Головна
11 квітня — друга річниця деокупації Сумщини Печать
Автор Админ   
11.04.2024 г.



11 квітня — друга річниця звільнення Сумської області від російських військових

Цього дня у 2022 році Сили оборони повністю звільнили Сумщину від армії рф.

В ефірі "Суспільне. Студія" Вячеслав Печененко, ексзаступник начальника обласної військової адміністрації, розповів про роботу в регіоні в той період.

"На той час у наших військових на початок війни не було жодної одиниці військової техніки, то після звільнення Сумської області на потребу ЗСУ було передано десятки танків, БМП, САУ", — зазначив посадовець.

За його словами, у той момент в регіоні були проблеми зі зв'язком, водночас необхідно було передавати Силам оборони координати для "байрактарів", які завдавали удари по колонах російських військ.

"Ми проводили засідання силовиків і організовували захист Сумщини. Багато населених пунктів буди оточенні не мали можливості ні в'їзду, ні виїзду, допомагали фермери, підприємців доставляти їжу в населені пункти. Також з резервів нафтосховищ було доставлено паливо до заправок, заправляли в першу чергу авто поліції, швидких, пожежників та інші екстрені служби", — додав екс-заступник начальника ОВА.

Як зазначив В'ячеслав Печененко, до повної ліквідації наслідків перебування військових РФ ще далеко.

За інформацією прокуратури Сумщини, військові РФ знищили понад 6 200 цивільних споруд, вбили 256 українців, серед них 13 дітей, поранено 420 людей, з яких 22 дитини.

Також встановлено 5400 військовослужбовців РФ, які були на території Сумщини під час окупації. Заочно засуджено 8 військових РФ, які обстрілювали, грабували та катували мирне населення.

З початку війни затримано 34 особи за підозрою в державній зраді. 4 з них засуджені до 15 років за ґратами.

 
Реклама