Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow 100-РІЧЧЯ БІБЛІОТЕКИ В ПОЛОГАХ
100-РІЧЧЯ БІБЛІОТЕКИ В ПОЛОГАХ Печать
Автор Город А   
26.09.2007 г.

Цього року список бібліотек, що перейшли сторічний рубіж, поповнився ще однією "світлицею знань". 22 вересня в селі Пологи Охтирського району відбулися святкування з нагоди ювілею місцевої бібліотеки.

Історія її виникнення бере свій початок з 1907 року, коли в Пологах з'явилася маленька бібліотека. Цікавий факт, що у 1909 р. у селах Чернеччина, Іванівка та Пологи фонд народних бібліотек складав лише близько 2000 книг. Проте це не вплинуло на подальший їх розвиток. З кожним роком' бібліотеки збільшувалися, вдосконалювалися. У 20-х роках в старому приміщенні школи села Пологи було створено хату-читальню. Книги до неї були привезені шефами харківського заводу. У 1928 р. перебудовано сільський клуб, і вже у 1930 р. хата-читальня перебазувалася у нове приміщення. Книги ж зайняли небагато місця - лише одну шафу. З 1972 р. бібліотека продовжила свою діяльність в приміщенні новозбудованого будинку культури в с. Пологи. Там вона знаходиться і нині. В історії бібліотеки помітний слід залишили ті, хто приклав зусиль для її розвитку та процвітання. Це І.П. Супрун, В.П. Радіонова, Г.П. Ко-лодяжна, Н.І. Карзанова, Т.Я. Калініната ін.

Цього дня у холі сільського будинку культури нас зустріла нова господиня бібліотеки, молода та енергійна Оксана Борисівнв Петрова. Навіть у свято вона знайшла собі роботу - старанно розкладала експозицію книг нового надходження. Оксана Борисівна погодилася провести нас до самої ювілярки.

Бібліотека знаходиться на другому поверсі будинку культури у маленькій та затишній кімнаті. Має кілька спеціальних відділів. У краєзнавчому куточку, окрім відповідної літератури, представлені вишиті рушники та глиняні вироби: миски, макітри, глечики. Є полички, присвячені Сумщині та нашому Охтирському району. Дитячий куточок, оснащений новими книгами та літературою на сучасних носіях - дисках та касетах, прикрашають вироби з пластиліну маленьких читачів. Це учасники гуртка ліпки з пластиліну "Черемшина" при дитячому навчальному закладі. У куточку символіки почесне місце займають Конституція України, Державні герб та гімн, портрет Президента, а також відповідна література. Не менш важливим є куточок користувача, де зібрані всі необхідні документи для роботи бібліотеки. Облаштуванням займається винахідлива Оксана Борисівна.

Загальний книжковий фонд налічує 7,5 тисяч примірників. Зареєстровано 628 відвідувачів. До речі, цього дня почесними читачами стали голова Охтирської РДА Ігор Станіславович Шарай, начальник відділу культури і туризму РДА Ніна Михайлівна Шаталова та керівник виконкому районної організації політичної партії НСНУ Михайло Васильович Яцюк.

Продовжилося урочистості з нагоди 100-річчя бібліотеки на сцені будинку культури. Поздоровлення і, звичайно, подарунки приготували гості та місцеві жителі. Від Охтирської РДА вручили новенький комп'ютер, а спонсор М.В. Яцюк подарував до нього кольоровий принтер. Директор Охтирської районної централізованої бібліотечної системи Ольга Миколаївна Андоленко зі своїми колегами подарувала чайний сервіз. Микола Миколайович Медвідь, директор агрофірми, який узяв в аренду земельні паїжителівсела Пологи, вручив кольоровий телевізор.

До привітань приєдналися голова Пологівської сільської ради І.О. Шейко, директор школи В.С. Діхтаренко та завідувач дитячого садка О.П. Матяш зі своїми маленькими вихованцями. У подарунок для гостей та односельчан учасники художньої самодіяльності приготували чудовий концерт.

Марина Мартищенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg