Головна
Сплата аліментів не залежить від гендеру Печать
Автор Админ   
18.01.2024 г.



У багатьох людей існує думка, що відмовляються від сплати аліментів виключно чоловіки. 

Це яскравий приклад стереотипного уявлення про гендерні ролі у суспільстві, адже як показує практика роботи органів державної виконавчої служби, ігнорування батьківських обов’язків не має статі. 

Так, боржником у виконавчому провадженні щодо стягнення аліментів може бути як чоловік, так і жінка. А фахівці юстиції незалежно від гендеру застосовують до неплатника абсолютно однакові методи правового впливу. І  будь-яка дискримінація в таких питаннях виключена. 

Зокрема, боржник має бути готовий до внесення його даних до Єдиного реєстру боржників (https://erb.minjust.gov.ua/), а також арешту майна та банківських рахунків.  Серед іншого державними виконавцями виносяться вмотивовані постанови про обмеження у праві керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання, а також виїзду за межі України.  

Разом з тим, за тривале очікування аліментів передбачено нарахування штрафу:

за рік – 20% від суми несплачених аліментів;

за два роки – 30%;

за три роки – 50%.

Питання погашення аліментної заборгованості перебуває на постійному контролі фахівців Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, адже найменші українці потребують додаткових гарантій захисту своїх фінансових інтересів, тим паче – у воєнний час.