Головна arrow Наше місто arrow Земляки arrow БЕРЕГИ - ПОГУКОМ БАГРЯНОГО...
БЕРЕГИ - ПОГУКОМ БАГРЯНОГО... Печать
Автор Город А   
06.11.2006 г.
Прогресивне людство за рішенням ЮНЕСКО відзначило 100-річчя з дня народження Івана Багряного - видатного українського письменника, родом з м. Охтирки на Сумщині, лауреата національної премії ім. Тараса Шевченка, палкого патріота України, політичного й державного діяча в діаспорі-еміграції.

Звичайно ж, Охтирка та Охтирський район теж активно відмічали ювілей славетного земляка. Започаткували до ювілею літ конкурс "Берег - погуком Багряного", котрий ще продовжується підсумково.

До Охтирки вперше приїжджав на ювілей свята син І.Багряного Нестор Іванович з Мюнхена. Він побував зі своїми охтирськими родичами в с. Грунь в музеї О.Вишні. В Охтирському Покровському Соборі замовив панахиду по батькові, який в цьому Соборі був хрещений 3.10.1906 р. Побувала і я на панахиді, запалила свічку...

Побував пан Нестор на відкритті виставки до ювілею батька в Охтирському краєзнавчому музеї, де зібралися літератори, вчителі, журналісти, шкільна юнь... Мої вихованки, учасниці літконкурсу, читали твори, присвячені І.Багряному. Родзинкою цього моменту було те, що між вихованок моїх була і онука пана Нестора Яна Лозов'ягіна - учениця 9 класу школи № .8. Відбулася зворушлива зустріч рідні. І дуже тепла зустріч охтирчан з сином великого Українця, видатного письменника зі світовим іменем. Це ніби з живим І.Багряним зустрілися прихильники його таланту. Це ніби повернення І.П. Лозов'ягіна додому... Журналісти розпитували гостя та робили знімки. Музейники змістовно підготували свою програму.

На другий день - літературно-мистецький захід до ювілею в районному Будинку культури, більш об'ємний в часі і просторі. Яскраві моменти - дарунок від голови Охтирської райдержадміністрації - розкішно вишитий український рушник і добре слово Ігоря Станіславовича Шарая про І.Багряного.

Пан Нестор цвів над рушником радістю рідної землі. Начальник райвідділу культури обдарувала сина славетного земляка і його охтирських родичів квітами. І сама Ніна Михайлівна Шаталова квітково світилась щирістю і привітністю.

Я подарувала п. Нестору новий рукопис книги-присвяти І.Баряному та ще сюїту-книгу

"На розтинах біди", теж присвячену землякові, видану раніше. Люди брали в п. Нестора автографи, разом фотографувалися. Для гостя співали, читали уривки зі "Скельки" - віршованого роману І.Багряного.

Про всі заходи ювілейні в одному нарисі-інформації широко розповісти неможливо. Попробую це зробити штрихово.

В краєзнавчому музеї м. Охтирки з нагоди 100-річчя багрянівського побували Сумське телебачення і УТ-1 (Київ).

В Охтирській центральній бібліотеці була відкрита виставка "Іван Багряний - духовний велетень українського народу" та був проведений літвечер "Він горів вогнем відродження".

Міське радіо - радіо сторінка "Через терни Гетсиманського саду". Охтирська дитяча бібліотека № 1 - Урок-конференція "Не іменуй мене поетом..."

Охтирська дитяча бібліотека № 2 літературна година "Будеш синову славу нести, український народе...".

Виставка-портрет "Письменник, що повертається до нас...".

В Охтирці 12 шкіл - в них до 100-річчя І.Багряного були проведені: читацькі конференції; бесіди, лінійки; тематичні виставки в шкільних бібліотеках; написані міні-дик-танти; проведені конкурси читців.

Школа № 3; літературна вітальня по книзі "Тигролови".

Охтирська районна централізована бібліотека на високому рівні підготувала і провела захід присвячений сотій річниці від дня народження талановитої і мужньої людини, родом з м. Охтирки. Працівники цього книжкового храму талановито витворили глибоко-патріотичний сценарій до літературного дійства, до якого запросили літераторів, учителів української мови і літератури, студентів ліцею, прихильників мужності і таланту І.Багряного. Кожному присутньому бібліотекарі надали слово... І в тому слові жив образ І.Багряного, та багряність виіскрювала в наших серцях любов до життя, любов до рідної землі.

Районний відділ освіти ще в травні місяці видав наказ до 5-го жовтня 2006 року в кожній сільській школі провести ювілейні багрянівські заходи. І вони (заходи) буди проведені учителями української мови і літератури.

К.Квитчаста, представник фундації ім. І.Багряного в м. Охтирці

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg