - це є живі мікроорганізми. Від самого початку, коли тільки розвели дріжджі, і навіть після того, як тісто випікається. Коли людина себе поважає, то має купувати хліб свіжий. А вже охтирчанам сам Бог велів споживати свій, рідний хліб.

М.Мартищенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg