Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Область arrow Володимир Артюх про евакуацію, початок посівної кампанії і підтримку бізнесу на Сумщині
Володимир Артюх про евакуацію, початок посівної кампанії і підтримку бізнесу на Сумщині Печать
Автор Админ   
10.04.2024 г.



Начальник ОВА Володимир Артюх розповів, як на Сумщині організують роботу всіх систем життєдіяльності громад

Евакуація дітей і обстріли громад,  початок посівної кампанії і підтримка бізнесу – Сумщина, як приклад стійкості і впевненості

Про ситуацію на Сумщині українці дізнаються з інформаційних повідомлень  Телемарафону  або соціальних мереж. Десятки обстрілів на день ракетами, «шахідами» і керованими бомбами, евакуація людей з прикордонних громад, руйнування енергетичної і іншої інфраструктури – все це шокує і викликає почуття шаленої небезпеки не тільки для мешканців Сумської області, але й для всієї України. Так, все це є, і все це – правда. Проте, влада Сумщини робить все можливе аби забезпечити не тільки захист своїх людей, але й гідно організувати роботу всіх систем життєдіяльності громад. Від будівництва фортифікаційних і оборонних споруд до розвитку освіти і культури. Про все це поговорили з начальником обласної військової адміністрації Володимиром Артюхом.

Прикордонні громади: евакуація і допомога

Майже 12 тисяч жителів  населених пунктів прикордонних громад – саме така кількість евакуйованого населення Сумщини була за даними на перший тиждень квітня. Серед них майже дві тисячі – діти. Минулого тижня обласною владою було прийнято рішення про проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками або іншими законними представниками з населених пунктів Середино-Будської міської територіальної громади Шосткинського району та Великописарівської селищної територіальної громади Охтирського району Сумської області.

«З початку січня до початку квітня обстрілів і вибухів стало майже в два рази більше. На жаль, за цей  період загинули 36 жителів області, 85 поранених, з них восьмеро дітей. Прикордонні громади протягом останніх трьох місяців особливо активно обстрілювалися ворогом. Були пошкоджені та знищені приватні будинки, господарські угіддя, об’єкти критичної інфраструктури, підприємства агропромислового комплексу. Цифра визначається сотнями будівель і квартир», – розповідає Володимир Артюх.

Проте, відновлення пошкодженого нерухомого майна влада Сумщини не відкладає «на потім». Просто зараз здійснюється надання допомоги з резервного фонду Сумської обласної державної адміністрації-обласної військової адміністрації, районних військових адміністрації, територіальних громад та благодійних організацій.

«Постраждалим надаються будівельні матеріали для тимчасового відновлення: тент, плівка, цвяхи, OSB-плити. Дані матеріали наявні в резервному фонді територіальних громад та населених пунктів. Резервний фонд постійно поповнюється громадськими та міжнародними організаціями, а також за місцеві кошти. Дивлячись на великий попит є постійна потреба в будівельних матеріалах. Допомога надається за зверненнями громадян до органів місцевого самоврядування. Людям також допомагають Данська рада у справах біженців, представництво МОМ в Україні, Червоний Хрест, ACTED, Карітас, Проліска та Людина в біді», – каже начальник ОВА.

Крім того, на Сумщині за програмою «єВідновлення» передбачено отримання компенсації за втрачене житло. За 1 квартал 2024 року в прикордонних громадах прийнято рішення щодо компенсації за пошкоджене майно по прикордонним громадам для 95 осіб на суму 8,7 млн. грн, сформовано 13 житлових сертифікатів за зруйноване майно на суму 15,6 млн. грн.

«Для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони минулого року ми збільшили фінансування в 2,7 рази.   Цей показник склав 1 417,5 млн гривень. При цьому витрати обласного бюджету зросли майже у чотири рази і становили 254,4 млн гривень. Ні ОВА, ні органи місцевого самоврядування області не припиняють фінансової підтримки складових сектору безпеки і оборони. Зараз бюджетах області на зазначені цілі передбачено 647,5 млн гривень, з яких 67 млн гривень – кошти обласного бюджету», – повідомив Артюх.

А 5 квітня, Кабінет Міністрів виділив додаткові 5,6 млрд грн на зведення фортифікаційних споруд вздовж кордону України з країною-агресором. Найбільшу дотацію отримала  Сумська область, але це й не дивно, адже саме тут найдовший кордон з росією.

ВПО Сумщини: належні умови і психологічна підтримка

Серед ВПО Сумщини більшість – це жителі прикордонних територій самої області. Тобто, люди, які залишилися без житла переселяються не тільки в інші регіони, але й залишаються в своїх громадах. Напевно, так спокійніше – бути серед своїх. Бо саме свої і надають в першу чергу необхідну допомогу. У березні в Сумах запрацював «Банк одягу» для постраждалих та ВПО. Він розташований у Соціальному просторі комунальної установи «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня». І всі небайдужі мешканці громади несуть туди речі, посуд, продукти, побутове обладнання, щоб допомогти постраждалим.

«Серед  внутрішньо переміщених осіб з початку введення в дію воєнного стану  60 тисяч осіб – це мешканці Сумської області. За програмою «Прихисток» компенсація за тимчасове розміщення нарахована більш ніж двом тисячам особам на суму майже 4 млн гривень. Щодо гуманітарної допомоги, то активно працюють благодійні фонди. Вони доставляють медикаменти, памперси, гігієну. І взагалі все необхідне – розкладачки, матраци, постільну білизну, гігієнічні набори, фільтри для води, продуктові набори. Тобто все, що наразі потрібно. А головним Гуманітарним штабом Сумської ОВА  передано до міст Охтирка та Лебедин  продуктові та гігієнічні набори, генератори, взуття, одяг і все інше. За рахунок обласного бюджету надається допомога у розмірі 2 тисячі  гривень одному з батьків на кожну дитину, евакуйовану з території громад віднесеної до 5-ти кілометрової зони від кордону з рф», — розповів Володимир Артюх.

Він додав, що сім’ї, які евакуюються за межі області затвердженими евакуаційними маршрутами, по прибуттю отримують 3600 гривень на одну особу і в подальшому за місцем проживання вони матимуть можливість оформити і отримати грошову допомогу від Міжнародних громадських організацій.

Важливим, каже Володимир Артюх, є надання  психологічної допомоги для ВПО. В цьому напрямку працюють центри надання соціальних послуг, шкільні психологи та фахівці мобільної бригади ГО «Клуб рибалок України» (ЮНІСЕФ).

До речі, днями Сумщину відвідала міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович. І теж говорила не тільки про соціальну підтримку, але й про психологічну допомогу.

«У час війни, а особливо в Сумській області, де багато людей пережили окупацію, переселення, повернення, ми маємо величезне навантаження, в тому числі і психоемоційне. Єдине, що має дати людині енергію, це інша людська енергія, яка може підтримати, надихнути, щоб люди не відчували себе самотніми і покинутими», — сказала вона.

Аграрії почали посівну, а перший офіс «Зроблено в Україні» відкрили саме в Сумах

На фоні інформації про те, що на Сумщині унаслідок ворожих обстрілів було виведено з ладу чотири енергетичних об’єкти, повідомлення про початок посівної компанії і подальший розвиток українського виробництва підприємствами Сумської області виглядає дуже обнадійливо.

«В цілому до цих відключень електроенергії ми готові. Об’єкти критичної інфраструктура не відключались. Всі системи жтттєзабезпечення функціонували в штатному режимі», – коментує наслідки обстрілів енергооб’єктів  Володимир Артюх.

Втім, попри постійні обстріли та нестабільну безпекову ситуацію аграрії Сумщини розпочали посівну кампанію під врожай 2024. Першими стартували сільгоспвиробники Охтирського, Роменського та Сумського районів. Проте, через відсутність безпечних умов для проведення польових робіт та постійні обстріли, посівні площі на Сумщині цьогоріч можуть все ж таки зменшитись – на 5%.

«На жаль, через відсутність на певних територіях безпечних умов для проведення сільськогосподарських робіт у 2024 році в Сумській області прогнозується зменшення посівної площі на 5% порівняно з 2023 роком, до 1,25 млн га. Водночас прогнозоване виробництво зерна у регіоні складатиме 3,4 млн т, а олійного насіння — 1,1 млн тонн. Цього достатньо для задоволення внутрішніх потреб регіону та формування товарного фонду для експорту», — розповів начальник Сумської ОВА.

Наприкінці березня у Сумах відкрили перший офіс ініційованої Президентом Володимиром Зеленським програми «Зроблено в Україні», який створено для підтримки мікро- та малого бізнесу. В таких офісах підприємці зможуть отримати консультації щодо умов участі в урядових програмах в рамках політики «Зроблено в Україні». На відкриття офісу приїжджала Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Питання щодо підтримки бізнесу було серед проблемних, які озвучувалися під час розширеного засідання Конгресу регіональних влад при Президентові України. Сьогодні воно поступово вирішується.

«Ми розуміємо у яких складних умовах працюють українські підприємці. Особливо у прифронтових регіонах, де вести бізнес неспівмірно важче, аніж в тилових містах. Тому ми обрали Суми, як перше місто, де відкриваємо перший регіональний офіс «Зроблено в Україні». Він працюватиме на базі Сумського міського центру зайнятості. Тут підприємці зможуть отримати очно консультацію, їм допомагатимуть з оформленням документів на гранти та інші програми. В рамках програми підтримки бізнесу ми заклали до бюджету понад 45 мільярдів гривень. Це рекордна сума за останні роки. Для Сумщини на цей рік передбачили мільярд гривень, але ця сума не є лімітом, адже чим активнішими будуть місцеві бізнеси, тим більше допомоги від держави зможуть отримати», – заявила Свириденко.

За словами Володимира Артюха, за І квартал 2024 року в Сумській області  прийнято 139 позитивних рішень по наданню мікрогрантів для бізнесу на загальну суму 32,0 млн гривень, що передбачає створення  263 робочих місць.

«Також у нас, попри все,  працює  Програма розвитку малого та середнього підприємництва. Підприємцям, нерухоме майно яких було знищене або пошкоджене в результаті ведення бойових дій, на безповоротній основі надається фінансова допомога. Розмір допомоги становить 50% розміру завданих збитків, але не більше 100 тисяч гривень на один об’єкт нерухомого майна. За І квартал 2024 року фінансову допомогу отримали 10 суб’єктів підприємництва за 14 об’єктами на загальну суму 1,2 млн гривень», — каже Володимир Артюх.

Крім того, у2024 році запроваджено новий етап діяльності заснованого на базі Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Регіонального офісу міжнародного співробітництва – у його складі створено Раду партнерів відновлення та розвитку Сумської області.

«Наразі  Сумщина є пілотним регіоном для двох міжнародних проектів. Фонд відновлення українських громад – це кошти у обсязі 4,6 млн доларів США, що будуть надані на підтримку розвитку сільського господарства та економічної стійкості. Пріоритетними визначаються проекти у сфері продовольчої безпеки (молочне скотарство, бджільництво, аквакультура),підтримки малого та середнього бізнесу, у тому числі регіональних кластерних утворень. Другий проект – це проєкт ПРООН щодо підтримки  постраждалих від війни громад – прифронтових районів, в які повертаються і які приймають ВПО. Донор пілотного проєкту з підтримки ветеранів, загальний бюджет якого 1,6 млн доларів – Уряд Нідерландів», —  сказав Артюх.

За підтримки Президента України, центральних органів виконавчої влади обласна влада працює над вирішенням інших проблемних питань, що були порушені під час засідання Конгресу регіональних влад, зокрема, щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, в тому числі тих, що повертаються з тимчасово окупованих територій України через державний кордон України у пункті пропуску Колотилівка (рф) – Покровка (Україна), щодо початку відновлювальних робіт привокзальної площі в м. Тростянець, забезпечення безпеки школярів тощо.

Діти навчаються, вчителі працюють на 100% можливостей

Як і у більшості областей України, в Сумській освітній процес організований за заочною, змішаною і дистанційними формами навчання. Він майже не переривався. Усього на територіях 15 прикордонних громад розташовано 33 заклади дошкільної освіти та 64 заклади загальної середньої освіти. На сьогодні ситуація наступна: освітній процес здійснюється за дистанційною формою у 25 та 54 закладах відповідно, за змішаною – у восьми та десяти закладах. Освітнім процесом охоплено  2 333 вихованці та 11 933 учні. Це — 100% від потреби.

«З початку цього року Сумщина отримала  1 326 ноутбуків та планшетів для учнів шкіл прикордонних територіальних громад. Тобто туди, де організовано освітній процес тільки за дистанційною формою навчання. Ми їх отримали  від Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міжнародної організації ЮНЕСКО,  та благодійної організації «Фундація Олени Зеленської», — розповів Володимир Артюх.

Безумовно, першочергова увага надається безпеці дітей. Наскільки це важливо — говорять цифри. У Сумській області внаслідок обстрілів  пошкоджено 167 освітніх закладів, у тому числі  10 зруйновано.  Повторних пошкоджень зазнав 51 заклад освіти.

«Наразі ми забезпечили захисними спорудами цивільного захисту 622 заклади освіти з 700, розташованих в нашій області. Потребують капітального ремонту, реконструкції, побудови нових захисних споруд цивільного захисту 207  закладів освіти. За кошти з різних джерел фінансування було відновлено 66 закладів освіти.  Проте, п’ять з них були повторно пошкоджені. Крім того ми втратили декілька шкільних автобусів. Два було знищено внаслідок бойових дій, два викрадено на територію російської федерації, один пошкоджено. Також 70 автобусів Сумщина передала на потреби ЗСУ. Сподіваюся, що згодом, ми придбаємо необхідний транспорт», – пояснює ситуацію начальник ОВА.

Минулого року Сумській області було виділено кошти з державного бюджету у вигляді субвенцій місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів, зокрема спеціально обладнаних для перевезення маломобільних груп населення, на загальну суму 44,3 млн. гривень. За ці кошти на умовах співфінансування з місцевими бюджетами (25,3 млн. гривень) було придбано 23 шкільні автобуси.

22 громади Сумщини поповнили шкільний автопарк новими автобусами: Боромлянська, Чернеччинська, Грунська, Кириківська, Чупахівська, Миколаївська селищна, Миколаївська сільська, Верхньосироватська, Садівська, Річківська, Липоводолинська, Коровинська, Вільшанська, Роменська (дві одиниці), Недригайлівська, Путивльська, Попівська, Дубов’язівська, Бочечківська, Кролевецька, Буринська, Ямпільська громади.

Володимир Артюх також розповів, що з лютого 2024 року в 63 закладах середньої освіти організовано роботу презентованої на зимовому засіданні Конгресу програми з залучення офіцерів безпеки. Встановлено системи зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження, будівлі, що охороняються, обладнано тривожною сигналізацією з виведенням сигналу на пульти охорони. Укладено договори з Управлінням поліції охорони в Сумській області щодо встановлення технічних засобів охоронного призначення для забезпечення реагування нарядів поліції охорони в 524 закладах загальної середньої освіти. В третині закладів установлено системи зовнішнього та внутрішнього відео спостереження, більш ніж в половині — облаштовано огорожі.

Ця робота також проводиться на виконання доручень, які були надані в ході засідання Конгресу регіональних влад при Президентові України.

І наостанок – трошки оптимістичної інформації щодо дітей Сумщини. Бо саме позитивні новини і генерують надії українців на краще майбутнє. П’ятого квітня, коли інформація про обстріли Сумщини була геть тривожною, в Липовій долині   відкрили освітньо-дозвіллєвий дитячий простір “LD CLUB”, за сприяння благодійного фонду «Рокада», на якому були представлені локації з майстер класами. Це — stem-лабораторія, фотостудія, плетіння патріотичних браслетів та аквагрим. Тож коли українці чують тривожні новини про обстріли Сумщини, нехай  згадають саме цю, начебто незначну новину, але саме вона — «вишенька на торті». Сумська область вистоїть попри все.  

Джерело: Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg