Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Неологізми в англійській: нові слова та їх роль в розвитку мови
Печать
26.01.2024 г.

Що таке неологізми в англійській мові

Англійська мова — це живий організм, який активно підлаштовується під зовнішні зміни в суспільстві й технологіях. Одним із ключових факторів постійного розвитку є неологізми — нові слова, що називають сучасні поняття. Нижче ми розберемо їхні основні механізми утворення, а також покажемо свіжі приклади, що використовуються в повсякденній англійській мові.

Що таке неологізм?

Неологізм (neologism) — це нові слова чи вирази, створені для позначення явищ, технологій, ідей тощо. Вони є відображенням еволюції мови. Англійська постійно поповнюється неологізмами, адже в сучасному світі чи не щодня з'являються нові поняття, як-от blogosphere (блогосфера), webinar (вебінар), bothie («бозі», подвійне фото на фронтальну та задню камеру смартфона).

Неологізми в англійській мові

Як утворюються неологізми?

Коли виникають нові явища, вони потребують відповідних назв. Але як відбувається саме утворення слів? Розглянемо коротко основні способи:

  1. Злиття (Blending). Полягає у поєднанні двох частин різних слів в одне ціле, щоб водночас скомбінувати їхні значення. Приклад: bothie (both + selfie); petfluencer (pet + influencer) – людина, яка набирає популярність в соцмережах завдяки контенту з тваринами; cli-fi (climate + fiction) – жанр фантастики з основною темою кліматичних змін та екологічних проблем.
  2. Абревіатури (Abbreviations). Нове слово утворюється з перших літер повної назви чогось. Приклад: NFT (Non-Fungible Token), PSL (Pumpkin Spice Latte), NASA (National Aeronautics and Space Administration).
  3. Запозичення (Borrowings). Нові слова можуть запозичуватися з інших мов. Особливо це стосується технічних, наукових і культурних термінів. Приклад: kimchi (назва корейської страви), mon chéri (в перекладі з французької «мій милий»), agenda (порядок денний, з латинської мови).
  4. Додавання суфіксів чи префіксів. Найчастіше такі неологізми утворюються за допомогою суфікса -er та називають нову професію чи рід діяльності. Приклад: instagrammer (блогер, який заробляє на Інстаграмі), selfie (self + -ie).
  5. Перенесення значення. Іноді старе слово може набувати нового значення через використання в незвичному контексті. Приклад: tweet – позначало звук птахів, а зараз ще й коротке повідомлення в соцмережі Х (колишній Twitter); cloud – хмарина, + віртуальний сервер для збереження цифрових даних; stream – потік, + трансляція відео чи аудіо в інтернеті в режимі реального часу.
  6. Література. Автори творів нерідко придумують нові поняття, які потім стають частиною загального лексикону. Приклад: meme (вірусний контент, слово придумане Р. Докінзом у книзі «Егоїстичний ген»); jabberwocky (позначає безглуздість і фантастичність, придумане Л. Керролом у творі «Бурмоковт»); newspeak (мова, яку використовують політики та влада, щоб збити з пантелику або обдурити звичайних людей; придумано Дж. Орвеллом в його романі «1984»).

Вдосконалюйте бізнес-комунікації з курсом 'Англійська для компаній' від школи Speak Well. Підвищуйте професійний рівень знань мови для успішного спілкування в бізнесі.

Сучасні приклади

Infodemic (information + epidemic) — поширення величезного обсягу дезінформації, що впливає на суспільну думку. Особливо використовується в періоди криз.

Flexitarian (flexible + vegetarian) — людина, яка дотримується вегетаріанської дієти, однак іноді дозволяє собі м’ясо чи рибу.

Staycation (stay + vacation) — означає відпустку без далеких поїздок за кордон, тобто в межах свого міста чи країни.

Flextime — гнучкий розподіл робочого часу, що дає можливість працівникам самостійно обирати години роботи.

Deepfake (deep learning + fake) — технологія створення відео чи аудіозаписів з використанням обличчя або голосу людини без її участі, за допомогою штучного інтелекту.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg