Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow ПРО ЯКІСТЬ МОЛОКА, ЯКЕ МИ ВЖИВАЄМО
ПРО ЯКІСТЬ МОЛОКА, ЯКЕ МИ ВЖИВАЄМО Печать
Автор Город А   
14.09.2006 г.
Коров'яче молоко є одним з найпоживніших продуктів, які вживає людина. На якість молока І молокопродуктів впливає багато чинників: стан здоров'я дійної корови, умови утримання, годівлі, умови доїння та зберігання молока, умови транспортування і реалізації.

Державною службою ветеринарної медицини здійснюється постійний контроль за виробництвом та якістю молочної продукції. Один раз на рік ветеринарна служба проводить дослідження корів на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз та щеплення проти сибірки. Результати досліджень та проведені щеплення вказуються в спеціальній ветеринарній картці корови. Один раз на місяць проводиться дослідження корів на субклінічні форми маститів з видачею ветеринарної довідки. Але деякі несвідомі власники тварин ігнорують проведення обов'язкових ветеринарних заходів, а деякі свідомо утримують хворих тварин. За 2006 рік у місті виявлено 4 корови, що позитивно реагують на лейкоз. Згідно п. 4.4.9 "Інструкції по профілактиці та оздоровленню великої рогатої худоби від лейкозу" управлінням ветеринарної медицини в м. Охтирка особисто (під підпис) 02.06.2006 року були направлені приписи про негайну здачу на забій хворих тварин. Але власники цих тварин відмовляються здавати їх на забій, що може призвести до ускладнення епізоотичної ситуації в місті.

Громадяни, корови яких не пройшли ветеринарних обробок та щеплень, або які позитивно прореагували на лейкоз намагаються реалізувати молоко на стихійних ринках, ходячи по дворах і квартирах жителів міста та пропонуючи свою продукцію. Тим самим наражаючи на небезпеку виникнення захворювань людей, що придбали таке молоко. Ускладнює ситуацію і те, що державна ветеринарна служба не в змозі контролювати якість цієї продукції, оскільки не проводиться ветеринарно-санітарна експертиза. Зрозумійте! Ваше здоров'я залежить в першу чергу від Вас самих. Чи варто ризикувати своїм здоров'ям заради молока сумнівної якості і трохи нижчої ціни?

При вживанні молока від недослідженої корови Ви наражаєте себе на небезпеку виникнення таких захворювань як туберкульоз та бруцельоз. Молоко від корів хворих на лейкоз містить канцерогенні речовини, які викликають "ракові" захворювання. Лейкоз великої рогатої худоби - це повільна (хронічна) невиліковна вірусна хвороба, переважнб високопродуктивної молочної худоби, це спадкове захворювання, що передається від хворих батьків нащадкам. Даремно, що отримане від хворої на лейкоз корови теля "справне" та жваве: корова, яка з нього виросте, неодмінно після першого - третього отелення захворіє на лейкоз. Лейкоз є "раком крові", а стан крові, безпосередньо, визначає якість молочно? продуктивності. Отруйні речовини (токсини), що утворюються в організмі хворої на лейкоз тварини, роблять продукцію від неї неповноцінною та небезпечною для здоров'я людей.

Як покупець, Ви повинні знати, що молоко.реалізується у спеціально відведеному для цього місці (продовольчий ринок), при наявності паспорта на корову та ветеринарної картки, де вказані ветеринарні дослідження (ці роботи проводяться один раз на рік). Також повинний бути експертний висновок з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про якість молочної продукції (експертиза проводиться кожного дня). Молоко повинно реалізовуватися з емальованої чи скляної тари. Не допускається реалізація молока з вторинної тари (пластикові пляшки тощо), тому що пластикову тару при повторному використанні можуть збирати по смітниках і її не можливо обробити, щоб вона стала придатна, для зберігання молока. Як наслідок - виникнення харчових отруєнь та кишкових інфекцій.

Ви, як споживач, маєте право і повинні вимагати пред'явлення паспорта на корову з ветеринарною карткою з вказаними там результатами ветеринарних досліджень на бруцельоз, лейкоз, туберкульоз та щеплення проти сибірки та експертного висновку з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про якість молочної продукції, яку збираєтесь купити.

З цього приводу 28.08.2006 року в міськвиконкомі було проведено засідання міської надзвичайної протиепізоотичної комісії, головою якої є заступник міського голови Гопко Ю.В. На комісії було доручено управлінню ветмедицини в м. Охтирка підготувати та передати в правоохоронні органи матеріали на власників худоби, які не надали її для проведення обов'язкових планових діагностично-профілактичних заходів, та які утримують хвору худобу і реалізують отримані від неї молоко та молочні продукти.

П.Максименко, інспектор управління ветмедицини в м Охтирці

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg