Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow ЛЕГАЛІЗАЦІЯ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ
ЛЕГАЛІЗАЦІЯ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ Печать
Автор Город А   
05.08.2006 г.
Одним з пріоритетних завдань Охтирської МДПІ є легалізація заробітної плати. Щоб уникнути сплати податків, деякі роботодавці вдаються до різних махінацій - виплати "тіньової зарплати", використання незареєстрованих найманих працівників. Зокрема, задля виплати неофіційної заробітної плати суб'єкти господарювання використовують подвійну бухгалтерію і не декларують отримані доходи.

Існують й інші методи приховування доходів. Наприклад, деякі підприємці, що працюють на єдиному і фіксованому податках, не укладають з найманими працівниками трудових угод і, відповідно, не сплачують за них податки. У таких суб'єктів господарювання наймані працівники одержують заробітну плату в конвертах.

Фахівцями нашої інспекції постійно проводиться робота з перевірки суб'єктів підприємницької діяльності всіх форм власності на предмет дотримання ними діючого законодавства при виплаті заробітної плати, а також осіб, щодо яких виникає сумнів відносно використання найманої праці.

Так, станом на 31 липня поточного року, за результатами спільних заходів з місцевими органами влади по обстеженню робочих місць фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, було встановлено використання неза-реєстрованої найманої праці у 17 підприємців. За результатами обстежень було зареєстровано 47 найманих працівників.

Крім того, протягом першого півріччя 2006 року, за результатами контрольно-перевірочної роботи працівниками сектору документальних перевірок відділу оподаткування фізичних осіб Охтирської МДПІ було виявлено 14 неоформлених найманих працівників по п'яти перевіреним підприємцям, відповідно донараховано податку з доходів фізичних осіб з фінансовими санкціями на суму 1933 грн, та єдиного податку - 420 грн.

Керівництвом інспекції сис-тематично проводяться зустрічі з керівниками підприємств та підприємцями, які виплачують заробітну плату працівникам меншу, ніж мінімальна заробітна плата. Так, лише за липень цього року, проведено три такі зустрічі.

Звертаємо увагу найманих працівників на те, що приховування реальної зарплати, або ж виплата її в так званих "конвертах", негативно впливає не лише на наповнення місцевих бюджетів, а й на вашу майбутню пенсію. Замисліться над цим.

До речі, про факти виплати заробітної плати в "конвертах" і використання неза-реєстрованої найманої праці можна повідомити Охтирську МДПІ за телефоном 3-13-03.

Н.Окрайченко, начальник Охтирської МДПІ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg