Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow День працівника цивільного захисту
День працівника цивільного захисту Печать
Автор Редактор   
12.09.2006 г.
17 вересня – День працівника цивільного захисту та 10- річниця створення Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

10 років МНС України –

Підбиваючи підсумки останніх років хочеться звернути увагу тенденції змін протипожежного стану.

В 2004 р. виникло всього 26 пожеж з них

  • 12 на території м. Охтирка, що складає 46 % від загальної кількості,
  • 14 на території Охтирського району (54 %)

В 2005 р. виникло всього 77 пожеж з них

  • 32 на території м. Охтирка (42%),
  • 45 на території Охтирського району (58 %)

В 2006 р. виникло всього 33 пожеж з них

  • 15 на території м. Охтирка (45 %),
  • 18 на території Охтирського району (55 %)

Узагальнені причини пожеж

2004

2005

2006

Необережне поводження з вогнем

18

39

18

Електропричини

11

14

7

Печі (теплогенеруючі установки)

10

10

4

Пустощі дітей з вогнем

2

7

1

Підпал

1

5

2

Газове обладнання

1

Блискавка

1

1

Інші (самозаймання, несправність обладнання)

3

1

Всього:

46

77

33

В 2006 році на території міста пожежі виникали з таких причин

Узагальнені причини пожеж

Необережне поводження з вогнем

7

Електропричини

6

Печі (теплогенеруючі установки)

1

Пустощі дітей з вогнем

Підпал

1

Газове обладнання

Блискавка

Всього:

15

На території району

Узагальнені причини пожеж

Необережне поводження з вогнем

11

Електропричини

1

Печі (теплогенеруючі установки)

3

Пустощі дітей з вогнем

1

Підпал

1

Газове обладнання

1

Блискавка

Всього:

18

Переважна більшість пожеж виникає в житловому секторі.

Причина пожеж з загибеллю людей: необережність з вогнем. Більшість загиблих знаходились в нетверезому стані.

Що змінилося за 10 років в рятувальній службі? За цей час вдалося централізувати всі підрозділи, які знаходились на території м. Охтирка і району. Був створений Охтирський районний відділ, який здійснює керівництво під час ліквідації НС. Це дозволяє скоротити час обробки інформації і прискорити надходження допомоги.

В нашому районі є підприємства з обігом небезпечних речовин. В разі аварії потрібна швидка і потужна аварійно-рятувальна допомога. Чисельність таких підрозділів дозволяє це зробити.

Гасіння пожеж – це завжди ризик. Навіть невеликих осередків. А нам доводилось гасити і великі та складні пожежі. Ніхто не схибив, не злякався. Так було при гасіння бензовозу з причепом по вул. Снайпера, верхової лісової пожежі в районі с. Хухра, підвальному приміщенні по пров. Харківському. Всі випадки не пригадати.

Окрім функцій пожежегасіння ми здійснюємо зараз і багато інших. Виїжджаємо на ДТП, допомагаємо розтиснути металеві конструкції автотранспортних засобів і рятуємо постраждалих. Зрозуміло, що загроза вибуху є, однак – хто може зробити цю роботу краще за нас? Один раз під Гуловою горою перекинувся бензовоз. Тоді водія витягували, під час того, як бензин вибігав прямо за комірець рятувальникам.

З початку року підрозділами МНС України в 2006 році на території Охтирського району здійснено 20 операцій розмінування. Доводилось нам рятувати людей, які провалилися під лід. Девіз служби: „Запобігти. Врятувати. Допомогти.” Тому на кожний виклик, навіть, який в принципі не в нашій компетенції ми пробуємо надати допомогу. Бо проблем та різних бід у людей нажаль багато і не завжди терміново можна найти саме ту службу, яка допоможе, а наша служба – СЛУЖБА 01 – на посту цілодобово. І тому нам доводилось і кішечок з дерев знімати, і хворих людей з верхніх поверхів спускати до карети швидкої допомоги, і воду відкачувати в дитячих закладах.

Якщо в наших силах ми завжди йдемо на допомогу. При чому дії наші оперативні. На збір і виїзд караулу виділяється менше хвилини.

У служби є тільки одні проблеми – матеріальні. До зростання збитків від пожеж і надзвичайних ситуацій призводе недостатня укомплектованість необхідним озброєнням в т. ч. пневматичним та гідравличним аварійним обладнанням (подушки, розтискачі, ножиці тощо). Дані пристосування дозволяють оперативно надавати допомогу при автомобільних аваріях. А коштів на це держава не виділяє.

Рятувальні підрозділи не мають резерву пального, що в разі великої аварії (пожежі) ускладнить оперативне залучення резервної техніки. В гарнізоні відсутній колінчатий підіймач, який би дозволив рятувати людей з висотних будинків.

І вирішення таких питань не в межах компетенції Охтирського районного відділу МНС.

Наприкінці хочеться привітати всіх працівників МНС України, ветеранів пожежної охорони з професійним святом працівників цивільного захисту. Побажати всім здоров’я, щастя, злагоди, а тим хто зараз на чергуванні – „сухих рукавів”. Нехай лиха та надзвичайні події обминають домівки всіх охтирчан.

Начальник Охтирського РВ ГУ МНС України в Сумській області
полковник внутрішньої служби М. А. Корабельський

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg