Головна
Держекоінспекція відзвітувала про обстеження озера в м.Охтирка Печать
Автор Админ   
05.03.2024 г.



Після широкого розголосу в соцмережах та ЗМІ на ситуацію із забрудненням озера Ігнатенкове звернули увагу

Державна екологічна інспекція у Сумській області 21 лютого 2024 року провела обстеження оз. Ігнатенкове  в м. Охтирка та 5 березня 2024 року опублікувала результати.

За результатами проведених Інспекцією гідрохімічних досліджень встановлено, що якість води у відібраних пробах води відповідає встановленим гранично-допустимим концентраціям для водойм господарсько-побутового використання, за виключенням таких показників (у порівнянні з ГДК): ХСК – 58 та 60 мгО2/л при нормі 30 мгО2/л; БСК5 – 9,8 та 10,2 мгО2/л при нормі 3 мгО2/л; фосфати – 5,1 та 3,9 мг/л при нормі 3,5 мг/л. 

Екоінспекція вважає, що такі показники є характерними для господарсько-побутових стоків, і варто зазначити, що оз. Ігнатенкове є приймачем господарсько-побутових стоків місцевого водоканалу з 70-х років, та стоків молокопереробного заводу – з 80-х років минулого сторіччя. 

Нагадаємо.Перед цим екоінспекція заявляла, що забруднення озера відбулось внаслідок обстрілів у 2022 році. Місцеві жителі стверджують що очисні в 2022 році під обстріли не попадали.

За інформацією екоінспекції, на даний час в оз. Ігнатенково скид зворотних вод здійснюють ДП «Водоочистка» ТОВ «Водоторгприлад» та ТОВ «-ОСК-». 

ТОВ «-ОСК-» займається переробкою молока і знаходиться по вул. Транспортній, 1а в м.Охтирка. За інформацією з сайту Охтирської міської ради підприємству припинили право користування земельною  ділянкою ще у вересні 2022 року (рішення ОМР №822 від 14.09.2022). Наскільки очищена вода потрапляє з виробництва даного підприємства – невідомо. Держекоінспекція перевіряла лише інформацію про відходи з БМК.

Також вимірювання , проведені екоінспекцією,показали критично низький вміст розчиненого кисню в пробах води – менше 1 мгО2/дм³, (при нормі не менше 4 мгО2/дм3); зафіксовано перевищення фонових показників вмісту фосфору та органічних речовин в пробі грунту, відібраного біля дренажної насосної станції.

 Точка відбору знаходиться в межах санітарної зони місця видалення відходів і накопичення зазначених речовин за думкою екоінспекторів може бути наслідком тривалої експлуатації об’єкту. Про відбор грунту за межами санітарної зони не повідомляють.

Чиновники зробили висновок, що факти щодо порушень природоохоронного законодавства внаслідок зливання відходів в озеро Ігнатенкове (ймовірно від виробництва Богодухівського м’ясокомбінату), викладені у запиті представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, не підтвердились.

Питання «Що робити для безпеки людей, що проживають поруч із забрудненим озером» залишилось без відповіді. 

Більше інформації в групі фейсбук Реальна Охтирка . #ігнатенкове